Vanlı depremzede muayene parası şoku yaşıyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), depremin ardından Vanlı vatandaşlardan katılım payının alınmayacağını duyurmuştu. Kurum, geçtiğimiz hafta yayımladığı bir genelgede ise bölgede hayatın normale döndüğünü belirterek, katılım payı uygulamasına devam edileceğini bildirdi. SGK’nın son genelgesinin ardından sağlık kuruluşlarına ve eczanelere başvuran hastalar büyük bir sürprizle karşılaştı. Depremin ardından yaklaşık 1,5 alınmayan ücretler “borç” olarak Vanlıların karşısına çıktı. Depremde zarar gören binlerce vatandaş, söz konusu borç nedeniyle ilaçlarını alamıyor.
MUAYENE ÜCRETLERİNİ TABİP ODASI DURDURMUŞTU
23 Ekim 2011’de Van Erciş ve Edremit ilçelerinde 7,2 şiddetinde deprem meydana gelmiş, 600’ün üzerinde vatandaş yaşamını yitirirken, binlerce kişi de yaralanmış ve evsiz kalmıştı. SGK, depremden üç gün sonra, 26 Ekim tarihinde yayımladığı duyuruda, o dönem muayene başına o dönem 2-3 TL olan katılım paylarının, bir sonraki ayın reçetelerine aktarılacağını bildirmişti. Ankara Tabip Odası, SGK’nın bu uygulamasını gündeme taşımış, SGK’da ilgili duyurusunu geri çekmişti.
ÖNCE “ÜCRET ALINMAYACAK” DENDİ
SGK, söz konusu duyuruyu kaldırdıktan sonra 30 Aralık 2011 tarihinde, depreme ilişkin bir genelge yayımlamış, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın konuya ilişkin kararı ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereği, depremzede vatandaşlardan ücret alınmayacağı ifade etmişti. Genelgede, depremzede vatandaşların sağlık kurumlarındaki işlemlerin, Medula provizyon sisteminden “doğal afet” seçeneği işaretlenerek yapılması istenmişti.
SGK’nın geçtiğimiz hafta hazırladığı 14 Mayıs 2013 tarihli genelgede ise deprem bölgesinde hayatın normale döndüğünü belirterek, “katılım payı muafiyetinin kaldırıldığını” duyurdu
77 BİN VATANDAŞ BORÇLU ÇIKTI
Son genelgenin ardından hastane ve eczanelere başvuran Vanlı vatandaşlar şok yaşadı. SGK’nın “30 Aralık 2011- 14 Mayıs 2013 tarihleri arası alınmayacağını” duyurduğu yaklaşık 1,5 yıllık birikmiş katılım payları, vatandaşın karşısına borç olarak çıktı.
Vanlı vatandaşların mağduriyetini AKŞAM’a anlatan Van Tabip Odası Genel Sekreteri Engin İçen şunları söyledi:
“Depremin ardından çıkan genelge ile vatandaşlardan katılım payı ücretleri tahsil edilmemeye başlandı. Geçtiğimiz hafta 14 Mayıs’ta yürürlüğe giren genelgede ise de bölgede hayatın normale döndüğü belirtildi ve vatandaşların katılım payı ve muayene ücretlerini ödeyecekleri bildirildi. Buraya kadar sıkıntı yok. Ancak sağlık kuruluşlarına başvuran vatandaşlara, depremden 14 Mayıs 2013’e kadar dönem arası ücret borcu çıkartıldı. Vatandaşlar bu borçları nedeniyle ilaçlarına erişemiyor ve mağdur oluyor. Gayri resmi olarak 77 bin vatandaşın borçlu olduğu ifade ediliyor ancak biz bu rakamın daha yüksek olabileceğini tahmin ediyoruz.”
KRONİK HASTALARIN BORÇ TUTARI YÜKSEK
SGK o dönem medula provizyon sistemine “doğal afet” butonu yerleştirdi. Vatandaş hastaneye ya da eczaneye gittiğinde bu buton işaretleniyordu ve katılım payı ile muayene ücretleri işlenmiyordu. Yaşanan mağduriyetin sebebi, ilgili buton işaretlenmeden vatandaşlara işlem yapılmasından kaynaklı. 20 TL’den 200 TL’ye kadar borcu olan vatandaşlarımız var. Özellikle şeker, tansiyon, kalp gibi takip gerektiren kronik hastaların birikmiş borcu çok daha yüksek. Örneğin ayda iki kere kemoterapiye giden hastalarda, 1,5 yılda 700 TL kadar borç birikmesi oldu.
SGK: BORCU OLAN İL MÜDÜRLÜĞÜNE BAŞVURSUN
SGK yetkilileri aksam.com.tr’ye yaptığı açıklamada, yaşanan mağduriyetle ilgili olarak il müdürlüklerine bilgi verildiğini söyledi. Yetkililer, söz konusu tarihler arasında kendilerine borç yazılan vatandaşların bulundukları ilin SGK Van İl Müdürlüğü’ne başvurmaları durumunda mağduriyetlerinin giderileceğini, ilaca erişimlerinde sorun çıkmayacağını bildirdi.