GÜNCEL

Bir gözdağı da İzmirli gençlere

Terör örgütü adına suç işlemek iddiasıyla haklarında dava açılan 8 kişi 17'şer yıl hapis isteniyor.

29 Ağustos 2013 Saat: 10:23
Bir gözdağı da İzmirli gençlere
Bir gözdağı da İzmirli gençlere
Gezi Parkı protestolarının İzmir bölümüne katılan ve halen tutuklu olan 36 kişiden 8’i, 10 Eylül günü hâkim karşısına çıkacak.Haklarındaki iddianame tamamlanan sanıklar, 23 Haziran tarihinden bu yana tutuklu bulunuyorlar. İki ayı aşkın süredir cezaevinde bulunan ve çoğunluğu öğrenci olan sanıklar, İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak.

İzmir’de hâkim karşısına çıkacak sanıklar, Gezi Parkı protestolarına katılmanın yanı sıra daha önceden katıldıkları demokratik hak arayışı eylemlerindeki görüntüleri nedeniyle, örgüt adına suç işlemekle suçlanıyorlar.

İzmir’de gözaltına alınanlardan 49’u, “kamu malına zarar verme”, “görevi yaptırmama”, “izinsiz gösteri yapma” gibi suçlamalarla tutuklandı. Olayların yatışmasının ardından başlayan gözaltı dalgaları sonrası gözaltına alınan, tutuklanan ve haklarında iddianame hazırlanan 8 kişi bugüne kadar yargılanacakları mahkemenin önüne çıkmayı bekledi. 2 ayı aşkın süredir, hâkim yüzü görmek isteyen çoğunluğu öğrenci olan sanıklardan ilk 8’i, 10 Eylül günü hâkim karşısına çıkacak. İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak olan gençler, ilk duruşmada tahliye umudu bekliyor.

Süreç içerisinde 49 tutukludan 13’ü, yapılan itiraz üzerine serbest bırakılmıştı.

10 Eylül tarihindeki duruşmada müvekkilleri olan avukat Ali Aydın, Gezi protestoları sırasında İzmir’de yüz binlerce kişinin alanlara çıkarak yürüyüşlere katıldığını söyleyerek “Bu tepkileri gölgelemek için kendilerince suç unsuru oluşturdular ve gözaltına aldıkları kişiler içinden 49’unu, örgüt üyesi olmamakla beraber örgüt adına suç işleyen kişiler olarak kabul edip tutukladılar” dedi.

Avukat Aydın, 49 tutukludan 13’ünün, geçen günlerde, nöbetçi mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığını söyleyerek “İzmir’de şu an Gezi Parkı protestolarına katılanlardan 36’sı tutuklu bulunuyor. Bu kişiler içinden 8 kişi ilk kez 10 Eylül günü hâkim karşısına çıkacak ve tahliyesini talep edecek. Çünkü ortada herhangi bir suç yok. Tutuklamayı gerektirecek bir olgu yok. Gençlerin taşadıkları flamalar, attıkları sloganlar suç unsuru olarak gösteriliyor. Mahkemeden adalet bekliyor ve tahliyeleri istiyoruz” dedi.

Gezi Parkı tutuklularına yakın ilgi gösteren CHP milletvekilleri, cezaevlerine sık sık ziyaretlerde bulundular. Tutuklu gençlerle yakından ilgilenen milletvekilleri 10 Eylül’deki duruşmada da hazır bulunacaklarını açıkladılar.

Cezaevinde kalan gençleri yalnız bırakmayan gençler arasında olan milletvekillerinden Nurettin Demir de, “Gezi olaylarından en çok mağdur olan kent İzmir. İzmir cezalandırılmış gibi bir durum söz konusu. Çoğunluğu öğrenci olan tutuklular ve aileleri çok mağdur. Bu çocuklar, demokratik haklarını kullandıkları için cezalandırılıyor. Gerçek aranıyorsa, bu çocuklar 10 Eylül günü yapılacak yargılamada tahliye edilmelidir” dedi. Demir, 10 Eylül günü İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma salonunda olacağını da sözlerine ekledi.

Cezaevinde kalan gençlere yakın ilgi gösteren milletvekillerinden Alaattin Yüksel de, “Bu gençlerin bize göre herhangi bir suçu yok. Denetimli Serbestlik Yasası İstanbul’da uygulanıyor ama İzmir’de uygulanmıyor ve bu gençler tutuklu bulunuyorlar. Yargılama tutuksuz olarak devam etmelidir” dedi. Yüksel, İzimir’de tutuklu bulunan gençlerin “özgürlük hâkimi” olarak adlandırılan yargıçlar tarafından salınmadığını, özgürlük hâkimlerinin izinde olduğu sırada, nöbetçi mahkeme önüne gelen dosyadan, tahliye yönünde kararlar çıktığını söyleyerek “Halen tutuklu olan gençlere ve ailelerine daha fazla mağduriyet yaşatılmamalı ve tahliyeler olmalı. Gençlerin yaşamları karartılmamalı. Bu gençler anayasal haklarını kullanarak alanlara çıktıkları, demokratik protesto haklarını kullandıkları için tutuklular ve bu durum kabul edilemez” diye konuştu.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑