Sağlık harcamalarındaki usulsüzlükleri engellemek için çalışma yapan SGK, hastanın kimliğini avuç içinden tespit eden bir sistemi hayata geçirdi.
Sosyal Güvenlik Kurumu, avuç içi damar tanıma sistemi sayesinde yıllık 600 milyon liralık sağlık vurgununun önüne geçileceğini hesapladı. Sistem sayesinde tedaviyle birlikte başkalarının yerine ilaç alımı da önlenecek. SGK başta özel hastaneler olmak üzere sağlık alanında yaşanan vurgun ve usulsüzlüklerin önüne geçmek amacıyla başlattığı avuç içi damar tanıma sistemi sayesinde sağlık harcamalarından en az 600 milyon liralık tasarruf bekliyor.
BATMAN'DA 5 YILDIZLI HASTANE
Avuç içi damar sistemiyle ilgili BUGÜN'ün sorularını yanıtlayan üst düzey bir SGK yetkilisi, başta Doğu ve Güneydoğu illeri olmak üzere bazı özel hastanelerde yaşanan sağlık vurgununu çarpıcı Batman örneğiyle açıkladı. Batman gibi küçük bir ilde 5 yıldızlı otel ayarında 7 tane özel hastane olduğunu görünce çok şaşırdığını ifade eden yetkili, "Batman'a yaptığımız bir ziyaret sırasında durumu öğrendik. Zaten gazetelerde Güneydoğu'daki bazı hastanelerde başka kişilerin kimlik bilgileriyle PKK'lıların tedavi edildiği, elde edilen paraların da PKK'ya aktarıldığı haberleri vardı. Araştırdık, önemli bilgilere ulaştık. Bu suiistimalleri önlemek için sistem arayışına gittik" dedi.
SGK yöneticisi şöyle devam etti:
"Araştırma ve denetimlerimizde anlaşıldı ki TC kimlik numarası kullanıldığında güvenlik sağlanamıyor. Hatta bu sistem devleti dolandırmak için kolaylıkla kullanılmış. Vurgunu önleyecek en iyi sistemin dünyada hangisi olduğunu araştırdık. Parmak izi, avuç içi, göz tanıma gibi sistemler sunuldu. Uzun bir araştırmanın sonucunda en güvenilir sistemin avuç içi damar tanıma yöntemi olduğunu gördük. Bu nedenle de bu sistemde karar kıldık."
Cihazların özel hastanelerde kullanılacağına işaret eden SGK yetkilisi, bu sistem sayesinde sadece tedavide en az 600 milyon liralık usulsüz kullanımı önleyeceklerini hesap ettiklerini bildirdi.
İhale yapamadık çünkü...
SGK yöneticisi, avuç içi damar tanıma sistemini kurmak için niçin bütün firmalara açık bir ihale düzenlenmediği sorumuza ise, “Dünya genelinde araştırdık, bu sistemin sadece bir firmaya ait olduğunu gördük. Başka firmalar da olsaydı o zaman ihale düzenlenebilirdi. Ama ikinci bir firma yok” cevabını verdi.