Bakan İslam: Şahsa karşı işlenen suçların cezasının idam olabileceğini düşünüyorum
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Mersin'de üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesine ilişkin, "Bir bakan olarak değil ama bir anne ve kadın olarak şahsa karşı işlenen suçların cezasının idam olabileceğini düşünüyorum. Bunun tartışılabileceğini düşünüyorum. Bunu gündemimize alabiliriz" dedi.
İslam, Özgecan'ın ailesine taziye ziyaretinde bulunarak, anne Songül ve baba Mehmet Aslan'a başsağlığı diledi.
Çıkışta gazetecilere açıklama yapan İslam, kendisinin ve tüm Türkiye'nin yaşanılan olaydan büyük üzüntü duyduğunu söyledi.
Üzüntünün kelimelerle ifade edilemeyecek büyüklükte olduğunu aktaran İslam, "Bir ailenin başına gelebilecek en büyük felaketi yaşıyorlar Songül hanım ve Mehmet bey. Allah sabır versin ama buradan bizim üzerimize düşen elbette çok ciddi görevler var. Biz bu konuları yeniden tartışmak durumundayız. Toplum olarak tartışalım. Şimdi burada gösteri yapan arkadaşlarımızı da anlıyorum" dedi.
Bir gazetecinin, "En ağır şekilde cezalandırılacaklar diye söyleniyor. Bu da idam tartışmalarını gündeme getiriyor. Böyle bir şey söz konusu olabilir mi?" sorusu üzerine İslam, şöyle konuştu: "Böyle bir şeyin söz konusu olmadığını biliyorsunuz şu anda ama talepler bu doğrultudaysa 'tartışmayız' diyemeyiz, diyecek bir durumda değilim açıkçası. Bir bakan olarak değil ama bir anne ve kadın olarak şahsa karşı işlenen suçların cezasının idam olabileceğini düşünüyorum. Bunun tartışılabileceğini düşünüyorum. Bunu gündemimize alabiliriz. Şu anda da insan canına kıymanın ve tecavüzün cezaları ağırlaştırılmış müebbettir. İnfaz dolayısıyla indirimi de yoktur. En ağır biçimde bu cezalara çarptırılan kişiler bu cezaları çeker."
Başka bir gazetecinin, "Daha önce çocuklarımıza çığlık atmayı öğretmeliyiz demiştiniz. Bu sözünüz çok yankı buldu, Özgecan'ın katliyle birlikte. Bu konuda ne söyleyeceksiniz, çok eleştiri aldınız" demesine üzerine İslam, "Burada eleştirilecek bir şey yok. Çocuklara çığlık atmayı öğretmek, kendini savunmasız bırakmamak için çocuğa zarar verecek kimselere karşı 12 tedbirin son halkasıdır. Ben o toplantılarda bunlardan sadece bir tanesini söylemiştim. Çocukların 'Ben tehlike altındayım diye bilmek için bağırmayı bilmeleri lazım' demiştim. Çünkü biz çocuklarımızı 'Dur evladım, sus evladım, sesini çıkarma evladım' diye yetiştiriyoruz. Böyle olmaması gerekiyor. Aslında şu anda söylenenleri söylemiştim" diye konuştu.
İslam, açıklaması sırasına çevredekilerin tepkisi üzerine, "Bu kadar büyük bir olayın arkasından elbette bu tür infialler olur" dedi.
Bakan İslam, açıklamasının ardından aracına binerken alanda küçük çapta gerginlik yaşandı.