Suudi arabistan öncülüğündeki Körfez ülkelerinin Yemen operasyonu Gündemi değiştirdi. Arap Birliği dışişleri bakanları, Yemen'deki Şii Husi tehdidine karşı ortak bir ordu oluşturmaya hazırlanıyor. Hazırlanan taslak, yarın Suudi Arabistan'da toplanacak Arap Birliği zirvesinde oylanacak. Ülkelerin karar taslağı üzerinde uzlaştığı, Birleşik Arap Gücü'nün görevinin Arap ülkelerine karşı güvenlik tehditlerine hızlı askeri gücü gerçekleştirmek olacak.
SİLAH DEPOLARI VURULDU
Askeri yetkililer Suudi Arabistan-Yemen sınırındaki Husilere ait bazı askeri noktalar ile ülkenin doğusundaki silah depolarının hedef alındığını söyledi. Başını Suudi Arabistan’ın çektiği ve Körfez ülkeleri ile bazı Avrupa ülkelerinin destek verdiği koalisyona bağlı savaş uçaklarının düzenlendiği saldırıda ölen olup olmadığı açıklanmadı.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı Husilere yönelik operasyonun belirlenen hedeflere ulaşıncaya kadar devam edeceğini duyurdu.
Yemen Cumhurbaşkanı Hadi Arap telekomünikasyon şirketlerine bir çağrı yaparak Yemen’de Husilerin lehine yayın yapan devlet kanallarının yayınlarının durdurulmasını istedi. Çağrı hemen yankı buldu ve kısa bir süre sonra Husilerin elindeki devlet kanallarının yayını durduruldu
MISIR RESMEN AÇIKLADI: OPERASYONA KATILIYOR
Mısır'ın, Suudi Arabistan'ın öncülüğünde Yemen'de Husi Ensarullah hareketine karşı başlatılan "Kararlılık Fırtınası" operasyonunda yer alacağı bildirildi.
Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Yemen'in çağrısı üzerine istikrarın geri gelmesi ve Arap kimliğinin korunması" için Mısır'ın deniz ve hava kuvvetleriyle operasyonda yer alacağı belirtildi. Süveyş Kanalı'ndaki denizcilik kaynakları, öğle saatlerinde Mısır donanmasına ait 4 savaş gemisinin, Süveyş Kanalı'ndan Kızıldeniz'e hareket ettiği bilgisini vermişti.
ARABİSTAN'DA ALARMA DURUMU
Bu arada Suudi Arabistan İçişleri Bakanı İkinci Veliaht Prens Muhammed bin Nayif bin Abdulaziz Al Suud'un, ülke sınırlarında, tüm kamu alanları ile petrol ve sanayi tesislerinde güvenlik önlemlerinin arttırılması talimatı verdiği belirtildi.
100 UÇAK KATILDI...
Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki Arap ülkeleri gece Husilere yönelik hava operasyonu başlatmıştı. Operasyona Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, Ürdün, Sudan, Kuveyt, Mısır ve Fas hava kuvvetlerinin destek verdiği belirtilmişti. Operasyonda 100 uçak kullanılmıştı.
TÜRKİYE'DEN HAREKATA DESTEK AÇIKLAMASI GELMİŞTİ
Bugün Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama ise "Seçimle işbaşına gelmiş meşru Cumhurbaşkanı Hadi'nin talebi üzerine, Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri başta olmak üzere bölge ülkelerinden oluşan bir koalisyon gücü tarafından Hutilere karşı başlatılan ve ülkemize Suudi Arabistan tarafından önceden bilgisi verilen askeri harekatı destekliyor; bu harekatın ülkede ortaya çıkan iç savaş ve kaos tehlikesinin önlenmesine ve meşru devlet otoritesinin ihya edilmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Huti hareketini ve dış destekçilerini Yemen'de ve bölgede barış ve güvenliği tehdit eden davranışlarından vazgeçmeye çağırıyoruz." denilmişti.
İRAN VE Rusya'DAN TEPKİ VAR
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Yemen'e düzenlenen operasyon konusunda açıklama yaptı.İran Cumhurbaşkanlığı internet sitesinden yapılan açıklamada, Cameron'u arayan Ruhani, İran olarak bağımsız ülkelere karşı yapılan her türlü askeri müdahaleyi kınadıklarını belirtti.
Görüşmede Ruhani, "Bölge ülkeleri bölgedeki krizi tırmandıracak her türlü eylemden kaçınmalı" diye konuştu.
İran'ın Yemen'de 3 hedef için çaba gösterdiğini kaydeden Ruhani, "Yemen'e karşı yapılan askeri müdahaleleri durdurmak, teröristlerin yeniden faaliyete geçmesi önlemek ve kapsamlı bir milli hükümetin oluşturulmasını" ülkesinin hedefleri olarak sıraladı. Kremlin Basın Servisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani'nin telefon görüşmesi sırasında Yemen'de yaşananları ve ikili işbirliğini masaya yatırdıklarını bildirdi.
Kremlin'den yapılan açıklamada, "Putin ve Ruhani Yemen'de yaşanan durum hakkında fikir alışverişinde bulundular. Rusya askeri eylemlerin en kısa zamanda sona ermesinin ve krizin barışsal yollardan çözülmesi için çaba sarf edilmesinin önemine dikkat çekti" ifadeleri yer aldı.
Yapılan açıklamalarda, devlet başkanlarının İran Nükleer Programı'na ilişkin düzenlenen "altılı ülkeler" toplantısında elde edilen olumlu değişikliklerden memnun oldukları belirtildi.
PAKİSTAN: SUUDİ ARABİSTAN'A SALDIRI OLURSA...
Pakistan, Suudi Arabistan'ın toprak bütünlüğüne karşı olası bir tehdide sert yanıt verileceğini duyurdu. İslamabad'da Yemen'deki kriz üzerine Başbakan Navaz Şerifin başkanlığında yapılan toplantıdan sonra Başbakanlık Basın Bürosundan yapılan yazılı açıklamada "Başbakan Muhammmed Navaz Şerif Ortadoğu'daki en son gelişmeleri görüşmek için bu akşam üst düzey bir toplantıya başkanlık etti. Toplantıda Suudi Arabistan'ın toprak bütünlüğüne karşı her hangi bir tehditle Pakistan'dan sert yanıt verilecek kararı alındı" denildi.
BİR AÇIKLAMA DA BM'DEN
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Yemen'deki krizin çözümü için tek seçeneğin "siyasi diyalog" olduğunu bildirdi. BM Genel Sekreterlik Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, Ban'ın, Suudi Arabistan'ın Yemen'e askeri müdahaleyi Cumhurbaşkanı Hadi'nin talebi üzerine gerçekleştirdiği açıklamasını not ettiği ifade edildi. Açıklamaya göre, Genel Sekreter Ban, konuya ilişkin 22 Mart'ta BM güvenlik Konseyi'nde kabul edilen Başkanlık bildirisinin, "BMGK, Yemen'in meşru lideri Cumhurbaşkanı Hadi'yi desteklerken, tüm ülkelerden Yemen'in birliği, bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğüne zarar verecek her türlü eylemden uzak durma çağrısı yapar. Konsey, tüm ülkeleri Yemen'de istikrarsızlığı ve çatışmaları artıracak dış müdahalelerden de uzak durmaya çağırıyor" ifadelerini kullandı.