YAŞAM

Boğaz'daki villalardan 700'ü kaçak

Ünlü kentbilimci ve mimar Prof.Dr. Ahmet Vefik Alp, aralarında İstanbul'un da bulunduğu bazı metropollerdeki sorunların dünyanın sonunu getirebileceği uyarısında bulundu.

12 Şubat 2013 Saat: 17:42
Boğaz'daki villalardan 700'ü kaçak
Boğaz'daki villalardan 700'ü kaçak
İstanbul'un kuzeyine doğru genişleyen şehircilik çalışmalarında çok dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Alp, Boğaz kıyısında bulunan 30 bin yapıdan 10 binin kaçak olduğunu, bunlardan 700 tanesinin ise milyon dolarlık yapılar olduğunu söyledi.

Kadıköy Belediyesi ile Jeofizik Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen 'İstanbul'un kentsel dönüşüm durumu' isimli konferans Kozyatağı Kültür Merkezi'nde yapıldı. Konferansa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstişare Komisyonu Başkanı Mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, Prof. Dr. Metin İlkışık, Doç. Dr. Ali İsmet Kanlı ile Hande Ağan Yalçıntaş katıldı.

Yapılarda dikkat edilmesi gereken teknik ve insan psikolojisini doğrudan etkileyen unsurlar üzerinde duran Prof.Dr. Alp, aralarında İstanbul'un da bulunduğu bazı büyük şehirlerin çarpık yapıları nedeniyle risk oluşturduğunu anlattı. Alp, bunun sosyal ve ekonomik sorunlara da yol açabileceği ve hatta dünyanın sonunun bu kentlerdeki olumsuzluklardan kaynaklanabileceği görüşünü dile getirdi.

'İSTANBUL ÇÖLLEŞME TRENDİNE GİRER'

Alp'in üzerinde durduğu diğer konu İstanbul'daki yapılaşmanın şehrin kuzeyine doğru yönelişiyle ilgili oldu. Konu hakkında Başbakan Erdoğan ile de görüştüğünü anlatan Alp, Üçüncü havalimanı ve yeni büyük projelerin hayata geçirilmesi sırasında çok dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi. Alp, "Kuzeyimiz şu anda yeşil ve ekosistemimizi dengeliyor. Ancak kuzeye yapılacak 3. boğaz köprüsü ile kuzey Marmara otoyolu ve üçüncü havalimanı, 2 büyük şehir. Eğer bunları doğru yapamazsak İstanbul çölleşme trendine girer." dedi.

'BOĞAZDAKİ MİLYONLUK VİLLALARDAN 700'Ü KAÇAK'

İstanbul'daki yapılarla ilgili çarpıcı rakamlar da veren Alp, yapıların yüzde 70'inin çarpık ve çürük olduğunu ileri sürdü. Bu rakamları meslektaşlarına bile anlatmakta zorlandığını anlatan Alp, "3 ayrı yasa ile korunan Boğaziçi'nde ön görünümde 30 bin bina var, bunlardan 10 bini kaçak. Bunlardan bininin kesin yıkılma kararı var. Bunlardan 700'ü ise milyon euroluk villalar." tespitinde bulundu.

'İMAR ARTIŞI VERİLMEK ZORUNDA BAŞKA ÇARE YOK'

Şehir bilimcisi olarak imar artışını istemenin zor olduğunu ancak başka çare kalmadığını söyleyen Alp, bu konuda atılacak adımların şehirdeki yıkımların ve kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandıracağını ileri sürdü. Alp, "Apartman bölgelerinde imar artışını çoğaltmak zorundayız.Başka çaremiz yok. Kadıköy Belediyesi kıvranıyor. 2. 07 emsal var, 2. 40 olsa her taraf yenilenecek. Eskiden bir ailenin oturduğu alanda şimdi 20 aile oturuyor." ifadesini kullandı. Alp, bu konuda Kadıköy Belediyesi'nin emsal miktarını artırmak için Bakanlığa başvuruda bulunduğunu da sözlerine ekledi.

İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Ayyıldız da kentsel dönüşüm yasası kapsamında yapılan araştırmalarda, 1999 depreminden sonra yapı denetim sistemi kapsamında yeni uygulamaların esas alındığını belirtti. Zemin ile ilgili yeni disiplinler getirildiğini kaydeden Ayyıldız, jeofizik, jeoloji ve inşaat mühendisliği disiplinlerinin bir arada çalışmalara dahil edildiğini söyledi. 1999 depreminden sonra yapı denetim sistemiyle binaların yapıldığını belirten Ayyıldız, önceden yapılmış olan riskli binaların varlığının da ciddi bir sorun oluşturduğunu ifade etti. Ayyıldız, Van Depremi ile birlikte bu sorunların daha da gün ışığına çıktığını belirtti.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑