TBMM’de söz alan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar yapılacak olan bu dolgularla yakında vatandaşların karşıya yürüyerek geçebileceğini belirtti
Akar, bir yıl önce 320 bin metrekaresinin özelleştirildiği Derince Limanın da 420 bin metrekarelik bir alan için dolgu izni verilmesini sert sözlerle eleştirerek ‘’ Kocaeli milletvekili arkadaşlarım da burada, dinlesinler. Derince Limanı özelleştirildi, bir yıl önce özelleştirildi, tam birinci yılındayız. 320 bin metrekaresi özelleştirildi ve 420 bin metrekarelik de dolguya izin verildi. Bu dolgu denizde yapılacak arkadaşlar; kıyıya 1 kilometre paralel, Gölcük tarafı dediğimiz güney tarafa da 450 metre ve Körfez'in en dar noktası. Körfez geçiş köprüsünü yapmanıza gerek yoktu, biraz daha dolguya izin vermiş olsanız biz oradan, yürüyerek denizin üzerinden geçebilecektik arkadaşlar’’ dedi.
MEVCUT 44 LİMAN VERİMLİ KULLANILMIYOR
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Kocaeli de mevcut bulunan limanlara dikkat çekerek ‘Körfez'de 44 tane liman var. Verimli kullanılıyor mu? Hayır. Kapasitesi yüzde 100 mü kullanılıyor bu limanların? Hayır. Derince Limanı'nda böyle bir dolguya ihtiyaç var mı? Hayır. O dönemin milletvekilleri, bakanları şu anda da bakanlık yapıyor. Yeni dönem milletvekillerinin hepsi Körfez'de bir dolguya daha izin verilmeyeceğini söylemiş olmalarına rağmen, bu dolgunun iznini aldılar özelleştirmeyle beraber ve bugün, o dolgunun ilk adımlarını atmaya başladılar.130 bin nüfuslu kenti nasıl etkileyecek, Bakın, şu anda, yılda 3 bin tır giriyor; ortalama 7-8 tıra geliyor günde. Bu dolgu yapıldıktan sonra 500 bin konteynerlik bir alan yapılacak ve 1.370 tane tır girecek bu kente. Peki, tamam, bu da olabilir diyelim, bunu da kabul edelim. Peki, bu tır nereden gelecek arkadaşlar, nereden gelecek? Otoyollarıyla bağlantısı olmayan bir limandan bahsediyoruz, Derince'nin kendi merkezini kullanacak, orada yaratacağı gürültü kirliliği, orada egzozun çıkaracağı kirlilik, orada yaratacağı farklı trafikler ve inanın, 100 tane tırı park edecek bir alan olmamasına rağmen 1.370 tırın girebileceği bir kapasiteye çıkarılıyor bu liman. Ya, arkadaşlar, evet, liman ihtiyacı varsa, 44 tane limanın 34 tanesi aktif, 10 tanesi atıl duruyor, bunlar aktif hâle getirilebilir, deniz dolgusuna ihtiyaç yok; bunu söylemeye çalışıyorum’’ diye konuştu.
ŞİRKET KİRA ÖDEMİYOR
Akar bir yıl önce özelleştirilen liman da şirketin yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirterek şunları söyledi. ‘’Bu sözleşme yapıldıktan sonra illegal bir şekilde -bir yıllık TCDD'nin denetimi olması gerekiyor- 100 bin metrekarelik alanı, metrekaresi 1,40 dolar olan alanı bu şirket, özelleştirdiğiniz şirket Devlet Demiryollarının alanını bedava kullanıyor, bu da 1 milyon 700 bin dolar yapıyor. Resimlerini çektim, filmlerini aldım, TCDD'ye yani Devlet Demiryollarına 1 kuruş kira ödememiş bu şirket tam bir yıldır, bunu da yapmamış. Yine, sözleşme gereği, o liman alanında tabii kiracılar var, Devlet Demiryollarının daha önce on yıl, on beş yıl süreyle kiraladıkları işletmeciler var; inanın, gemilerini üç gün bekletmek zorunda kalıyorlar kendi alanlarına mallarını indirebilmek için çünkü bu şirket, sözleşmede bir yıl yasak olmasına rağmen tarife değişikliği yapıyor, 3 tarifeyi 7 tarifeye çıkarıyor. Yıllık kazancı 34 milyon dolar arkadaşlar, 34 milyon dolar ekstra kazanç sağlıyor, sözleşmede olmamasına rağmen en ufak bir işlem yapılmıyor. Üç defa, dört defa TCDD'yi ben aramak zorunda kaldım, vatandaşın yükünü indirebilmesi için limandan. Böyle bir durumla karşı karşıyayız, bunun önlenmesi gerekiyor, o dolguya izin verilmemesi gerekiyor, buradan arkadaşlarımı göreve çağırıyorum’’ ifadelerini kullandı.