Sürücü adayları, ehliyet almayı daha da zorlaştıran yeni düzenlemeye göre ilk direksiyon sınavına girdi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), trafik kazalarını azaltmak, bilinçli sürücülerin eğitilmesi için Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'ni mayıs ayında yenileyerek, ehliyet almayı zorlaştıran bir düzenleme getirmişti. Yönetmelikte en büyük değişiklik direksiyon sınavlarındaki puanlama sisteminde yapıldı.
Önceki yönetmeliğe göre, 100 puan üzerinden belirli kriterlere göre değerlendirme yapılıyor ve hata yapıldığında puan düşülüyordu. Yeni düzenlemede bu uygulama kaldırıldı ve yerine daha sıkı kurallar getirildi. Adayın direksiyon sınavında değerlendirilecek hususların sadece birinde hata yapması, sınavdan elenmesine neden olacak. Örneğin, sınav esnasında arabaya binerken emniyet kemerini takmayan, ayna ve koltuk ayarlarını kontrol etmeyen sürücülerin sınavı araba hareket etmeden sona ermiş sayılacak.
Hata affetmeyen direksiyon sınavı yapıldı
Ehliyet alabilmek için daha önce düzenlenen teorik sınavı geçen adaylar, haftasonu yeni düzenlemeye göre ilk direksiyon sınavında ter döktü. Ancak, yeni yönetmelik çıkmadan önce ehliyet kurslarına kayıt yaptıran sürücü adayları eski hükümlere göre direksiyon sınavına değerlendirmeye tabi tutuldu. Sınavdaki yeniliklerden bir diğeri de sınav için 30 dakika süre verilmesi olurken, ayrıca ilk kez direksiyon sınavlarında müfettiş ve bakanlık denetçisi görevlendirildi.
Geri vitesi kullanabiliyor mu, park edebiliyor mu?
Direksiyon eğitimi sınıvına girecek adaylar, değerlendirme kriterleri arasında ilk kez yer alan ''aracı geri viteste kullanma, araçların arasına park etme'' yeteneklerine göre de değerlendirilecek. Sınav esnasında adaylar iki bölümde belirlenen kriterlere göre değerlendirilecek. Birinci bölümde emniyet kemerini takma, ayna ve koltuk ayarlarını kontrol etme, aracı çalıştırma, emniyetli ve rahat kalkış yapma, hız kurallarına uyma, şerit izleme, direksiyon hakimiyeti, vites değiştirme becerisi, trafik ışık ve işaretlerine dikkat etme gibi konular yer alıyor. Bu bölümü hiç hatasız geçen aday, ikinci bölümedeki kriterlere göre değerlendirilecek. Buradaki kurallara göre ise iki hata yapan sürücü adayı elenecek.
Sınav anı
Yeni uygulamaya göre yapılan ilk direksiyon eğitim sınavı, Ankara Gölbaşı'nda gerçekleştirildi. İncek Bulvarı'nda akan trafikte yapılan sınavda, polis ekibi ve ambulans da hazır bulundu. Sürenin arttığı, puanlama sisteminin değiştiği ve parkurun uzadığı sınavda adaylardan geri vitesle park etmeleri de istendi.
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Ali İhsan Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni uygulamayla direksiyon eğitimi sınavının daha zorlaştırıldığını belirtti. Öncelikle sınav süresinin artırıldığına dikkati çeken Avcı, "Bu sürede sürücü adayının trafik kurallarının tamanındaki davranışlarını denetliyoruz. Eğer herhangi bir ihlali olursa aday sınavdan kalıyor" dedi. Sürücü adaylarından direksiyon sınavının zorlaştığını bilmelerini isteyen Avcı, "Çünkü trafikte hata yapan bunu ya hayatıyla ya da başkasının hayatıyla ödüyor" diye konuştu.
Sınav Komisyonu Üyesi Hamit Saydam ise yeni uygulamayla sürücü adaylarının değerlendirilmesinde de değişikliğe gidildiğini belirtti. Sürücü adaylarının daha önce puanlama sistemiyle değerlendirildiğini hatırlatan Saydam, "Yeni uygulamada ise mesela aday trafiği tehlikeye sokan bir hareket sergiliyor veya sinyal vermeden kontrolsüz çıkış yapıyor, böyle bir durumda adayın sınavını bitiriyoruz ve başarısız olarak değerlendiriyoruz" diye konuştu.
Yeni sistemle ilk defa sınava giren sürücü adaylarından Fırat Babat sınav sırasında geri vitesle park, dur-kalk gibi uygulamalarla karşılaştığını söyledi. Sınavının iyi geçtiğini belirten Babat, "Yeni sistemle ehliyeti daha çok hak edenlerin alacağını düşünüyorum" ifadesini kullandı.