Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN Türk-Kanal D ortak yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunuyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan satırbaşları;
“Üzerinde durmanın hakikaten gerekliliğine benim de inandığım husus şu. Bir defa ekranlarda veya sosyal medyada gerçekten bu hazırlanan yasa ile ilgili yaklaşım tarzlarını hazmedilerek gündeme getirilmediğini düşünüyorum. Bir gerçeği yakalamamız lazım; bu 18 madde nedir? 18 maddenin tamamıyla dışına çıkarak çok farklı şeyler konuşursak bu bir aldatmaca olur.
Biz ülkemizin geleceğiyle ilgili ciddi bir adım atıyoruz. Bu, 339 oyla parlamentodan geçti. Ak Parti ve MHP, 339 oyla halk oylaması yolunu açtılar. Bundan sonraki süreç halkımızla. Milletimiz burada nihai kararı verecek, söz, karar onların.
Birinci maddede yargının bağımsızlığına, tarafsızlığı ilave edilecek. Bu bir defa önemli bir aşama.
Milletvekili sayısı 550'den 600'ye çıkarılacak. Almanya'nın nüfusu 82 milyon. Milletvekili sayısı şu anda 667. Yüz 23 bin kişiye bir milletvekili düşüyor. Fransa'da 66 milyon nüfus var. Milletvekili ve senato 925 kişi. İspanya'da 44 milyon nüfus var, 616 kişi var parlamentoda. İtalya'nın 60 milyon nüfusu var, parlamento 952 kişiden oluşuyor. İngiltere'nin 65 milyon nüfusu var ama senato, milletvekili hepsine baktığımızda 1449.
Geliyoruz bize. Şu anda 550. Nüfusumuz 80 milyon. 143 bin kişiye 1 tane düşüyor. Biz istiyoruz ki temsilde adalet gelsin.
Milletvekili seçilme yaşının 25'ten 18'e indirilmesi
Bugün çok dinamik bir parlamentoya sahip olmamız gerektiğine inanıyorum. Dinamik parlamentoyla gençliğimizin ufkunu genişletecektir. 51 ülkede milletvekili seçilme yaşı 18. Avrupa Birliği ülkelerinin yüzde 73'ünde milletvekili seçilme yaşı 18. Şu anda bizim 18 ila 25 yaş arasında bu seçimde oy kullanacakların sayısı yaklaşık 7.5 milyon. Ana muhalefet bu gençliğe güvenmiyor. Ben de diyorum ki bu gençliğe güvenin. Bu gençlik şunu biliyor; ecdadım Fatih 21 yaşında bir çağ kapattı, bir çağ açtı.
Seçimler 5 yılda bir
Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimleri artık 5 yılda bir olmak üzere ikisi birlikte yapılacak. Biz bileceğiz ki 5 yıl sonra şu gün bu ülkede cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimi olacak. Bu, istikrarı ve güveni getiriyor. Eksik de olsa 14 yıl içindeki en önemli sihir kavramlarımız istikrar ve güvendir.
Güven oylaması milletin
Güven oylaması kaldırılıyor. Millet diyor ki güven oylaması hakkı benimdir. 5 yılda bir gerçek güven oylamasını onlar yapacak. Gensoru oylaması kaldırılıyor. 484 gensoru verildi, 4'ü kabul edildi.
Cumhurbaşkanını görev süresi 5 yıl ve bir kişi en fazla 2 kez cumhurbaşkanı seçilebilir. Seçim zamanı geldiğinde yüz bin seçmen bir cumhurbaşkanı adayı gösterebilir. Bu da millete verilen önemin, güvenin en önemli değişiklik maddelerinden bir tanesi.
Cumhurbaşkanı ile Başbakanın yetkileri birleştiriliyor. Gül'den önce Sayın Sezer'le bir uyumu yakalayamadık.
Cumhurbaşkanının Meclis'i feshetme yetkisi yok
Cumhurbaşkanının TBMM'yi fesih yetkisi yok. Bazıları diyor ki cumhurbaşkanı fesih yetkisiyle gösteriliyor. Böyle bir yetki yok, yalan. Erken seçime gitme kararını parlamento alır. Cumhurbaşkanının erken seçime götürme kararı dahi yok. Belli bir oy oranı parlamentoda yakalanmalı. Türk tipi Cumhurbaşkanlığından bahsediyoruz. 100 yardımcı diye safsata bir şey olmaz.
'Erken seçim' sorusu
2019 Kasım'a kadar hükümet böyle gidecek. Mevcut anayasa 16 Nisan'dan sonra bu hükümet kalkıp yerine yenisi gelmesi gibi zorlama söz konusu değil. Hükümet böyle bir karar alır mı hükümetin kendi tasarrufudur. Başbakan 'biz erken seçimi düşünmüyoruz' diyor. Bana sorulsa ben de aynı kanaatteyim. Erken seçimle idare edilen bir ülkede istikrarı bulamazsınız. İstikrarlı yönetimlerle bugünlere geldik.
Dünyanın hiçbir yerinde adalet, sorun olmaktan çıkmaz. Mesela Amerika... Amerika'da adaletten şikayet etmeyen var mı? Avrupa'da var mı? Başta Almanya, Hollanda, İsviçre... FETÖ elebaşını tüm evrakları göndermemize rağmen alamadık. 4 bin 500 dosya Almanya'ya verildiği halde bölücü terör örgütü PKK'nın teröristlerini teslim etmiyorlar.
Havayolunu halkın yolu haline getirdik
Türkiye'nin en büyük sorunlarından birisi ulaşımdı. 19 bin kilometre bölünmüş yol yaptık. Yetmez dedik. Sayın Yıldırım'a 'havayolunu halkın yolu haline getirmemiz lazım' dedim. Ucuz olması lazım ki vatandaş hava taşımacılığından istifade etsin. Göreve geldiğimizde 25 havalimanımız vardı ama şimdi 59 oldu. Sen evinden çıkıyorsun yarım saatte havaalanına ulaşabiliyorsun. Bunlar yapılmış oldu. Yapılmakta olanlar var, ihalesi yapılmış olanlar var. En önemli yapılan havalimanlarından biri de Mersin ve Adana'nın müşterek kullanacağı Çukurova. Rize-Artvin'e hitap edecek havalimanımız var. Yüksek Hızlı Tren'e iktidarımızda geçtik. Kilometrelerini artırıyoruz. Hedef 2 bin kilometrelik hacmi kapsayalım diyoruz.