Kadın Dostu Markalar Platformu öncülüğünde Türkiye’de ilk kez düzenlenen “19 Kasım Dünya Erkekler Günü”nde, iş dünyasında eşitlikçi yaklaşımlarıyla öne çıkan ve fark yaratan projeleri ile toplumsal cinsiyet eşitliğine değer katan erkek liderler ödüll
Kurulduğu günden bu yana odağına eşitlik, çeşitlilik, kapsayıcılık konularını alan ve pek çok önemli projeye imza atan Kadın Dostu Markalar Platformu, BM tarafından Dünya Erkekler Günü olarak kabul edilen 19 Kasım’da, eşitliğe inanan ve eşitliği güçlendiren erkekleri ödüllendirdi. Kadın Dostu Markalar Platformu öncülüğünde Türkiye’de ilk kez düzenlenen 19 Kasım Dünya Erkekler Günü”nde spor, sanat ve iş dünyasının toplumsal cinsiyet eşitliğine değer katan çok önemli isimleri 2022 yılı “Eşitliğin Sembolü” özel ödüllerinin sahibi oldu.
Programın açılış konuşmasını yapan Kadın Dostu Markalar Platformu Genel Müdürü Nazlı Demirel, Uluslararası Erkekler Günü’nün günümüzde yetmişin üzerinde ülke tarafından kutlandığını belirterek, “Bizim 19 Kasım Eşitliğe İnanan ve Eşitliği Güçlendiren Erkekler Günü olarak ifade ettiğimiz bu gün, aslında Uluslararası Erkekler Günü olarak isimlendirilen ve her yıl 19 Kasım'da kutlanan ve de Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen uluslararası bir gündür. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de bugüne kadar kutlanmamış, anlam yüklenmemiş. Biz bu değerli tarihi, bugünden itibaren her yıl, anlamlı bir etkinlik çerçevesinde anmak istiyoruz. Ekonomik kalkınma, toplumsal ve ruhsal sağlığımız, birlik ve beraberliğimiz için son derece önemli bir konu olan “Eşitlik Bilinci”nin gelişmesi adına çok değerli projelere imza atan, elini taşın altına koyan ve bu bilince katkı sunan erkeklerimizi de özel ve ayrıcalıklı bir “gün” olan 19 Kasım’da anmak ve bir araya getirmek istedik” dedi.
Cinsler arasındaki eşitsiz gelişmeyi gidermenin en önemli yolunun, eşitliğe inanan ve buna güç veren erkeklerin gösterecekleri çabayla olacağını söyleyen Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu günü kutlama amacımız; olumlu erkek rol modellerini teşvik etmek, erkeklerin topluma, aileye, evliliğe, çocuk bakımına ve çevreye olumlu katkılarını kutlamak, sosyal, duygusal, fiziksel ve ruhsal olarak erkeklerin sağlığına ve esenliğine odaklanmak, cinsiyet ilişkilerini geliştirmek ve cinsiyet eşitliğini teşvik etmek, insanların güvende olabileceği ve tam potansiyellerine ulaşmak için gelişebilecekleri daha güvenli, daha iyi bir dünya yaratmaktır.”
“Sporda kadınların güçlenmesi için çalışmalar yapıyoruz”
Açılış konuşmalarının ardından ödül törenine geçildi. Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç adına ödülünü alan Fenerbahçe Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Simla Türker Bayazıt, “Türkiye’de erkek ağırlıklı gündemin en özel markalarından biri olan Fenerbehçe Spor Kulübü olarak 2018’den bu yana Uluslararası HeForShe hareketinin en büyük destekçilerinden biriyiz. Kadınların her alanda ve özellikle spor yoluyla güçlenmesi için pek çok başarılı çalışmaya imza attık. Özellikle Başkanımız Sayın Ali Koç’un bu konudaki çabalarını ve hassasiyetini yadsıyamayız” diye konuştu.
“146 ülke arasında 124’üncü sıradayız”
Akkök Holding CEO’su Ahmet Dördüncü ise kadınların ekonomiye katılımının bir tercih değil bir zorunluluk olduğunun altını çizerek, kadınların eğitimden sanata, spordan ekonomiye her alanda etkin ve güçlü bir şekilde yer almaları için radikal tedbirleri hayata geçirmenin zamanının geldiğini söyledi. 2022’de BM tarafından hazırlanan Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’na göre Türkiye’nin kadın erkek eşitsizliği konusunda 146 ülke arasında 124’üncü sırada olduğunu bildiren Dördüncü, aradaki farkı gelişmiş ülkeler seviyesine getirmek için 130 yıl daha geçmesi gerektiğine dikkat çekti.
“Cesaret et”
Ödül alan bir diğer isim Dalgakıran Kompresör Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran ise kadınlara “Cüret et, cesaret et” mesajı verdi. Kadınların erkekleri bir kıstas olarak almaması gerektiğini ifade eden Dalgakıran, “Kadınların potansiyeli çok daha fazla. Erkeklere göre daha cesurlar, yaratıcılar ve duygusal zekaları yüksek. Dolayısıyla çok başarılı işlere imza atıyorlar. Bizim burada erkeklerle eşitlenmeyi değil, ’Nasıl daha iyi olunur?’ sorusunu tartışmamız lazım” şeklinde konuştu.
“İsteyince olur”
Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu da dünyanın 80 ülkesinde, 200’ü yurtdışında olmak üzere 400’ün üzerinde mağazaları olduğuna değinerek, “Bunu nasıl mı yaptık? Birlikte yaptık. Ülkemizde istihdama katılan kadın oranı yüzde 30 iken bizde bu oran yüzde 60. İsteyince oluyor. Biz şirketimizde canla başla çalışan kadınlarımıza ‘Amazonlarımız’ diyoruz. Onlar bize ve işimize değer katıyor” şeklinde konuştu.
Yönetim kademesinde yüzde 70 kadın
Yönetim kademesinde çalışanların yüzde 70’inin, diğer departmanlarda ise çalışanların yüzde 56’sının kadın çalışanlardan oluştuğunu söyleyen Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder ise yaptığı konuşmada, çalışma arkadaşlarını cinsiyete değil yapılan işe odaklı olarak belirlediklerini ve kadınların bu fırsatları yakaladıklarını kaydetti. Her şeyin mekanikleştiği günümüzde duygusal zekanın ve deneyim ruhunun kıymetlendiğini anlatan Önder, “Birden fazla işi birlikte yürütebilme, duygusal zekaları ve analitik düşünme yetenekleri olan kadınların tüm sektörlerde, içinde bulunduğumuz dijital çağda öncü olacaklarına inanıyoruz. Ekibimizdeki kadın çalışanlarımızın oranı, kurumsal olarak desteklediğimiz girişimci kadın sayısı ve Uyum Akademi çatısı altında profesyonel hayata kazandırdığımız kadın stajyerlerin oranında her yıl artış gerçekleştiğini gözlemliyoruz. Avrupa odaklı insan kaynağı talebi 2030 yılına kadar artarak devam edecek ve 2030-2040 yılları arasında da teknolojinin yıkıcı dönüşümü ile Türk iş insanına eskisinden daha fazla ihtiyaç duyulacak. Bu sebeple Uyumsoft olarak Anadolu’da yatırımlarımızı artırarak devam ettiriyoruz. Anadolu’daki eğitimli, çalışkan ve genç iş insanlarımızın, teknolojinin sağladığı yıkıcı gücün eşitliği ile yerele ve globale daha fazla iş insanı yetiştirmeye liderlik yapmaya devam ediyoruz” dedi.
“Daha gidilecek çok yolumuz var”
MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve aynı zamanda Yet-Gen Kurucusu olan Prof. Erhan Erkut ise konuşmasında, yapılan araştırma sonuçlarına göre, ilk ve orta öğretimde kız ve oğlan çocuklarının eğitime erişim oranlarının birbirine yaklaştığının görüldüğünü, fakat ülkenin doğusunda oğlanlarla kızların eğitime erişiminde ciddi farklılıklar olduğunun gözlemlendiğini belirtti. Özel eğitimdeki öğrencilerin yalnızca üçte birinin kız olduğunu bildiren Erkut, kız çocuklarının küçük yaşta zorla evlilik yoluyla eğitime erişiminin engelliğinin de altını çizdi.
Prof. Erhan Erkut sözlerine şöyle devam etti: “Makro seviye bakıldığında eğitimde cinsiyet eşitliğini yakalamış görünüyoruz ama biraz daha detaylı bakıldığında gidilecek daha çok yolumuz olduğunu ve özellikle dezavantajlı gruplarda daha da çok çalışmamız gerektiğini görüyoruz” dedi.
Odağımda Eşitlik, Odağımda Teknoloji oturumu düzenlendi
Ödül töreninde, Teknolojide Kadın Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney Moderatörlüğünde “Odağımda Eşitlik, Odağımda Teknoloji” başlığıyla gerçekleştirilen oturuma, Globalturk Capital Yönetim Kurulu Başkanı Barış Öney, Teknolojide Kadın Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ford Otosan Dijital Ürünler ve Servisler Lideri Hayriye Karadeniz, Teknolojide Kadın Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve MasterCard Doğu Avrupa Bölge Başkanı Yasemin Bedir ile Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder de katıldı.
19 Kasım Erkekler Eşitliğe İnanan ve Eşitliği Güçlendiren Erkekler Günü’nde ödül alan isimler ve kategorileri:
Eşitliğin Liderleri Özel Ödülleri
Programda ayrıca, Juju Mood, Hitit Bilgisayar, Saat & Saat de Değer Katanlar Özel Ödülü’nün sahibi oldu.