Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
6 maddeden oluşan ve "çözüm sürecinin çerçeve yasası" olarak adlandırılan Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumlal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı'nın TBMM'ye sunuldu.
Başbakan Yardımcısı Atalay, çözüm süreciyle ilgili hazırlanan çerçeve yasa tasarısıyla ilgili, "Yasa, süreç kapsamında temas diyalog, görüşme gibi siyasi irade ve kararlık getiren konularda bir Bakanlık veya kurum işlemi yerine, Bakanlar Kurulu kararı alınması ve görevlendirme yapılması yoluyla konunun bir hükümet politikası olarak idare tarafından daha hızlı ve etkin şekilde uygulanmasına imkan sağlanmaktadır" dedi.
İşte atılacak adımlar:
ETKİN PİŞMANLIĞA RÖTUŞ
- TCK'nın 220'nci maddesindeki 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak' ve 221'inci maddesindeki 'Etkin pişmanlık konularında rötuş yapılacak. Örgütte olmasına rağmen, şiddete bulaşmamış olanlar takibata uğramadan eve dönebilecek.
YÖNETİCİLER KAPSAM DIŞI KALIYOR
Örgütün silahlı eylemlerine aktif olarak katıldıkları tespit edilen ve kovuşturmaya uğrayanlar ile yöneticiler kapsam dışı olacak.
ÖRGÜT ÜYELİĞİNE AYRI CEZA YOK
PKK'ya üye olmamakla birlikte, örgüt adına suç işlediği anlaşılan veya yardım suçu işleyenlere, ayrıca 'üyelik'ten ceza verilmeyecek.
'AKİL'LERE YASAL KORUMA
Başta akil insanlar ve çözüm sürecinde rol üstlenen siyasetçiler olmak üzere, 'Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'ni uygulayan isimler idari ve cezai takibata uğramayacak. Bununla ilgili yapılan tanımlama da düzenlemede yer alıyor.
HASTAYA DENETİMLİ SERBESTLİK
Şiddete karışmamış olmasına rağmen, dava açılmış ancak hüküm verilmemiş olanlarla hasta mahkumlar da 'şartlı' serbest kalacak. 'Denetimli serbestlik' uygulamasının hasta PKK'lılar için uygulanması gündemde.
KAÇIRILANA ESNEKLİK
Dağa kaçırılarak örgüt tarafından çatışmaya girmeye zorlananlar, 'örgüt üyesi' olarak ceza almayacak.
GENEL KURUL'DA GENİŞLETİLEBİLİR
Hükümet, Köşk seçimleri nedeniyle sürecin aksamaması için 'eve dönüş'ün önündeki psikolojik ve yasal engelleri kaldırma hedefinde. Bu kapsamda paket, Ramazan ayı başında yasalaştırılacak. Dağdaki PKK'lıların yanı sıra, cezaevinde bulunan bazı tutukluların da serbest kalarak Ramazan Bayramı'nı evde geçirmeleri söz konusu olabilecek. 7 maddelik düzenleme, Meclis'te komisyon ve Genel Kurul aşamalarında gelecek önerilere göre genişletilebilecek.