Ticari amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğ, av sezonuyla birlikte yürürlüğe girerken, denetimler de bu çerçevede artacak.
Balık avcılığında 15 Nisan 2012 tarihinde başlayan genel av yasağı sona ererken, su ürünleri kaynaklarının korunması ve balıkçılıkta sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla ticari amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğ, bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın avlanma araçları ve yöntemleri başta olmak üzere, avlanan su ürünlerinin boy, avlanma zamanı, avlanma yerleri ve balıkçıların yükümlülükleri ile uyulması gereken kurallara ilişkin yeni usul ve esasları belirlediği tebliğe göre, gırgır avcılığında 18 metre olan derinlik mesafesi yeni dönemde 24 metre olacak.
Ekolojik açıdan önemli bir deniz olan Marmara Denizi'nde, İzmit Körfezi, Adalar civarı ve Büyükçekmece Koyu'nda bazı alanlar gırgır avcılığına kapatılacak. Akdeniz'de, 6 mil dışında, ton balıklarının avcılığına yıl boyunca müsaade edilecek, Akdeniz'de demir iskelet üzerine tel sarılmak suretiyle yapılan kafesle avcılık seçiciliği olmadığından yasak olacak.
Balıkçılar "vira bismillah" dedi
Ordulu balıkçılar, 1 Eylül'de sona eren av yasağının sonrasında gece saat 00.00 gösterirken denize açılarak ''Vira Bismillah'' dedi. Çeşitli boy kayıklarla denize açılan balıkçılar, gece boyunca denize attıkları ağlardan palamut topladı.
Av yasağının kalkması ile birlikte denize açılan balıkçılar tuttukları ilk palamutların mıhlamasını yaparak kayıkta hep birlikte yemeyi tercih etti.
Öte yandan İstanbul Kumkapı'daki balıkçılar, ''Gırgır'' teknelerine getirilen av bölgeleri yasakları ve av derinliğinin 18 metreden 24 metreye çıkartılmasını protesto amacıyla 3 gün denize çıkmama kararı aldı.
Düzceli ve Sakaryalı balıkçılar, şiddetli poyraz nedeniyle denize açılamazken, Samsun'un Dereköy Limanı'ndaki balıkçılar ise ilk gün elleri boş döndü.