Meme kanseri olan bir kadının çeşitli nedenlerden dolayı ameliyat olmayı ertelemesinin yaşam süresinin kısalmasına neden olduğu belirtildi. Uzmanlar özellikle yoksul kesimlerde mali nedenlerden dolayı bu tür vakaların sık yaşandığını
ABD'de yapılan bir çalışmada, ameliyat ertelemenin meme kanseri olmuş bir kadının daha az yaşamasına sebp olduğu kaydedildi. Amerikalı uzmanlar özellikle Afrika ve Latin kökenli kadınlarda sigortaları olmadığı ve yoksul oldukları için bu durumun yaygın olduğunu belirtti.
ABD'de meme kanseri kadınlarda en yaygın görülen kanser olarak öne çıkıyor. Uzmanlar bu kadar yaygın olmasına rağmen hala normal meme hücresinin neden kanserli hücreye dönüştüğünden emin değiller. Çoğu uzmana göre meme kanseri genetik, hormonal ve çevresel faktörlerin bir araya gelmesiyle oluşuyor.
Son yapılan araştırmada ABD'de teşhis konulan tüm meme kanseri olan kadınların yüzde 5 veya 6'sı genç kadın. Ve kanser gençlerde daha fazla yayılma özelliği gösteriyor.
Çalışmada, genç kadınların cerrahi tedaviyi altı haftadan fazla ertelemesinin tanı konulduktan sonra ameliyat olan bir kadına göre yaşam süresini daha da kısalttığı vurgulandı.
Araştırma 1997 ile 2006 arasınde meme kanseri görülen 8800 vakanın incelenmesi ile ortaya çıkarıldı. Araştırmada latin ve Afrika kökenli Amerikalıların yüzde 15.3'ünün altı haftadan fazla ertelediği, bu oranın Latin olmayan kadınlar arasında ise yüzde 8.1 olduğu belirtildi. Bu ertelemenin değişik nednelerden kaynaklandığı ifade edildi. İkinci bir erteleme nedeni ise sigorta olmaması.
JAMA Surgery dergisinde yayımlanan araştırmada kadınların en üretken çağlarında bu ertelemenin ömürlerinden yıl çalınması anlamına geldiğine dikkat çekilerek tanı konulduktan hemen sonra doktorların tavsiyesi doğrultusunda ameliyat olunması gerektiğinin altı çizildi.
Ulusal Kanser Ensitüsü'ne göre ABD'de 2013 yılında 232.340 meme kanseri teşhisi konulması bekleniyorç kanserden ölüm ise 40 bin olarak tahmin ediliyor.