Semazen gösterisinden etkilenen ağaç oymacısı Murat Dölek, ağaçtan Semaneyzen yaptı
Ağaç oymacılığının yanı sıra yaklaşık 20 yıldır tiyatro sanatıyla uğraşan Samsunlu sanatçı Murat Dölek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 9 yıldır yürüttüğü ağaç oymacılığı sanatında çeşitli çalışmalar ortaya koyduğunu söyledi.
Bu çalışmalar arasında daha önce hikaye kahramanı Pinokyo'ya rakip olarak 'Tahta Yürek' adını verdiği bir çalışma yaptığını anlatan Dölek, şu sıralar üzerinde çalıştığı bir başka yapıtla sanatseverlerin karşısına çıkma hazırlığında olduğunu dile getirdi.
Mevlana ve neye olan hayranlığını sanatseverlere değişik bir çalışma ile göstermek istediğini vurgulayan Dölek, bu çalışmada Mesnevi, Semazen ve neyi bir bütün olarak ele aldığını kaydetti. Dölek, şöyle dedi:
''Bu üç önemli olgudan yola çıkarak ağaçtan 'Semaneyzen' yaptım. Mevlana'nın insanlık için yaptığı, yazdığı ve söylediği sözler ile ney sesi beni çok etkilemişti. Bütün bunları bir ayara getirmek istedim. Bu yapıta da 'Semaneyzen' adını verdim. 'Sema', 'Ney' ile 'Zen'... Ben bunları 'Semaneyzen' olarak algılıyorum. Yani insanın ney olduğunun farkında olması gerekiyor. Yaşadığının farkında olması gerekiyor. Neyde 7 rakamını severim. Neyde nota gibi 7 tane delik vardır. Yedi gece, yedi renk gibi dünyayı anlatan bir özellik vardır. Semazen de bir inancın gösterisidir. Burada ikisini birleştirdim. Semaneyzen aslında sevginin bütünleşmiş anlamıdır.''
Semaneyzen'in farklı çalışmalarının olacağını belirten Dölek, ''Amacım her yıl Konya'da 17 Aralık'ta Mevlana'nın ölüm yıl dönümünde yapılan Şeb-i Arus törenlerinde 'Semaneyzen' sergisi açmak'' diye konuştu.
Ağaçtan yapılan, gövdesi ney şeklinde olan ve üzerinde 7 delik bulunan ''Semaneyzen'', aynı zamanda kollarını açmış halde sema yapan bir kişiyi anlatıyor.