Necmettin Batırel'in müthiş açıklamaları öncesi küresel piyasalardaki son duruma bakalım.
Akaryakıt piyasasındaki sessizlik devam ederken ekonomist Necmettin Batırel, Türkiye'ye büyük müjde verdi. O tarihi işaret etti.
Necmettin Batırel'in müthiş açıklamaları öncesi küresel piyasalardaki son duruma bakalım.
Petrolün yıla yaptığı negatif başlangıç, kötüleşen talep görünümü nedeniyle derinleşti. ABD’de resesyon öngörüleri, Çin’deki Covid-19 gelişmeleri ve ılıman geçen kış, talebe dair endişeleri artırdı.
Petrol fiyatları, dünkü seansta küresel ekonominin durumu nedeniyle zayıf talebe dair endişelerle yüzde 4’e yakın gerilemesinin ardından bugün de kayıp verdi.
Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0,6 gerileyerek 81,5 dolar seviyesinde işlem gördü. ABD hafif ham petrolü yüzde 0,35 gerileyerek 76,6 dolar seviyesinde işlem gördü.
Böylece petrol fiyatlarında yılbaşından bu yana düşüş yüzde 4’ü aşmış oldu.
Çin’de corona virüsü önlemlerinin gevşetilmesi geçtiğimiz haftalarda talebe ilişkin endişeleri gidererek petrol fiyatının yükselmesine katkıda bulunmuştu.
Ancak önlemlerin gevşetilmesiyle birlikte vaka sayısının hızla artışa geçmesi endişeleri tekrar tetikledi.
ING Grup emtia stratejisti Warren Patterson konu ile ilgili değerlendirmesinde, “Çin’de artan Covid enfeksiyonları, kısa vadede talep üzerinde baskı oluşturabilir” dedi. Patterson ayrıca ülkenin corona virüsü kısıtlamalarını gevşetmesinin “orta ve uzun vadede talep görünümü için yapıcı olması gerektiğini” sözlerine ekledi.
Ayrıca ABD ve Avrupa’da bu kış ortalamanın üzerinde seyreden sıcaklıklar, olası bir enerji krizi korkusuna ilişkin endişeleri hafifletti. Bu da petrol talebinin artacağına ilişkin korkuları gidererek fiyatları baskıladı.
Öte yandan ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyonu bastırmak için faiz oranlarını artırması nedeniyle ABD’de resesyonun daha olası hale geldiğine ilişkin korkular da fiyatların düşüşüne katkıda bulundu.
İşte bu gelişmelerin ardından Necmettin Batırel'in açıklamalarına bakalım...
Çin'de kovid vaka sayısının 30 kat artması ekonomiyi çok olumsuz etkiliyor. Bu yüzden brent petrol 86'dan 81 dolara geriledi. AB'nin Rus petrolüne 60 dolarlık tavan fiyat uygulaması 5 Şubat'ta yürürlüğe girecek. Petroldeki düşüş akaryakıt fiyatlarının düşmesini sağlayacak.