Restoran ve lokanta sahipleri, yemek kartı şirketlerine karşı birleşme kararı aldı.
Dünya gazetesinden Sercan Akıncı'nın haberine göre, yüksek komisyonlar nedeniyle zarara uğradıklarını savunan restoran ve lokantacılar, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde boykota gideceklerini söylüyorlar. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar ise orta yolun bulunması için devreye girdi. Her iki tarafı da dinleyen Çağlar, yemek kartı şirketlerinden bir rapor aldı. Raporu inceleyen restoran sahipleri ise uzlaşmanın uzak olduğunu ve boykot kararı alacaklarını belirtiyor.
Yemek kartı kullanan kişi sayısının 3.5 ile 5 milyon arasında olduğunu belirten Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, yemek kartı şirketlerinin kendilerinden yüzde 7.5-10 arasında komisyon aldığını belirterek, “Dünyada yüzde 3-4 komisyon alınırken, bizde bu 2 kat fazla. Yemek kartı şirketleri müşterilerine yüksek oranda iskonto uyguluyor. Bunu da bizden çıkarıyorlar. Ödemelerinin vadelerini de yükseltiyorlar şimdi. 60 güne varan vadelerle sözleşme yenilemeye zorluyorlar” dedi.
Şirketlere uygulanan iskontonun yasadışı olduğunu söyleyen Bingöl, bunu Ticaret Bakanlığı ile görüştüklerini kaydetti. Bingöl, sözleşmelerin yeni şartlarla yenilenmesi halinde esnafların batabileceğine dikkat çekti. Sorunların ortadan kalkması için İTO Başkanı Çağlar’ın konuya müdahil olduğunu ve orta yol bulmaya çalıştığını bildiren Bingöl, şöyle devam etti:
"Yemek kartı şirketleri İTO’ya bir rapor sundu, biz de inceleyeceğiz. Görüşmelerden bir sonuç alamazsak, tarihini açıklayacağımız bir günde sembolik olarak 1 günlük boykot kararı alacağız. Sorun çözülmezse kalıcı bir boykot düşüneceğiz. 8 binin üstünde şube var derneğimize üye olanların ama, tüm sektör paydaşları bizimle birlikte hareket edeceklerini ifade ediyorlar. Yemek kartları 200 binin üstünde noktada geçiyor şu an."
Konuyla ilgili daha önce Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken de bir açıklama yapmıştı. Yemek kartlarındaki komisyonların yüksek olmasının zaten restoranları zorladığını belirten Palandöken, açıklamasında "Bir de üzerine vadenin uzaması esnafı zor durumda bırakıyor. Mevcut durumda zaten terör olayları nedeniyle sıkıntıda olan ve iş yapamayan esnafı fırsatçılık yaparak daha da zorluyorlar. Burada hem komisyon hem de vadeyi uzatarak bir koyundan iki post çıkarıyorlar. Bu durum restoranların maliyetini ve dolayısıyla fiyatları da yükseltebilir" ifadelerini kullanmıştı.