Asker kaçağı çalıştırdıkları tespit edilen işverenler, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası riski ile karşı karşıya kalabilecek
Yoklama kaçağı ve bakayanın silah altına alınması için “cezalı” formül devreye sokuldu. Milli Savunma Bakanlığı, işyerlerinde yoklama kaçağı ve bakaya çalıştırdığı tespit edilen işverenler hakkında soruşturma başlatma kararı aldı.
Yoklama kaçakları ve bakayalar 15 gün içerisinde askerlik işlemlerini yaptırmazsa işverenleri sorumlu tutulacak. Patronlar hakkında 111 sayılı Askerlik Kanunu ile 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu uyarınca adli soruşturma yapılacak. İşverenler “asker kaçağı” çalıştırmak suçundan 3 aydan bir yıla kadar hapis cezası riski ile karşı karşıya kalabilecek.
600 BİN ASKER KAÇAĞI
Türkiye çapında 520 bini yoklama kaçağı ve 80 bini bakaya olmak üzere 600 bin asker kaçağı bulunuyor. Milli Savunma Bakanlığı, bu kişileri yanlarında çalıştıran işverenler için son çare olarak Askeri Ceza Kanunu'nu işler hale getirmeye karar verdi.
Kendiliğinden teslim olanlar ile yakalanarak getirilen yoklama kaçakları ve bakayalara Askerlik Kanunu gereğince idari para cezası uygulanıyor. 0-4 ay arasında yoklama kaçağı olanlar teslim olursa 296 TL, yakalanırsa 1.187 lira para cezasına çarptırılıyor. 4 ay ile 1 yıl arasında kendiliğinden gelenlere 593 TL, yakalananlara 2 bin 376 TL ceza kesiliyor. 1-2 yıl arası yoklama kaçağı olarak arananlara ise 890 TL, kolluk güçlerince yakalanıp askerlik şubelerine getirilenlere 3 bin 564 TL ceza uygulanıyor.