Almanyada tüketici kuruluşu Foodwatchun vejetaryen haklarının korumak için başlattığı e-posta aksiyonu çerçevesinde unlu mamul üreticilerinin ekmek üretiminde domuzdan elde edilen bir katkı maddesi kullandığına dikkat çekildi.
Almanya'da tüketici kuruluşu Foodwatch'un vejetaryen haklarının korumak için başlattığı e-posta aksiyonu çerçevesinde unlu mamul üreticilerinin ekmek üretiminde domuzdan elde edilen bir katkı maddesi kullandığına dikkat çekildi. Aynı aksiyon çerçevesinde domates çorbasından meyve suyuna, krem peynirden patates cipsine kadar birçok üründe doğrudan domuz eti, domuz iç yağı ya da domuzdan elde edilen katkı maddelerinin kullanıldığı açıklandı.
Almanya'da tüketici kuruluşu Foodwatch yeni başlattığı e-posta kampanyası çerçevesinde gıda ürünlerinde yer alan 'gizli' katkı maddelerinin ürün etiketlerinde 'açıkça' belirtilmesini talep ediyor. Günlük beslenme alışkanlığının ayrılmaz bir parçası olan ekmekte de 'domuzun izine' rastlandı. Tüketici uzmanlarının yaptığı araştırmalarda sanayi tipi unlu gıda üretimi yapan işletmelerin ürettiği ekmeklerde domuz kılından elde edilen “L-Cysteine” adlı Sistain grubundan bir amino asitin kullandığı belirlendi.
Ekmek hamurunun yapışmaması için kullanılan bu amino asit türü domuz kılının yanı sıra çeşitli hayvanların kanat tüylerinden de elde ediliyor. Tüketici kuruluşu Foodwatch vejetaryenler yararına başlattığı bir e-posta kampanyası çerçevesinde ekmeklerde domuz kılından elde elde edilen Sistain grubunun kullanıldığına dikkat çekti. Kampanyayı yürüten tüketici uzmanlarından Oliver Huizinga 'stern.de'ye yaptığı açıklamada, “Almanya'da sadece vejetaryen ya da süt ve vegan olarak beslenmek isteyenlerin mevcut gıda üretimi şartlarında böyle bir şansı neredeyse bulunmuyor.” diye konuştu. Veganlar hayvansal ürün tüketmeme hususunda vejetaryenlerden daha titiz davranıyor ve sadece hayvan eti yememekle kalmayarak, doğrudan hayvan kesimiyle ilgili olmayan yumurta, süt, tereyağı ve bal gibi hayvansal ürünleri de tüketmiyor.
“SAF MEYVE SULARINDAKİ JELATİNİN KAYNAĞI BELİRSİZ”
Gıda ürünlerindeki etiketlerin genel itibariyle sorunlu olduğuna işaret eden Huizinga, "Teorik olarak domuz ve yaban hayvanı türlerinden elde edilen ham maddeleri kullanan üreticilerin kendi ürünlerini 'vejetaryenlere uygundur' şeklinde sınıflandırması mümkün." ifadelerini kullandı. Foodwatch yetkilisi Huizinga meyve sularında yer alan jelatinlerin kaynağının da belirsiz olduğunu vurgulayarak, “Tüketicilerin genelde durumdan haberi olmuyor. Ancak bunun acilen değişmesi gerekiyor.” dedi. Foodwatch bu kapsamda Federal Tüketici Bakanı İlse Aigner'den gıda ürünlerinde kullanılan her türlü hayvansal katkı maddesinin ürün etiketlerinde açıkça belirtilmesini sağlayacak bir yasa değişikliği yapılmasını talep ediyor.
Almanya Vejetaryenler Birliği'nin rakamlarına göre ise ülke genelinde yaklaşık 6 milyon vejetaryen bulunuyor.