SURİYE'DEKİ KRİZ
Suriye'deki insani krizle mücadele etme yükümlülüğü sadece komşu ülkelere havale edilecek bir iş değildir. Sorumluluk paylaşılması adına atılacak adımlardan biri yeniden yerleştirmedir.
2015 Ekim ayında günlük 7 bini bulan Ege'de düzensiz geçiş, son dönemde 50'ye gerilemiştir. Bu çarpıcı azalma eğilimi yaz aylarında da devam ettiği takdirde NATO faaliyetlerinin devamı için operasyonel bir ihtiyaç kalmayacaktır.
AB'nin ülkemizdeki Suriyeliler için yardım sağlaması da öngörülmektedir. Ülkemizdeki Suriyelilerin şartlarının iyileştirilmesi amaçlanmaktadır.
AB'deki son gelişmelere baktığımızda öne çıkan husulardan biri Birleşik Krallık'ta yapılan referandumdur. Demokrasi ve milli iradeye saygıyı esas alan bir yönetim olarak bu kararın hayırlı olmasını dilerim. AB için yeni bir dönem başlamıştır. Bu gelişme ilk teşkil etmesi açısından hayati öneme sahiptir. AB'nin önünde cevabı meçhur sorular ve sorunlar olacaktır. Birleşik Krallık AB'ye bir mesaj vermiştir. AB'nin bu mesajı okuması gerekir.
AB'NİN GÜÇLENEREK DEVAM ETMESİNDEN YANAYIZ
Türkiye olarak AB'nin güçlenerek devam etmesinden yanayız. Avrupa'da doğan en büyük risk, milliyetçi ve ırkçı söylemlerin güç kazanma ihtimalidir.
Irkçılık, İslam korkusu, İslam karşıtlığı, Avrupa başta olmak üzere bütün insanlık için yeni bir tehdit alanıdır.
İnsanlık adına, bütün insani değerleri tehdit eden her türlü aşırılığa karşı uyanık olmak zorundayız.
Türkiye, Birleşik Krallık'taki siyasiler tarafından tartışmanın odağına çekilmeye çalışmış ancak ülkemiz vakarlı duruşunu muhafaza etmiştir.
ALMANYA'NIN SÖZDE SOYKIRIM KARARI
Başbakan Yıldırım: "Alman Federal Meclisi'nin söz konusu kararının tarihi gerçeklikten uzak, tarihin istismarı ve tarihin siyasallaştırılmasına iyi bir örnek olduğu yönünde Avrupa'da ve hatta Ermenistan'da bile makale ve yorumlar çıkmaktadır. Bazı milletvekillerinin şahsi ve olumsuz gündemlerini 1915 olayları üzerinden Federal Parlamento'ya taşımış olmaları esef vericidir. Geçmiş geçmiştir. Geçmişi yeniden kurgulamak adeta imkansızdır.