Cannes’da kurulan sinema pazarında 115 ülkeden, 5 bin 200 film görücüye çıkıyor
67. Cannes Sinema Festivali, en büyük ödül ''Altın Palmiye'' için yarışan filmlerin ve ünlü sinema yıldızlarının katılımının dışında dünya sinema pazarının en önemli etkinliği olarak biliniyor.
Festival Sarayı'nda 14 Mayıs'ta başlayan sinema pazarında, aralarında Türkiye de olmak üzere 115 ülkeden 5 bin 200 film görücüye çıkıyor. Yetkililer, festival sırasında, alınıp satılan filmlerin cirosunun 800 milyon doları bulacağı tahmininde bulunuyor.
Türkiye'den bu yıl film pazarına sinema yapımcı ve dağıtım alanında faaliyet gösteren 32 şirket katılıyor.
Festivale, dünyanın dörtbir yanından gelen sinema yapımcıları, dağıtımcıları başta olmak üzere sektörün yaklaşık 12 bin temsilcisi iştirak ediyor. Sinema pazarı için festival sarayında 13 bin metrekarelik alan ayrıldı.
Amerikan sineması, festival sarayında en fazla katılım yapan ülkelerin her zaman olduğu gibi bu yıl da yine başında geliyor. Festival yetkilileri, bu yıl Çinli sinema sektörü temsilcilerinin Cannes'a adeta çıkarma yaptığına dikkati çekiyor.
Festivale katılan Çinli sinema sektörü temsilcilerini sayısının 400'ü aştığı tahmin ediliyor. Yetkililer bu rakamın bir önceki yıla oranla yüzde 30 artış gösterdiğine dikkati çekiyor.
Çin, şu anda yıllık gişe oranları açısından ABD'den sonra dünyada ikinci sırada gelen ülke. Uzmanlar, Çin'in 2020'ye kadar yılda sinemadan 10 milyar dolar ciro elde eden ABD'yi geçeceğini kesin gözüyle bakıyor.
67. Cannes Film Festivali, 24 Mayıs'ta sona erecek.