İstanbul'da Ali Ağaoğlu'nun arazisine emsalin üç katı inşaat izni veren bakanlık, ilginç bir gerekçeye sığındı: "Arazi planda gösterildiği gibi yeşil alan ve ticaret alanı olarak kullanılmayınca konut alanına çevirdik.
Bakırköy Kartaltepe’de işadamı Ali Ağaoğlu’nun arazisine İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) itirazına rağmen emsalin üç katı inşaat izni verilmesine ilişkin habere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan itiraf gibi açıklama geldi. İBB onaylı nazım imar planlarında yeşil alan ve ticaret alanı olarak gösterilen arazinin kullanımda fiiliyata geçmediği, bu nedenle konut alanına çevrildiği ileri sürüldü. Daha açık ifadeyle bakanlık, “İBB araziyi ağaçlandırmadı, ticaret alanı da yapmadı, biz de bu nedenle konut alanına çevirdik” dedi.
Bakanlık kendilerince onaylanan imar planlarında inşaat izninin emsalin üç katına çıkarılmadığını ileri sürerek, emsal değerin 2’den 2,5’e çıktığını ticaret alanlarında ise emsalin 2’de bırakıldığını savundu. Ancak açıklamada ticaret alanı’ndan konut alanına geçiş yapılarak asıl emsalin bu noktada arttığından ve yüksekliğin 30 metreden 70 metreye çıkarak kapalı inşaat alanının genişlemesinden bahsedilmedi. İnşaat alanı 64 bin metrekareden 190 bin metrekareye çıkarılmıştı. Daha önceki planlarda 41 bin metrekare olan yeşil alan donatısından da söz etmeyen bakanlık açıklamasında yeni planda 28 bin metrekare park alanı getirildiği kaydedildi. Üstelik açıklamada sadece bu arazide değil, Bakırköy’de de benzer uygulamalara gidileceğinin işareti verildi.
Fiiliyata geçmemiş
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı açıklamasında şöyle denildi:
“İstanbul, Bakırköy ilçesi, Kartaltepe Mahallesi’nde, 1960’lı yıllardan bu yana sanayi amaçlı kullanılmış olan yaklaşık 13.7 hektarlık alanın; yoğun kentsel yerleşim içerisinde kalması, sanayi alanı olarak değerlendirilme olanağının bulunmadığı, meri planda yer alan ‘Yeşil Alan’ ve ‘Ticaret Alanı’ kullanımlarının fiiliyata geçmediği tespit edilmiştir. Bu dönüşüm için alan bakanlığımızca ‘Özel Proje Alanı’ ilan edilmiştir. İlk etapta alanın yaklaşık 8 hektarlık kısmına ilişkin olarak 1. Etap 1/5.000 ölçekli Nazım ve 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planları 26.12.2012 tarihinde onaylanmıştır. Özel proje ve dönüşüm alanlarında yetkili kurum bakanlığımızdır. Bu alana ilişkin, özel proje alanı ilanı kararı alınmasının ve 1. etap imar planlarının oluşturulmasının temelinde, alanın dönüştürülmesinin gerekliliği dikkate alınmıştır.
2004 yılında ilgili idaresince onaylanan planlarda düzenleme ortaklık payı yüzde 54 oranında olduğundan ve uygulama için kamulaştırma gerçekleştirilemediğinden, planlarda görülen ‘park alanı’ ve meri plandaki ‘ticaret alanı’ fiiliyata geçememiştir. Ayrıca, alanın civarında bulunan Zeytinburnu’ndaki yeşil alanlarla, bölgedeki diğer ticaret alanlarının varlığı ile ihtiyaç duyulan konut ihtiyacı karşılanmak üzere bakanlığımızca onaylanan planlarda diğer sosyal donatı alanları ve konut alanları oluşturulmuştur. 1. etap imar planları meri planlardaki emsal değerleri ve yapılaşma koşulları ve meri plan bütününde yüzde 54’e ulaşan terk değerleri ile sosyal donatı dengesi bir arada değerlendirilerek sonuçlandırılmıştır. Ayrıca özel proje alanında bakanlığımıza sunulan teklifte önemli tadilatlar yapılmıştır. Emsal değerleri düşürülmüş, bodrum katların emsal dışına bırakılması ile ilave yapılaşma hakkı getiren plan hükümleri çıkartılmış, sosyal donatı alanları eklenerek plan notları yeniden düzenlenmiştir.
Bakanlığımızca onaylanan imar planlarında Radikal gazetesinde çıkan haberlerin aksine emsal üç katına çıkarılmamıştır. Emsal değeri konut alanları için 2 değerinden 2,5 değerine çıkarılırken ticaret alanlarının emsali 2 olarak korunmuştur. Toplam inşaat alanı 135.702 m2’dir. Ayrıca sosyal donatı dengesinin sağlanabilmesi amacıyla plan kapsamında, 28.701 m2 alan ‘park ve rekreasyon alanı’ ile yollara ayrılmış, ilave olarak 2.518 m2 büyüklüğünde bir ‘Dini Tesis Alanı’ oluşturulmuştur. Bu kapsamda emsal ve inşaat alanının üç kat daha arttırılmasına ilişkin haber gerçeği yansıtmamaktadır.
Alan, Ağaoğlu Grubu’nun mülkiyetinde bulunmamaktadır. Farklı şahıs ya da gruplara ait mülkiyetler bulunmaktadır. Bölge ölçeğinde konu değerlendirildiğinde bu dönüşüm faaliyetinin Veliefendi Hipodromu’nun batısından başlayacak şekilde güney – kuzey istikametinde Bakırköy’de bölge ölçeğinde tüm alanda uygulanması planlanmaktadır. Bakanlığın esas görevi bu kapsamda belediyelerin plan yetkilerine müdahale değil dönüşümün gerçekleşmediği alanlarda faaliyette bulunmaktır.”
Meclis gündeminde
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Bakırköy’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından işadamı Ali Ağaoğlu’nun (yanda) arsasına emsalin üç katı fazla inşaat alanı getirilmesini TBMM’ye taşıdı. İçişleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na soru önergesi verildi.
Bakanlıklara yöneltilen bazı sorular şöyle:
İşadamı Ali Ağaoğlu bu araziyi 2011’de satın aldıktan sonra Nâzım İmar Planı’nın değiştirilmesini talep etti mi? İBB hangi gerekçeyle talebi reddetti?
Ağaoğlu daha sonra aynı taleple bakanlığınıza hangi tarihte başvurdu? 64 bin m2’lik inşaat alanını 190 bin m2’ye çıkararak, inşaat yoğunluğunda yaklaşık üç kat artış yapmanızın gerekçesi nedir?
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 22 Kasım 2012 tarihinde ret kararı vermesine rağmen, sizin sadece 34 gün sonra nihai kararı işadamı lehine oluşturmanızın gerekçesi nedir?
Hangi mücbir sebep ve kamu yararı sizi, AKP’li bir Büyükşehir Belediye Başkanı ile çelişme pahasına bu plan tadilatlarını onaylama kararını aldırdı?
Parsel bazında bu plan tadilatıyla bir yatırımcıya haksız kazanç sağlanmıyor mu?