Sidney'de bir kafedeki müşteri ve çalışanların kimliği belirsiz kişilerce rehin alındığı, rehinelerden 5'inin kurtulduğu bildirildi.
Martin Place Caddesi'ndeki Lindt kafeye yerel saatle 09.45'te gelen ve henüz sayıları bilinmeyen şüpheliler içeride bulunanları rehin aldı.
Kafenin kapısını kilitleyen kişilerin başlarına Arapça yazılar bulunan bandaj taktıkları, ayrıca kafeteryanın camına, üzerinde Arapça yazılar bulunan bir bayrağı çalışanlara bir süre astırdığı görüldü.
Kafede rehin tutulan ve sayıları tam olarak bilinmeyenrehinelerden 5'inin kurtulduğu açıklandı. Kurtulan rehinelerden 2'si kafe çalışanı olduğu öğrenildi.
Zırhlı polis araçlarıyla çevrilen bölgedeki yoğun güvenlik önlemleri sürüyor.
"Tek amaçları korkutmak"
Avustralya Başbakanı Tony Abbott, başkent Canberra'da düzenlediği basın toplantısında, ''Amaçlarını, neden yaptıklarını bilmiyoruz ama bazı ip uçları var'' diye konuştu.
İp uçları hakkında bilgi vermeyen Abbott, çok fazla açıklama yapmayacağını, polisin profesyonelce çalıştığını ifade ederek, ''Çok kötü, huzur bozucu bir olay. Endişelerinizi anlıyorum, dualarımız bu durumda olanlarla (rehinelerle). Tek amaçları korkutmak. Avustralya barışçıl, güvenli bir ülke. Avustralyalılar normal yaşantısına devam etsin'' değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan, Avustralya medyasında yer alan haberlere göre, rehine alma olayını El Nusra örgütü üyeleri gerçekleştirdi. Ancak bu haberler yetkililer tarafından henüz doğrulanmadı.
İlk yapılan açıklamalarda rehine sayısı 13 olarak belirtilirken, Lindt kafe Avustralya yöneticisi Steve Loan, olay sırasında içeride 10 çalışan ve 30 müşteri bulunduğunu ileri sürdü. Ancak polis yetkilileri, rehine sayısı konusunda bilgi vermedi.
Muhalefet liderinden hükümete ve polise destek
Bu arada, anamuhalefet lideri ve Avustralya İşçi Partisi Başkanı Bill Shorten, yaptığı açıklamada, rehine krizinde Avustralya'nın güvenliği için hükümete ve polis teşkilatına güveninin tam olduğunu dile getirerek, ''Bugün tüm Avustralya olanları (rehineleri) ve onların ailelerini düşünüyor, Avustralyalılar şimdiye kadar olmadığından daha sıkı bir şekilde birbirine kenetlendi'' dedi.
Dünyadan tepkiler
Rehine olayına çeşitli ülkelerden destek mesajları geldi. Kanada Başbakanı Stephen Harper, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ''Kanadalıların düşünceleri ve duaları Avustralyalı arkadaşlarımızla beraberdir'' ifadesini kullanırken, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ''Sidney'deki olay rahatsız edici, insanlık dışı ve talihsizlik. Herkesin güvenliği için dua ediyorum'' dedi.
ABD Dışişleri Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki ise yaptığı yazılı açıklamada, Sidney kentinde bir kafede bulunanların şüphelilerce rehine alınmasını yakından izlediklerini belirterek, dualarının rehin alınan kişilerle olduğunu kaydetti.
ABD vatandaşlarına ve diğerlerine bir sonraki duyuruya kadar olayın meydana geldiği Martin Place Caddesi civarından uzak durmalarını tavsiye ettiklerini ifade eden Psaki, kentteki Amerikan vatandaşlarının dikkatli olmayı sürdürmesini istedi.
Avustralya Müftüsü İbrahim Ebu Muhammed ve Avustralya Ulusal İmam Konseyi de rehine kriziyle ilgili yazılı açıklama yaparak, olayı kınadı. Açıklamada, rehin alma olayının İslam'da yeri olmadığı belirtilerek, ''Avustralya toplumu ve biz, bu suçu işleyenlerin amaçlarının ve kimliklerinin bir an önce ortaya çıkartılmasını bekliyoruz'' değerlendirmesinde bulunuldu.