SAĞLIK

Çocukların gelişiminde ‘Temiz Beslenme’nin önemi

Son dönemin popüler kavramı “temiz beslenme” hakkında değerlendirmelerde bulunan Humm Organic Beslenme Uzmanı Andaç Yeşilyurt, temiz beslenmenin çocukların gelişiminde büyük öneme sahip olduğunu ve ebeveynlerin bu konuda çocuklarını yönlendirmeleri g

25 Haziran 2024 Saat: 09:33
Çocukların gelişiminde ‘Temiz Beslenme’nin önemi
Çocukların gelişiminde ‘Temiz Beslenme’nin önemi

“Clean eating” olarak da bilinen temiz beslenme, tükettiğimiz tüm gıdalara şüpheyle yaklaştığımız bu dönemde yeni bir çıkış kapısı olarak görülüyor. Özünde dengeli ve sağlıklı beslenmeye teşvik eden bir yaşam biçimi sunan temiz beslenme, en basit tanımıyla yiyecekleri olabildiğince doğal halleriyle tüketmek anlamına geliyor. İşlenmiş gıdaların ve tüketiminin artmasıyla, yüksek miktarda rafine şeker, tuz, sağlıksız yağlar, katkı maddeleri ve koruyucuları da tüketmiş oluyoruz. Bütün bunlarsa uzun vadede sağlık için zararlı etkilere sahip.

“Temiz beslenme çocukluk obezitesi riskini azaltır”

Humm Organic Beslenme Uzmanı Andaç Yeşilyurt, temiz beslenme biçiminin özellikle çocuklar için büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Yeşilyurt, “Çocukluk döneminde temiz beslenme alışkanlığının edinilmesi, gelecek için sağlam bir temel oluşturur. Obezitenin en önemli sebeplerinden biri çocukluk dönemi alışkanlıkları ve beslenme tercihleridir. Doğal ve işlenmemiş gıdalarla beslenmek, sağlıklı kilo yönetimini destekler ve çocukluk obezitesi riskini azaltır. Üstelik temiz beslenme, çocuklarda bilişsel fonksiyonları geliştirerek okul başarısını ve odaklanmayı pozitif yönde etkiler, depresyon ve anksiyete riskini azaltabilir” diye konuştu.

Neden temiz beslenmeli?

Temiz beslenme kavramını “İşlenmiş gıdalardan uzak durarak, doğal ve besleyici yiyecekler tüketmeyi amaçlayan bir beslenme yaklaşımı” olarak tanımlayan Yeşilyurt, “Temiz beslenme tarzı, vücudu gereksiz katkı maddelerinden arındırırken, aynı zamanda doğal besinlerin sunduğu zengin vitamin, mineral ve antioksidanlarla sağlığı destekler. Örneğin tam tahıllı ürünlerin glisemik indeksi daha düşüktür ve kan şekerini dengeler. Aynı zamanda daha yüksek besin değerine sahiptir” ifadelerini kullandı.

Temiz beslenme için 5 önemli adım

“Temiz beslenme sadece çocuklar için değil yetişkinler için de çok önemli. Tüm aile bireylerinin bunu bir yaşam biçimi haline getirmesi çocukların da doğru yönlenmesini kolaylaştıracaktır.” Diyen Andaç Yeşilyurt, temiz beslenmeye geçecek ebeveynler için ipuçları verdi. İşte 5 adımda temiz beslenme.

  • İşlenmiş gıdalardan uzak durmalı

İşlenmiş gıdalar sıklıkla yüksek miktarda şeker, tuz ve sağlıksız yağlar içerir. Bu noktada temiz beslenme, işlenmiş gıdalar yerine yiyecekleri olabildiğince doğal halleriyle tüketmeyi savunur. Örneğin, beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği veya rafine şeker yerine doğal bal, pekmez ya da meyveleri kullanabilirsiniz.

  • Organik gıdalar tercih edilmeli

Organik besinler olası tarım ilaçlarının kalıntılarını ve eklenti yapay ürünleri içermeyeceği için daha sağlıklı seçimlerdir. Hem meyve sebze alışverişlerinde hem de paketli ürünlerde organik olanlar tercih edilmeli.

  • Ürün etiketi mutlaka okunmalı

İyi bir etiket okuyucusu olmak temiz içerikli ürünleri sepete eklemenize yardımcı olur. Alacağınız ürünlerin içeriğine bakarak koruyucu ve katkı maddesi içermeyen güvenilir markaları tercih edebilirsiniz. Özellikle doğal ve organik malzemelerle hazırlanmış olan ürünler alışveriş sepetinizdeki öncelikli tercihler olmalı.

  • Mevsiminde meyve sebze tüketilmeli

Hem doğal hem de besin değeri daha zengin olması nedeniyle mevsiminde sebze ve meyveleri tercih edin. Mevsiminde tükettiğiniz ürünler bedeninizi de mevsim koşullarına göre hazırlar.

  • Doğal yağ kaynakları tüketmeli

Avokado, ceviz, fındık badem gibi yemişler, tohumlar ve zeytinyağı gibi doğal yağ kaynakları hem lezzetlidir hem de kalp sağlığına faydalıdır.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑