Devletten sosyal yardım alan bir kişi iş başvurusu için 100 lira, işe yerleştiğinde ise 592 lira yardım alıyor. Bu kişilerin sosyal yardımları da bir yıl kesilmiyor
Türkiye’de sosyal yardım alan hane sayısı 3 milyon. Devletin her yıl sosyal yardım olarak ödediği para ise 25 milyar lira civarında. Bu yardımlar arasında en az bilinen ise istihdam yardımları. Sosyal yardım alan bir kişi eğer iş aramaya başlarsa devreye istihdam yardımları giriyor.
İstihdam yardımları üç şekilde uygulanıyor. İlki; sosyal yardım alan bir kişi eğer iş görüşmesine giderse, işe başvuru veya kabul aşamasında işverene sunulması gereken sağlık raporu, fotoğraf gibi harcamalar için bir yıl içinde en fazla 3 kez olmak üzere 40 TL ile 100 TL arası yardım alıyor.
İkinci olarak; sosyal yardım alan kişiler, işe yerleşirlerse aynı yıl içinde bir defaya mahsus olmak üzere, 592 lira işe başlama yardımı alıyor. Böylece, sosyal yardım alırken işe giren bir kişi ilk ücretinin yanında, bir de işe başlama yardımı almış oluyor.
Son olarak; eğer sosyal yardım alan bir kişinin işine düzenli olarak devam etmesi durumunda, kömür, eğitim ve gıda yardımı talebi öncelikli olarak değerlendiriliyor. Yani, işe giren bu kişi kömür, eğitim ve gıda yardımlarında iş aramayan ya da bulduğu işi kabul etmeyen kişilere göre öncelik kazanıyor.