Avrupa Parlamentosu'nda, eleştiri dolu 'Türkiye İlerleme Raporu' kabul edildi
Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri tarafından hazırlanan ve her satırında Ankara yönetimine sert eleştiriler yöneltilen 'Türkiye İlerleme Raporu' oy çokluğuyla kabul edildi.
Avrupa Parlamentosu'nun Hollandalı üyelerinden Kati Piri tarafından hazırlanan ' Türkiye raporu' bugün AP Genel Kurulu'nda oylanıp, kabul edildi. Bugüne kadar hazırlanan en olumsuz raporda, Türkiye'ye çok sert eleştiriler yöneltiliyor. Raporda, Kürt sorunu ve basın özgürlüğüne dair eleştirilerin yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a 'kınama' yer alıyor.
Her satırında eleştiri yer alan ' Türkiye raporu' şöyle:
Kopenhag kriterlerinden uzaklaşma: AP, Türkiye'de demokrasi ve hukuk devleti alanlarındaki gerilemenin ışığında reformlardaki genel hızın son yıllarda yavaşlamasından ve yargının bağımsızlığı, toplanma ve ifade özgürlüğü, insan haklarına ve hukuk devletine saygı gibi bazı ana alanlarda giderek Kopenhag kriterlerinden uzaklaştıran gerileme olmasından endişe duyar.
'Medyaya saldırı önlenmeli': Türkiye, gazetecilere yönelik sindirmenin her türüne karşı eyleme geçmeli, gazetecilere yönelik her türlü saldırı ve tehdit soruşturulmalı, medya organlarına saldırılar aktif şekilde önlenmeli. Medya ve internette özgür konuşmayı perdeleyen gergin siyasi hava dağıtılmalı. AP, çok sayıda gazeteye sert ve yasadışı şekilde el konulmasını kınar.
'PKK silah bırakmalı': Kürt sorununa şiddete dayalı çözüm yok. AP, terör örgütleri listesinde yer alan PKK'nın şiddete dönüşünü kınar ve haklı bulmaz. PKK silah bırakmalı, terörist taktiklerden vazgeçmeli ve beklentilerini barışçıl ve yasal yollarla dile getirmeli. Terörle mücadelenin Türkiye'nin meşru hakkı olduğu tanınır. Terörle mücadele operasyonları orantılı olmalı ve toplu cezalandırma halini almamalı. AP, PKK'nın güvenlik güçlerine ve sivillere yönelik saldırılarını güçlü şekilde kınar.
İlerleme raporunun ertelenmesi: AB Komisyonu'nun, 2015 İlerleme Raporu'nun Türk seçimleri sonrasına ertelenmesinin, Türk hükümetinin mülteciler konusundaki işbirliği karşılığında AB'nin temel haklar konusunda sessiz kaldığı izlenimi verdiği için yanlış bir karar olduğuna inanıyoruz.
'Reform şart': Yargı, temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenlik alanlarında acil reformlara ihtiyaç var.
Cumhurbaşkanı'na kınama: AP, düşünce ve ifade özgürlüğü ile bağımsız medyanın Avrupa'nın esas değerleri olduğunu yineler, Can Dündar ve Erdem Gül'ün serbest bırakılmasını memnuniyetle karşılar ve Cumhurbaşkanı'nın Anayasa Mahkemesi'ne yönelik açıklamalarını kınar. Tutuklu gazetecilerin derhal serbest bırakılması çağrısı yapan AP, Türk liderliğindeki artan otoriter eğilimleri derin üzüntüyle karşılar.
Yolsuzlukla mücadele: Yolsuzlukla mücadele Türkiye'nin önceliklerinden biri olmalı. Türk hükümeti yolsuzlukla her seviyede mücadele niyetinde olduğuna yönelik açık ve tutarlı sinyaller vermeli.
Seküler yaşam tarzına saygı: AP, Avrupa değerlerine uygun olarak inanç temelliler kadar seküler olanlar için de farklı yaşam tarzlarına tam saygı gösterilmesi ve devlet ile dinin ayrı tutulmasının sürdürülmesi gereğinin altını çizer.
Kadına yönelik şiddet: Kadına karşı şiddetin çok yüksek düzeyde olması endişe verici. İlgili yasanın uygulanmasında eksik var.
Aydınlara kovuşturma: Barış için bildiri imzaladıkları gerekçesiyle binden fazla akademisyenin sindirme ve kovuşturmaya uğraması üzüntü kaynağı.
Raporun çok büyük bir bölümünde olumsuzluklar ön plana çıkarken Türkiye'nin Suriyeli mülteciler konusunda izlediği yaklaşım, AB açısından önemli bir stratejik ortak oluşu, dış politika ve güvenlik konularında AB ile Türkiye arasındaki diyaloğun yoğunlaştırılması pozitif şekilde not ediliyor.
VİZELERİN KALDIRILMASI
Raporu hazırlayan Hollandalı Kati Piri, Strasbourg'daki Avrupa Parlamentosu'nda ' Türkiye ile vizelerin kaldırılması' hakkında da açıklamalarda bulundu. abhaber.com'da yer alan habere göre, Ankara yönetimi tarafından "Haziran ayında kalkacak" denilen vizelerin durumu için 'kötümser' olduğunu dile getiren Piri, "Son iki yıldaki ilerlemeye bakıldığında ve yasanın kısa bir sürede geçmesi gerektiği dikkate alındığında bu imkânsız gibi görünmektedir" dedi.