Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin iştiraklerinden olan İzmit Atık ve Artıkları Arıtma, Yakma ve Değerlendirme....
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraklerinden olan İzmit Atık ve Artıkları Arıtma, Yakma ve Değerlendirme A.Ş. (İZAYDAŞ), işkembe içi atıklar, sebze ve meyve atıkları, büyükbaş ve tavuk gübreleri kullanarak ürettiği elektriği, ulusal şebekeye vermeye başladı.
İZAYDAŞ'tan yapılan açıklamaya göre, bitkisel ve hayvansal atıkların değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılmasını hedefleyen biyogaz projesinde, üretilen elektriğin ulusal şebekeye satışı başlamamıştı. Biyogazdan üretilen elektriğin ulusal şebekeye verilmesi için ilk olarak EPDK’dan 10 yıl geçerli lisans alınırken, ekim ayının son gününde de tesisin geçici kabulü gerçekleştirildi. Geçici kabul için İZAYDAŞ’a gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, TEİAŞ ve TÜBİTAK-MAM yetkilileri, İZAYDAŞ ve müşavir firma temsilcileriyle birlikte biyogaz projesinde çeşitli test ve kontroller gerçekleştirdi. Yapılan işlemlerin ardından biyogaz tesisinde üretilen elektriğin ulusal şebekeye verilmesi konusunda onay verildi, gerekli imzalar atıldı.
Ürettiği elektriği ulusal şebekeye vermeye başlayan biyogaz projesi, 2007 yılında start aldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK MAM, Kocaeli Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi’nin imzaladığı protokolle başlayan çalışmalar, 2011 yılında tamamlandı. AR-GE projesi olması nedeniyle hayata geçirilmesi dört yıl süren proje, geçen yıl itibariyle başlayan test süreçlerini de başarıyla tamamladı.
Bitkisel ve hayvansal atıklardan elektrik ve kaliteli gübre elde edilmesini hedefleyen tesiste hammadde olarak; kentin dört bir yanındaki yeşil alanlardan kesilen çimler, Büyükşehir Belediyesi Mezbahasından gelen işkembe içi atıklar, hallerden gelen sebze ve meyve atıkları, büyükbaş ve tavuk gübreleri kullanılıyor. Bu organik atıklar oksijensiz ortamda bakteriler yoluyla çürütülerek biyogaz oluşturuluyor. Toplanan biyogazdan saatte 330 kilovat elektrik üretilebiliyor. Biyogaz üretiminden sonra ortaya çıkan katı ve sıvı maddeler ise kaliteli organik gübre olarak değerlendiriliyor.