Başbakan Ahmet Davutoğlu, Davos'ta konuştu Türkiye'nin G-20 dönem başkanlığında yapılacaklara ilişkin açıklamalarda bulundu.
6 Yıl sonra Türkiye Başbakan düzeyinde Dünya Ekonomik Forumu Davos'ta. Başbakan Davutoğlu, katıldığı özel oturumda Türkiye'nin G-20 dönem başkanlığında ele alınacak konuları açıkladı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu G-20 dönem başkanı olarak Davos'ta yaptığı konuşmada 1 yıl boyuncaTürkiye'nin gündeminde olacak başlıklardan bahsederken, G-20'nin de yeni bir vizyona ihtiyacı olduğu noktasında çağrıda bulundu.
G-20 sadece finansal bir platform değil son derece önemli bir istişare platformuna da dönüşmüş durumda. G-20'nin artık yeni bir vizyon sahibi olmasının zamanı gelmiştir. Küresel ekonomide yavaş bir toplarlanma var. 2015'te bazı belirsizlikler yaşayacağız. Avrupa'daki deflasyonu ve Amerika'daki gelişmeleri yakından izliyoruz. Petroldeki düşüş 2015 için bir takım belirsizlikler doğuruyor. Türkiye G-20 başkanı olarak öncelikle kapsayıcı olacak. G-20 toplantılarında alınan kararları daha ne kadar kapsayıcı hale getirebiliriz diye çalışacağız. G-20 sadece seçkin elit ülkelerin platformu olarak görülmemeli. Önümüzdeki yıllarda az gelişmiş ülkelerin de entegrasyonu sağlanmalı.
İşte Başbakan Davutoğlu'nun özel oturumda yaptığı açıklamalar;
Küresel ekonomiye bakılacak olursa bugün ekonomik iyileşme yavaş gerçekleşmekte ve işsizlik rakamları yüksek oranda devam etmekte ve uzun soluklu yapısal bir sorun olarak karşımızda. 2015 Yılında bazı belirsizlikler söz konusu olabilir. Burada AB'deki gelişmeleri yakından takip etmekteyiz. Bununla birlikte varlıkların fiyat artış ve düşüşlerini yakından takipteyiz. Daha büyük ve olası zorlukları engellemek için koordinasyon içerisinde olmamız gerekiyor.
EN AZ GELİŞMİŞ ÜLKELERİN DE FİKİRLERİ ÖNEMLİ
Burada Türkiye'nin etki alanı G-20 toplantılarının kararlarının nasıl daha kapsamlı olacağı ve üye olmayan ülkelere nasıl daha kolay ulaşılabilir bunlara bakacak ve bunlara odaklanacağız. Türkiye 2016'da en az gelişmiş ülkelerin koordinatör ülkesi olarak yeniden ele alacağımız bir platform oluşturacağız. En az gelişmiş ülkelerin de görüş alışverişlerinde kapsayıcı bir şekilde içinde olması gerekmekte. Bu ülkelerin zorlukları nedir bunlar gıda güvenliği ile başlayabiliriz. Bu konuların da G-20 zirvesinde tarım bakanları çerçevesinde bunu ne şekilde minimize edebiliriz, israfın nasıl engellenmesi mümkün olabilir bunlar ele alınacak.