Kültür ve Turizm Bakanlığı yazlıklara turizm belgesi vermek için çalışma başlattı. Konu, CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türelinin soru önergesi ile gündeme geldi
Kültür ve Turizm Bakanlığı yazlıkların turizme kazandırılması için çalışma başlattığı belirtiliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, soru önergesine verdiği yanıtta, bugüne kadar 9 tatil sitesi ile bir butik villa sitesinde bulunan toplam 5 bin 496 yatak belgelendirildiğini bildirdi.
CHP’li Milletvekili Türeli, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde yoğunlaşan ve tahmini sayısı 3.5 milyon olarak hesaplanan yazlıkların (ikincil konutların) turizme kazandırılması projesinin çeşitli dönemlerde gündeme geldiğini ancak bugüne kadar somut bir adım atılamadığına dikkat çekerek, konuyu yazılı soru önergesiyle gündeme taşıdı.
Türeli, soru önergesinde, turizmde dünyanın önde gelen ülkelerinden olan İspanya’nın 1970’li yıllardan itibaren kıyı bölgelerinde 16 milyon yazlık konut inşa ettiğini, Avrupalı ve Ortadoğulu turistler için geliştirilen projelerle 1950’li yıllarda 1 milyon olan turist sayısını 57 milyona, turizm gelirlerini ise 50 milyar avroya çıkardığını hatırlattı.
Türeli’nin soru önergesini yanıtlayarak bu konuda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Ülke çapındaki atıl konutlarda turizm amaçlı kullanımların belge altına alınması, vergi takiplerinin kolaylaştırılması ve atıl konutlardan kiralama yoluyla elde edilen gelirlerde vergi kaçakçılığının önlenmesi, bölgesel alanda sosyalleşme ve ekonomik katkı sağlanması, KOSGEB kanalıyla faizsiz renovasyon kredisi verilerek ekonomik katma değer oluşturulması gibi ülke turizmi ve ülke ekonomisi alanında pek çok amaca hizmet eden ‘Atıl Konutların Turizme Kazandırılması’ konulu mevzuat hazırlıkları yürütülüyor” dedi.
YEREL YÖNETİMLERLE EŞGÜDÜMLÜ ÇALIŞILACAK
Günay, yazlık konutların turizme kazandırılmasına ilişkin olarak Mart 2007’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlük kazanan ve ilgili kurumlar için uyulması gereken resmi belge statüsünü kazanan Türkiye Turizm Stratejisi 2023 ve Eylem Planı 2007-2013 kapsamında gerekli düzenlemelerin yapıldığını yerel idarelerle eşgüdümlü olarak çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.
Turizmi Teşvik Kanunun ‘Tatil Siteleri ve Villaları’ Başlıklı 50. Maddesiyle, ikincil konutların Bakanlık tarafından belgelendirilerek turizm amacıyla kullanılabilmesinin hüküm altına alındığına işaret eden Günay, “Halihazırda Bakanlığımızda belgelendirilmiş 9 adet B Tipi Tatil Sitesi, 1 adet Butik Tatil Villaları bulunmakta olup bu kapsamda belge altına alınan toplam yatak sayısı 5 bin 496 adettir” dedi. Günay, Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğin, ikincil konutların turizme kazandırılması için tanıdığı imkanın yanı sıra daha işlevsel adımlar atılabilmesi amacıyla Bakanlık olarak yürütülen projeler de bulunduğunu belirtti. İkincil konutların oldukça yoğun olduğu Karadeniz Bölgesine yönelik özel çalışmaların sürdürüldüğünü bildiren Günay, Karadeniz yaylalarının, yayla evleriyle birlikte eko turizm kapsamında turizme kazandırılması amacıyla çalıştıklarını ifade etti.