Bahçeli'den HDP'ye yeşil ışık. Ve sonunda kabul etti
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun yeniden toplanması için yaptığı çağrıya 4 parti de olmalı şartıyla olumlu yanıt verdi. 7 Haziran seçimlerinden sonra yaşanan koalisyon süreci ve ardından yapılan TBMM başkanlığı seçimlerinde HDP'nin desteklediği formülleri reddeden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yeni anaysaa için yürütülen çalışmalarda HDP'li komisyona itiraz etmedi. Bahçeli, MHP'nin kurulacak Anayasa Komisyonu'na katılması için '4 partinin de olması' gerektiğini söyledi.
Bahçeli, TBMM Başkanı Kahraman'ın yazdığı mektuba verdiği yanıtta MHP'nin 4 partinin oluşturacağı anayasa uzlaşma komisyonunda anayasa çalışmalarının sonuçlandırılması için olumlu çabalarını ve katkılarını sürdürmeye kararlı olduğunu söyledi.
BAHÇELİ HDP'Lİ FORMÜLLERE 'HAYIR' DEMİŞTİ
7 Haziran seçimlerinin ardından koalisyon kurulması gündeme gelince CHP Llderi Kılıçdaroğlu, yüzde 60'lık bloktan bahsederek HDP'nin dışarıdan desteğiyle Devlet Bahçeli'nin başbakanlığında MHP-CHP koalisyonu kurulması teklifinde bulunmuştu. Bahçeli, HDP'nin içeriden veya dışarıdan desteğini reddederek koalisyonun kurulmasına onay vermedi.
BAHÇELİ'NİN TBMM 'HAYIR'I
TBMM Başkanlık seçimlerinde diğer muhalefet partileriyle uzlaşma yolunu kapatan MHP Lideri, dördüncü turda grubunu serbest bırakması bekleniyordu. Ancak Bahçeli oylamadan önce "Eğer bizim adayımız 4. tura kalmazsa, sandıktan 80 tane geçersiz oyumuz çıkar" dedi. Üçüncü turda en çok oyu alan iki aday, AK Parti'nin adayı İsmet Yılmaz ve CHP'nin adayı Deniz Baykal, 4. tura kaldı. Dördüncü turda, MHP grubu Bahçeli'nin söylediği yönde geçersiz oy kullanınca, HDP'nin verdiği desteğe rağmen, Deniz Baykal TBMM Başkanı seçilemedi. AK Parti oylarının tamamını alan İsmet Yılmaz, yeni TBMM Başkanı oldu.
“HDP İLE AYNI HÜKÜMETTE BULUNMAYIZ”
Seçim hükümetini kurmak görevlendirilen Ahmet Davutoğlu, 3'er MHP'li ve HDP'li vekile bakanlık teklif etti. MHP Lideri, partisinin içerisinde HDP'nin olacağı seçim hükümetinde, yer almayacağını açıkladı. Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, bu teklifi kabul etti. Türkeş aleyhine çok hızlı bir disiplin süreci başlatıldı ve kendisi Başbakan Yardımcısı olurken, MHP'den ihraç edildi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun yeniden toplanması için yaptığı çağrıya 4 parti de olmalı şartıyla olumlu yanıt verdi.