Ege Bölgesi'ndeki 18 barajın en büyüğü olan 1 milyar metreküp su tutma kapasitesine sahip Demirköprü Barajı'nda doluluk oranı yüzde 85'e ulaştı.
Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde faaliyet gösteren Sarıkız Sulama Birliği'nin Başkanı Hüseyin Göksu, Gediz havzasına hayat veren Salihli İlçesindeki Demirköprü Barajı'nda incelemelerde bulundu.
Göksu, incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, son dönemdeki yağışların barajların doluluk oranını artırdığını, Gediz havzasının bu yıl tarımsal sulama açısından iyi bir sezon geçireceğini ifade etti. Bir milyar metreküp su tutma kapasitesine sahip Demirköprü Barajı'ndaki su seviyesinin 853 milyon 117 bin metreküpe ulaştığını belirten Göksu, taşkın riskine karşı barajdan yaklaşık 15 gündür su tahliye edildiğini dile getirdi.
Başkan Göksu, barajda su seviyesinin ölçüldüğü sınır kodunun 244 olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: "Şu an kod seviyesi 241'de. Taşma tehlikesine karşı barajdan 15 günden bu yana saniyede 50 metreküp olmak üzere iki ünite su tahliye ediliyor. Bunun 30 metreküpü Gediz nehri üzerinden Ege denizine, 20 metreküpü Gölmarmara gölüne deşarj ediliyor. Böylelikle barajın taşması önleniyor.' Bu günkü değerler itibariyle Demirköprü Barajında tarımsal sulamaya yetecek 85 günlük su bulunduğunu bildiren Göksu, 'Yani önümüzdeki iki yıl yetecek kadar suyumuz var' dedi.
GÖLMARMARA GÖLÜ'NDE SON DURUM
Başkan Göksu, Demirköprü Barajı'nda su olmadığı yıllarda tarımsal sulama için devreye giren Gölmarmara Gölü'ndeki doluluk oranının da yüzde 80 seviyesinde olduğunu belirtti. Beş yıl önce kuruma noktasına gelen 321 milyon metreküp su tutma kapasiteli göldeki su miktarının 267 milyon metreküpe ulaştığını ifade eden Göksu, bunun 240 milyon metreküpünün tarımsal sulamada kullanılabilecek durumda olduğunu söyledi.
Göksu, Manisa'da Demirköprü dışında taşkın riskine karşı Sevişler ve Afşar barajlarından da bir süredir su tahliyesi yapıldığını hatırlattı.