HDP’li bazı vekillere göre dokunulmazlıklar kaldırılırsa meclis çatısı altında kalmanın anlamı yok
Aralarında HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 5 HDP'li milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için hazırlanan fezlekeler Meclis Başkanlığı'na ulaştı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, konuyla ilgili olarak Meclis Başkanı İsmail Kahraman ile bir araya geleceğini açıkladı. Diğer partilerin tutumunu görmek isteyen AK Parti'de eğilim şimdilik dokunulmazlıklara "terör kriteri" getirilmesi, yani vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasından yana görünüyor.
HDP KARARINI PAZARTESİ VERECEK
HDP cephesinde de dokunulmazlıklar tartışma konusu. Parti, Pazar günü yapılacak MYK toplantısında gündemdeki diğer başlıklarla birlikte dokunulmazlık konusunu da tartışacak. Pazartesi günü yapılacak kapalı grup toplantısında ise milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması durumunda belirlenecek tutum ile ilgili karar alınması bekleniyor.
Al Jazeera, bu toplantılar öncesinde HDP'li milletvekillerine "Dokunulmazlıkların kaldırılması durumunda ne yapmayı planlıyorsunuz?" sorusunu sordu.
BULDAN: HEP BİRLİKTE HAREKET EDECEĞİZ
TBMM Başkan Vekili, HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, "Bir arkadaşımıza dahi dokunulursa hepimiz birlikte hareket edeceğiz" dedi.
"Daha tam olarak tartışmadık ama şöyle bir kararımız var; bir arkadaşımıza dahi dokunulursa hepimiz birlikte hareket edeceğiz. Ne yapacağımıza ilişkin tüm seçenekleri oturup tartışacağız. Bir arkadaşımıza dahi dokunulmasını kabul edemeyeceğiz. Sadece eş başkanlarımız için geçerli değil bu karar, bir milletvekiline dahi dokunulması yeterli."
ERDOĞMUŞ: MECLİS İLE KADER BAĞIMIZ YOK
Dokunulmazlıkların kaldırılması tartışmasını "anti demokratik ve HDP'yi siyasetin dışına itme girişimi" olarak niteleyen HDP Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş ise HDP'nin ne yapacağına ilişkin kararın henüz verilmediğini ancak ortak hareket kararının şimdiden kesin olduğunu söyledi.
"Kendi aramızdaki değerlendirmelerde hepimizdeki ortak kanaat, bir arkadaşımıza yönelik yapılacak haksız bir tasarrufun hepimize dönük bir haksızlık olarak kabul edileceği yönünde. Neticede Meclis ile bir kader bağımız yok. İlla Meclis'te kalır, mücadelemizi orada sürdürürüz diye bir mahkûmiyetimiz yok. Meclis her geçen gün kendi işlevinden fukaralaştırılıyor zaten. Bu çölleşmiş Meclis'e katkımız olmazsa günlük programların nesnesi olmak durumunda değiliz. HDP barışa katkı sunamıyorsa çıkar başka alanlarda yine barışçıl adımlarla faaliyetlerini yürütür."
DOĞAN: SİYASET YAPMANIN ANLAMI KALMIYOR
İstanbul milletvekili Celal Doğan da Nimetullah Erdoğmuş gibi dokunulmazlıkların kaldırılması durumunda Meclis'te siyaset yapma şansı kalmayacağını düşünüyor. O da ortak hareket edilmesi gerektiğinden yana.
"Bunu adalete, eşitliğin temel ilkelerine aykırı görüyorum. Ne yapacağımız partinin kararına bağlı. Ama ben milletvekili olarak şunu söyleyebilirim; bu partinin budanması anlamına gelir. Parlamentonun çatısı altında siyaset yapma şansı kalmadığı anlamına gelir. O zaman ne yapacaksınız? Siyaset yapmanın anlamı kalmıyor. Adalet bize mi lazım sadece? Herkese lazım. Sadece biz değil herkes hesap vermeli."
BİLGEN: HDP'Yİ MECLİS DIŞINA İTME ÇABASI
HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ise şimdiden partiyi bağlayacak bir açıklama yapmak istemediğini söyledi. Fezlekelerin Genel Kurul gündemine gelip gelmeyeceğinden emin olmadıklarını da belirten Bilgen, dokunulmazlık tartışmasını "provokasyon, HDP'yi Meclis dışına itme çabası" olarak niteledi.