Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Adıyaman merkezdeki çeşitli tarihi ve kültürel yapılarda restorasyon başladı. Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Tarih ve kültürü gelecek nesillere taşıyoruz. Bizlere biz yapan kültürel
Adıyaman kent merkezinde bulunan tarihi ve kültürel varlıkların gelecek nesillere taşınması için Adıyaman Belediyesi tarafından yürütülen projeler bir bir hayata geçiriliyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla kent merkezinde bulunan çeşitli tarihi ve kültürel yapılarda restorasyon çalışmaları başlatıldı. Adıyaman'da ilk kez bir konak (Keleşin Konağı) restore edilirken, Hısn-ı Mansur kalesi, tarihi Oturakçı Pazarı ve Tuz Hanı'nda çalışmalar yürütülüyor. Adıyaman Belediyesi'nin yanı sıra Adıyaman Valiliği'nin de yürüttüğü restorasyon çalışmalarıyla kent merkezinde turizm potansiyeli ortaya çıkartılacak.Adıyaman Belediyesi'nin hazırladığı proje ile Keleşin Konağı'nda restorasyon çalışmaları sürerken, kalede yapılan çalışmalarda sona gelindi. Tarihi Oturakçı Pazarı'nın üzerine ise uzay çatı yapılıyor. Belediye Başkanı Necip Büyükaslan restorasyon çalışmaları yürütülen Keleşin Konağı'nda ilgili müteahhit firma yetkililerinden bilgi alırken, Hısn-ı Mansur Kalesi ve tarihi Oturakçı Pazarı'nda incelemelerde bulunarak çalışmaları yerinde inceledi. Büyükaslan, kent merkezinde yürütülen çalışmaları değerlendirerek, amaçlarının tarihi ve kültürel varlıkların gelecek nesillere taşınması olduğunu kaydetti.
TURİSTLERİN İLK UĞRAK YERİ NEMRUT DAĞI
Adıyaman'a gelen turistlerin Nemrut Dağı için geldiklerini belirten Büyükaslan, "Bizde önemli turizm potansiyeli var. Çelikhan ilçesinde Çat Barajı'nda yüzen adalar, Güney Doğu Torosları'nda 2 bin 500 adet yaban keçisi var. İnanç merkezi açısından Menzil var, Sahabe Safvan bin Muattal var, Atatürk Barajı var. Bir zamanlar sadece deniz ve güneş turizmi varken, şu an turizm anlayışı değişerek kültür turizmi ön plana çıktı. Adıyaman'da tabiat, av, inanç, tarih, kültür turizmi var. Bunları öne çıkarmak zorundayız. Adıyaman kent merkezinde bu yapıyı öne çıkartacağız ve kompleks oluşturacağız. Bu kapsamda daha önceden höyük olan Hısn-ı Mansur Kalesi'nin etrafında yapılaşmalar olmuş ve 129 yapı vardı. Biz şu an 128 evin kamulaştırmasını yaparak yıktık, bir ev kaldı. Onunla ilgili mahkemenin kararını bekliyoruz. Buranın yapımı için ihalesini yaptık, Kültür ve Turizm Bakanlığı destek verdi. Kalenin yapımı yüzde 80 civarında bitti" dedi.
'PROJELERE AĞIRLIK VERİYORUZ'
Büyükaslan daha sonra şunları söyledi:"Adıyaman Kalesi, kalenin yanındaki Keleş Konağı'ndan sonra, turist Tuz Hanı, Oturakçı Pazarı'na gidecek. Kalede kafeteryada çayını yudumlayacak, yöresel yemek yiyecek, Keleşin Konağı'nı gezecek. Burada varsa kültür ve sanat etkinliklerine katılacaklar. Buradan da Tuz Hanı'nı gezecek, Oturakçı Pazarı'nda hediyelik eşyalar alacak. Böylece turistleri cezbedecek bir yapı oluşturacağız. Belediyecilik sadece fiziki yapıdan ibaret değildir. Şimdiye kadar fiziki yapılaşma gerçekleşti, bundan sonra bu tür projelere ağırlık vereceğiz. Kaybolmaya yüz tutmuş olan kültür varlıklarımızı, kültür mirasımızı kurtaracağız. Bu anlayıştan dolayı şehrimizin çeşitli hatıralarını hatırlatan heykeller yaptırdık."