EPDK Başkanı Yılmaz, tavan fiyat uygulamasının sona erdiği mayıstan bu yana fiyatları takip ettiklerini belirterek “Kâr marjı 45 kuruşa çıktı. 40 kuruşa inmezse yine gerekeni yaparız” dedi.
Bir ara 110 doların üzerine çıkan petrol fiyatları daha sonra 102 dolar seviyesine düşmesine rağmen benzin ve motorinde beklenen indirimin gelmemesi, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nu (EPDK) harekete geçirdi. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, akaryakıt sektörüne kâr uyarısında bulunarak yeniden ‘tavan fiyat’ sinyali verdi. Akaryakıt sektöründe kâr marjlarının çok yüksek seviyelere çıkmasının ardından mart ayında kurul olarak tavan fiyat kararı aldıklarını hatırlatan Yılmaz, tavan fiyat uygulamasının mayıs ayında sona ermesinden bugüne kadar süreci anlık takip ettiklerini söyledi.
Yılmaz “İçinde bulunduğumuz hafta şirketlerin kâr marjlarını tekrar 45 kuruş bandına çıkardıklarını gördük. Bu konuda sektöre ikazlarımızı yaptık. Sektörün kâr marjlarını 40 kuruş gibi makul seviyelere indirmesini talep ediyoruz. Bir düzenlemeye gitmezlerse yine gerekeni yaparız” mesajı verdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Yılmaz, enerji sektöründe lisans iptallerinin devam ettiğini de belirterek “Kurumumuz gerekli denetimleri yapıyor. Lisans alıp ardından üzerine düşen kanuni sorumlulukları yerine getirmeyen, yatırım yapmayan çantacıların lisanslarını iptal ediyoruz” dedi.
Ayrımcılık yapılmadı
Yıllık 5 milyar dolar yatırım gerçekleştiren enerji sektöründe çantacı avı başlarken, EPDK Başkanı Yılmaz, iptallerde ayrımcılık yapıldığı iddialarına sert tepki gösterdi. Yılmaz “Tüm lisanslar tek tek ele alınıyor. Biz iptal edilenlerin kim olduğuna değil, neler yaptıklarına bakıyoruz” diye konuştu. Yılmaz, EPDK’nın lisanslarda ayrımcılık yaptığını iddia edenlere ise “Biz bu işlemleri yaparken kimin hangi şirket olduğuna, ortaklarına bakmıyoruz. Bu tür mesnetsiz iddiaları ortaya atanlara da gülüp geçiyorum. İftira atarak kendilerini avutmaya çalışıyorlar” dedi.
Çantacılara sektörde yer yok
6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında elektrik üretim lisansı alan şirketlere gerekli izinleri alarak EPDK’ya sunmaları ve yatırımlara başlanması için 6 aylık süre verilmişti. 2 Mayıs 2014’te dolan sürenin ardından kurum gerçekleştirdiği toplantıda projeleri tek tek ele almaya başladı. Bu kapsamda ilk etapta gerekli yükümlülüklerini yerine getirmeyen yaklaşık 30 projenin lisansı iptal edilirken, şirketlerin yaklaşık 45 milyon TL’lik teminatları irat olarak kaydedildi.
EPDK Başkanı Yılmaz, enerjide yatırımların önünü açmak istediklerini ve bu kapsamda lisansların üzerine yatan çantacılara göz açtırmayacaklarını vurguladı. Projeleri ele alınmaya devam edeceğini aktaran Yılmaz “Çalışmalarımız kesintisiz devam edecek. Gerçekten yatırım yapmak isteyenler bu sektörde kalacak” dedi. Yılmaz, 2 Mayıs süreci kapsamında yaklaşık 130 şirketin kuruma vermesi gereken evrakları getirmediğini ifade ederek yasal görevin yerine getirildiğine dikkat çekti.