YAŞAM

10 liralık baklavada fındık fıstık arama!

Hacı Sayid Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Dinçerler, “Baklavada müthiş hile yapıyorlar. Kilosu 90 lira olan Antep fıstığı yerine bezelye, ceviz yerine yer fıstığı koyuyorlar” dedi

7 Haziran 2015 Saat: 09:51
10 liralık baklavada fındık fıstık arama!
10 liralık baklavada fındık fıstık arama!

Hacı Sayid Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Dinçerler, kaliteli baklavanın 40-50 liraya satıldığını ancak markasız dükkanların kilosu 10 liraya baklava sattığını belirterek, “Bunların sadece görüntüsü baklava. Baklavadan başka her şeye benziyor. Bunu yiyeceğine ekmeğini şerbete batır ye daha iyi. Hiç değilse bir zararı yok, içinde bir katkı yok” dedi.
Mesleğe ilkokula giderken amcasının yanında başladığını, 1982’de 20 metrekarelik dükkanla kendi işini kurduktan sonra geçen sürede 40 şubeye ulaştıklarını ve bugün 13 bin metrekarelik alanla Türkiye’nin en büyük baklava imalathanesine sahip olduklarını kaydeden Dinçerler, markasız ve isimsiz dükkanların baklavada yaptıkları hileleri şöyle anlattı:
“Ben 40 mağazamda baklavanın kilosunu 40-50 liraya satıyorum. Adam yan dükkanda 10 liraya satıyor. Benim kullandığım malzeme ile onun kullandığı arasında dağlar kadar fark var. Onun baklavasının sadece görüntüsü aynı. O kadar hile yapanlar var ki bu işte... Antep fıstığında, cevizde müthiş derecede hileler var. Baklavaya Antep fıstığı yerine bezelye çekip atıyorlar. Ben Antep fıstığını kilosu 90 liraya alıp kullanıyorum, onlar kurumuş bezelyeyi fıstık diye atıyorlar, bezelyenin maliyeti ne ki? Cevizli baklava deyip yer fıstığı koyuyorlar. Cevizin kilosu 40 lira, yer fıstığının kilosu 5 lira. Fındığın kilosu olmuş 50 lira, fındık yerine yer fıstığı kullanıyorlar.”

Tereyağı ve un farkı
Kaliteli baklavanın özel un ve tereyağı ile yapıldığını kaydeden Dinçerler, “Biz kilosu 30 lira olan Urfa tereyağı kullanıyoruz, onların kullandığı nebati yağın kilosu 3 lira. 30 liralık tereyağı nere, 3 liralık nebati yağ nere? Biz çuvalı 170 lira olan özel baklava unu ile baklava yapıyoruz, onlar, çuvalı 50 lira olan ekmeklik un kullanıyorlar. İsimsiz firmalar Mısır nişastası kullanıyor, biz iki kat pahalı olan buğday nişastası ile üretim yapıyoruz” dedi.

‘Mideyi kaynatır’
Baklavayı ıslatmak için kullanılan mısır şurubu ile şeker arasında fiyat açısından bir fark olmadığını vurgulayan Dinçerler, şunları söyledi:
“Mısır şurubu normal şerbetle harmanlanınca baklavada şekerlenmeyi önlüyor. Mısır şurubu yokken baklavanın şerbetine limon sıkılırdı. Anadolu’da hala bu yöntem kullanılır. Bunu modernize ederek mısır şurubu katıyorlar. Çok katan da oluyor ancak fazlası boğaz ve mideyi kaynatır.”

 

Suriyeli baklava ustaları 3 bin lira maaşla çalışıyor
İstanbul Haramidere’deki üretim tesislerinde 600 çalışanla üretim yaptıklarını belirten Burhan Dinçerler, firmaya başvuran Suriyeli 6 tatlı ustasını da kadrolarına dahil ettiklerini söyledi. Dinçerler, şöyle konuştu:
“Suriyeli ustalar, savaş çıkmadan önce kendi ülkelerinde de bu işi yapıyorlarmış. Ülkemize  gelince bize başvurdular. ‘Bizim şöyle ürünlerimiz var, arzu ederseniz size bu ürünleri yapalım’ dediler. Bir ustayla başladık, daha sonra diğerleri de geldi, şimdi 6 kişi oldular. 3’er bin lira maaş alıyorlar. ‘Daha da Suriye’ye gitmem’ diyorlar.”
Dünyada baklavanın Türkiye’nin yanında Suriye ve Yunanistan’da bilindiğini kaydeden Dinçerler, şunları söyledi:
“Suriye baklavası kurudur. Yunanistan baklavası ise şakır şakır şerbetlidir. Bizim baklavamız ise ikisinin ortası. Suriyeli ustaların yaptığı baklava ve tatlıları, Türk insanı sevdi. Bu ürünleri biraz Türk damak tadına da uydurduk. Böylece tezgahımız daha da zenginleşti.”

 

‘GlorIa Jeans 2017 yılında 100 şube ile hizmet verecek’
2013 yılında kahve zinciri Gloria Jeans’in Türkiye master franschise’ını aldıklarını hatırlatan Dinçerler, halen 40 olan şube sayısını yıl sonuna kadar 55’e çıkaracaklarını söyledi. Hedeflerinin 2017’de 100 şubeye ulaşmak olduğunu açıklayan Dinçerler, şu bilgileri verdi:
“Türkiye’de giren ilk kahve markası Gloria Jeans’tir. 1999 yılında Türkiye’de havaalanları ve önemli caddelerde mağaza açtı. Ancak 2012 yılında markanın master franchise’ı olan şirket zora girince Gloria Jeans yeni arayışlara başladı. Biz o dönemde Saraybosna için master franchise başvurusu yapmıştık. Avrupa CEO’su ile görüşürken, ‘Size Türkiye master franchise’ını verelim’ dediler. İyi bir partner arıyorlardı. Çok ciddi ve büyük firmalar talip olmuştu. Dünya CEO’su gelip mağazalarımızı gezdi. 7 aylık incelemenin ardından bize verdiler. Şubeleşme konusunda bizim verdiğimiz hedef onların tercihinde etkili olmuş. Biz de bu hedefleri adım adım gerçekleştiriyoruz.”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑