Türkiye, Ulusal Sinyalizasyon Sistemiyle önemli bir mali yükten de kurtuldu.
TCDD, TÜBİTAK-BİLGEM ve İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğiyle geliştirilen Ulusal Demiryolu Sinyalizasyon Sistemi'nde sona gelindi.
Edinilen bilgiye göre, 2009 yılındaki 10. Ulaştırma Şurası'nda belirlenen ''Yerli demiryolu sanayinin geliştirilmesi'' hedefi doğrultusunda, TCDD, TÜBİTAK-BİLGEM ve İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğiyle geliştirilen Ulusal Demiryolu Sinyalizasyon Sistemi, kısa bir süre içerisinde uygulamaya konulacak.
Türk mühendisler tarafından geliştirilen ve 4,6 milyon liraya mal olan sistem, test amaçlı Adapazarı Mithatpaşa İstasyonunda devreye alındı.
1 yıldır başarıyla çalışan sistemi yaygınlaştırmak isteyen TCDD, 341 kilometre uzunluğunda ve 32 istasyonu kapsayan Afyon-Denizli-Isparta hattında yerli sinyalizasyon sistemini uygulamaya koymaya hazırlanıyor.
TCDD Yönetim Kurulu'nca onaylandıktan sonra kısa bir süre içerisinde sistemin, Afyon-Denizli-Isparta hattına kurulumuna başlanacak. Söz konusu hattın yerli sinyalizasyon sistemine kavuşması için 85 milyon lira harcanacak. Eğer bu hat yabancı bir firmaya ihale edilseydi, yaklaşık maliyeti 185 milyon lirayı bulacaktı.