ABD, Rusya'nın dün Ukrayna'nın faturasını ödememesi durumunda doğal gazının kesilebileceği açıklamasına sert tepki verdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, hükümetin "Rusya'nın enerjiyi Ukrayna'ya karşı baskı aracı olarak kullanmasını" kınadığı belirtildi.
UKRAYNA'DA FİNANSAL YARDIM YOLDA
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Washington'ın Ukrayna'ya maddi ve teknik yardımda bulunmak için acil adımlar atmak üzere olduğunu belirtti. Psaki, ABD'nin aynı zamanda Avrupalı ülkeleri Ukrayna'nın gereksinim duyduğunda daha fazla doğal gaz alabilmesi için "boru hattındaki doğal gaz akışını tersine çevirmeleri" konusunda teşvik etmeye çalıştığını da kaydetti.
ABD Hazine Bakanı Jacob Lew da Ukrayna'da izlediği tutumu değiştirmemesi durumunda Rusya'ya daha fazla ekonomik yaptırım uygulanabileceği uyarısında bulundu. G-7 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı öncesinde Rus Maliye Bakanı Anton Siluanov ile görüşen Lew, Rusya'nın Ukrayna'da gerilimi tırmandırmaya devam etmesi durumunda ABD yönetiminin "ilave önemli yaptırımlar" uygulamaya hazırlandığını söyledi. Lew, Rusya'nın Kırım Özerk Bölgesi'ni ilhak etmesini "hukuka aykırı" olarak niteledi.
BRÜKSEL'DE KRİTİK TOPLANTI
Kırım'ın ilhakına tepki gösteren ABD ve Avrupa ülkeleri, şu anda Rusya'ya seyahat yasağı ve varlıkların dondurulması gibi yaptırımlar uyguluyor. Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin dışişleri bakanları, gelecek hafta Brüksel'de biraraya gelerek Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulanmasını görüşecek.
DÜNYA BANKASI BAŞKANI İTİRAZ ETTİ
Dünya Bankası ise Rusya'ya daha fazla yaptırım uygulanmasına karşı çıkıyor. Dünya Bankası Başkanı Jim Young Kim, yaptırımların Rus ekonomisini durgunluğa iterek yaşanan krizi daha da kötü bir hale getirebileceği uyarısında bulundu.
Batılı ülkelerin Ukrayna'ya yardım konusuna odaklanması gerektiğine işaret eden Kim, Dünya Bankası'nın Ukrayna'ya destek için 3,5 milyar dolarlık bir paket üzerinde çalıştığını söyledi.
DOĞALGAZ TEHDİDİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Rusya'dan gaz satın alan 18 Avrupa ülkesinin liderlerine gönderdiği mektupta Ukrayna'nın doğal gaz borcunun kritik seviyeye ulaşmasından endişe duyduğunu yazmıştı. Başbakan Dmitriy Medvedev de dünkü kabine toplantısında, Ukrayna'nın Rusya'ya çoğunluğu gaz satışı olmak üzere 16,6 milyar dolar borcu olduğunu söylemişti.