Suyun olmadığı, insanın yaşamadığı İstanbul'un adalarından Sivriada'da çok sayıda kedinin açlık ve susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya kalması hayvanseverleri harekete geçirdi.
Dün Sivriada'ya giden bir grup hayvansever, İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin de desteğiyle 3'ü yavru olmak üzere 9 kediyi kurtardı. Hayvanseverler, kedilerin, duyarsız kişiler tarafından adaya bilinçli olarak bırakıldığını ileri sürdü.
Sivriada'ya nasıl getirildikleri belli olmayan kedilerin yaşam mücadelesi, 'Tepeli karabatak' türü deniz kuşlarının kuluçka dönemlerini gözlemlemek için adaya giden Doğa Derneği üyesi kuş gözlemcileri tarafından fark edilmesiyle ortaya çıktı. Kuş gözlemcileri, adada karşılaştıkları manzarayı Hayvan Hakları Federasyonu(HAYTAP) yetkililerine aktardılar. HAYTAP temsilcileri ile bir grup hayvansever, Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü'nde görevli bir veteriner hekimin de aralarında olduğu yakalama-kurtarma ekipleri ile birlikte İBB tarafından tahsis edilen bir tekne ile Sivriada'ya hareket etti. Teknenin iskeleye yanaşmasıyla, 'miyavlayarak' ortaya çıkan kedilere ilk olarak su ve yiyecek verildi. Toplanan kedilere, sakinleştirici iğne yapılarak özel kutulara yerleştirildi. Sivriada'dan alınan toplam 9 kedi, Tuzla Tepeören Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'ne götürüldü. 3 kedi ise hayvanseverler ile ekiplerinin tüm çabalarına rağmen bir türlü yakalanamadı. Ayrıca yakalama-kurtarma çalışmaları sırasında bazı kedilerin telef oldukları tespit edildi.
SUSUZ ADAYA KEDİLERİN BIRAKILMASINA TEPKİ GÖSTERDİLER
Öte yandan hayvanseverler kedilerin adaya bırakılmasına tepki gösterdi. HAYTAP temsilcisi Ege Sakin, adada içecek su bulamayan kedilerin ölüm riskiyle karşı karşıya kaldıklarına dikkat çekti. Kedilerin duyarsız ve bilinçsiz insanlar tarafından Sivriada'ya bırakıldığını iddia eden Sakin, "Bazı duyarsız ve bilinçsiz insanlar kedilerden rahatsız oluyorlar. Bunun içinde onları uzak yerlere ölüme terk ediyorlar. Ancak böylesini ilk defa görüyoruz; çünkü kedileri, zahmete girip insanın bile yaşamadığı, suyun olmadığı Sivriada'ya bırakmışlar" diye konuştu.
"KEDİLERİN ÇOĞALMAMASI İÇİN..."
Sivriada'da yavru kediler de dahil 20'ye yakın kediyi tespit ettiklerini söyleyen Sakin şöyle konuştu: "Yavru kediler, susuzluğa uzun süre dayanamazlar. Buraya yavru olarak da getirilmiş olabilirler ya da getirilenler arasında bir hamile kedi de olabilir. Kedilerden rahatsız olan insanlar, yaşadıkları semte kedilerin çoğalmamasını istedikleri için hamile olanları bulundukları yerde doğurmamaları için başka yerlere atıyorlar. Buradakiler şanslıydı çünkü erken haber alarak kedileri kurtardık. Susuz kalan kediler mecbur kaldıkları zaman deniz suyu içebililer. Ancak deniz suyu da sağlıkları açısından sıkıntılı olur. Deniz suyu içen kediler, böbreklerde ve midede sorun yaşayarak yine kısa sürede öleceklerdir."
"BİR ÇUVALA DOLDURUP ATMIŞ OLABİLİRLER"
Heybeliada'da yaşayan ve gönüllü olarak kedileri kurtarmaya gelen Murat Küçükbaşaran adlı bir hayvansever ise "Kedilerin buraya nasıl geldiği hakkında bir bilgim yok. Ya kedileri etrafında istemeyenler bir çuvala doldurup attılar ya da balıkçı teknelerinin içine giren ve teknenin hareket etmesi ile içinde kalan kediler buradaki konaklama sırasında içinden çıktılar. Büyük bir ihtimalle atılmış olabilirler" diye konuştu.
DENİZ SUYU BÖBREKLERE ZARAR VERİR
Toplanan kedilerin sağlık durumlarını kontrol eden Veteriner Hekim Sabri Şekerci, kedilerin, bakımevine götürülerek kısırlaştırılacağını söyledi. Kedilerin adada susuz kalmasının çok ciddi bir problem olduğunu vurgulayan Şekerci, "Susuz kalan kediler acı çekerek ölürler. Özel otomatik su kapları konulursa yaşayabilirler. Deniz suyu içmeleri böbreklerine önemli derecede zarar verir" ifadelerini kullandı.
SU VE KEDİ MAMASI BIRAKTILAR
Hayvanseverler, Sivriada'dan ayrılmadan önce yakalayamadıkları kediler için yanlarında getirdikleri kedi mamalarını ve plastik kablara doldurdukları suları adanın çeşitli yerlerine bıraktılar.