Adanada merhum Özdemir Sabancı tarafından 1966da temelleri atılan ve Sabancı Holding bünyesinde faaliyet gösteren SASA Polyester Sanayi A.Ş.nin genel müdürlüğü görevini, 24 yıl önce üniversite öğrencisiyken firmadan 3 yıl boyunca burs
Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Makine Mühendisliği Bölümü mezunu olan Toker Özcan, 1992'de makine mühendisi olarak çalışmaya başladığı SASA'da genel müdürlüğe getirilmesinin çok gurur verici olduğunu söyledi. Toker, yaklaşık bin 500 çalışanı olan firmanın, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, Çin'den Rusya'ya, İsrail'den Tayland'a kadar çok sayıda ülkeye polyester plastik ve suni pamuk ihraç ettiğini, yıllık cirosunun 1 milyar lirayı aştığını anlattı. Toker, "SASA'da 20 yıl boyunca neredeyse bütün birimlerde çalıştım. SASA bana kariyer için fırsatlar verdi. İnsanlar hayal kurabilmeli. Gerçekleşebilir olan hayaller için çalışılırsa da, olmayacak bir şey yok" dedi.
ZORUNLU OLARAK ÇALIŞTI
Ekonomik durumu orta düzeyde olan 5 çocuklu bir ailede büyüdüğünü belirten Toker Özcan, "ODTÜ'de 1988'de 1'inci sınıfta okurken burs arayışına girdim. Sabancı Ailesi ve SASA ile tanışmam o döneme rastlar. Sabancı Holding'in iki türlü bursu vardı. Bir burs, üniversite sınav sonucuna göre, bir burs da okul başarınıza göre veriliyordu. İkinci tür bursu alırsanız, Sabancı şirketlerinde kurs aldığınız dönem kadar çalışma şartı vardı. Ben de 3 yıl süreyle bugünün asgari ücreti kadar burs aldım ve okul bittikten sonra makine mühendisi olarak 1992'de işe başladım. Hala SASA'da çalışıyorum" diye konuştu.
KARİYER SERÜVENİNİ ANLATTI
Firmada makine mühendislerinin genellikle bakım bölümünde çalıştığını ancak kendisinin yatırım bölümünü tercih ettiğini ifade eden Toker Özcan, şöyle konuştu:
"O dönem fabrika içinde Amerikalılar ile birlikte ayrı bir kimya tesisi kuruluyordu. Bu bölüm yapılınca orada yöneticilik yaptım. İlk yöneticilik deneyimim de bu oldu. Çalıştığım birim, suni pamuk yani insan yapımı pamuk üretiyordu. Bu görevden sonra ben işin plastik ve kimya kısmıyla ilgili başka bir göreve atandım. 2000'de SASA, İngiliz Dupont firması ile evlilik yaptı. Adı DupontSA oldu. Bu nedenle Almanya ve İngiltere'de de fabrikalarımız oldu. Bu süreçte İngiltere'deki fabrikada yöneticilik yaptım. 2007'den sonra görevim strateji ve iş geliştirme oldu. Asya'dan gelen haksız rekabetten çok zorlanıyorduk. İş içeriğimizi değiştirme ihtiyacı hissettik. Teknolojisi yüksek, Avrupa'ya satılabilir ürünlere yöneldik. 2009'da da Satış Pazarlama Direktörü olarak atandım. Ciromuz bir yılda 2.5 kat arttı. Yani 60 milyon euro olan ciroyu, yaklaşık 150 milyon euro seviyesine çıkarttık. Bu yıl 1 Temmuz itibariyle de Genel Müdür olarak atandım."
'HAYAL KURUN'
SASA Genel Müdürlüğü görevinin onur verici olduğunu, aynı zamanda omuzlarına çok önemli sorumluluk yüklediğini kaydeden Özcan, şunları söyledi:
"Merhum Özdemir Sabancı'nın 26 yaşında İngiltere'de öğrenciyken 1966'da temellerini attığı, 30 yılda 72 kat büyüttüğü, Ömer Sabancı gibi birinin de görev yaptığı SASA'da böyle bir göreve getirilmek benim için çok önemli. Rahmetli Özdemir Sabancı'nın koltuğunda oturmak gurur ve onurun dışında aynı zamanda büyük bir sorumluluk verdi. Ben iş yaparken 'bundan sonra nereye gideceğim' diye bakmam. O an yapılan işi en iyi şekilde ve en iyi kendim yapmaya çalışırım. Bu yüzden günün birinde 'SASA'nın genel müdürü olacağım' diye hedefleyip çalışmadım. Aslında şirketler insanlara kariyer yolu çizmiyor. Ama şirket çalışanlarına fırsatlar sunuyor. Bu fırsatları değerlendirdiğinizde öbür fırsatları da size sunuyor. Biz 5 kardeşiz. Babam yurtdışında çalışırdı. Orta halliydik ama babam eğitime çok önem verirdi. Müstakil 2 katlı evimiz vardı. Üst katta biz otururduk, alt katta kuzenlerimiz vardı. Aynı evde 10 kişi okudu. Hayalleri yoksa bir insanın, o suda yüzen yaprak gibi nereye gideceğini bilmez. Bunun için önce hayal kurun. Sonra kendinizi 10 yıl sonra nerede gördüğünüzü sorgulayın."