Şanlıurfa Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesinde yer alan ve tamamlandığında dünyanın 5.büyük tüneli olacak Suruç Tünelinde çalışmalar devam ediyor.
Şanlıurfa Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi'nde yer alan ve tamamlandığında dünyanın 5. büyük tüneli olacak Suruç Tüneli'nde çalışmalar devam ediyor. Projenin en önemli ayağını oluşturan toplam 17 bin 185 metre uzunluğunda, 7,80 metre kazı çapında ve 7 metre iç çapındaki Suruç Tüneli'nde bugüne kadar 9 bin 750 metre kazı yapıldı. Dağları delerek Atatürk Barajı'ndan Suruç Ovası'na cansuyu getirecek su tünelini açan Tünel Delme Makinesi ise 8 metre kazı çapına ve 152 metre uzunluğa sahip.
Devreye alındığında Atatürk Barajı'ndan Suruç Ovası'na saniyede 90 metreküp su aktaracak olan Suruç Tüneli, Türkiye'deki birçok nehirden daha büyük debiye sahip olacak. Bu rakam Türkiye'nin en hızlı akan nehri Çoruh'un yıl içindeki en düşük debisinin yaklaşık iki katı ve en yüksek debisinin de beşte birine yakın. Suruç Tüneli ile birlikte 8 üniteden oluşan Suruç Ovası Pompaj Sulaması tamamlandığında Suruç Ovası'nda toplam 950 bin dekar tarım arazisi basınçlı olarak yağmurlama ve damla sistemiyle sulanacak. Proje kapsamında Suruç Tüneli'nin yanı sıra Suruç Ovası Pompaj Sulaması Ana İletim Kanalı 1. Kısım, Taşbasan Depolaması, Suruç Ovası Pompaj Sulaması Sağ Sahil Ana Kanalı, Suruç Ovası Pompaj Sulaması Sol Sahil Ana Kanalı ile Taşbasan Sol Sahil Sulaması 1 ve 2. Kısım ile Taşbasan Sağ Sahil Sulaması Şebekesi de yer alacak.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen 1,5 milyar lira maliyetli proje tamamlandığında yılda ortalama 270 milyon TL gelir artışı ve yaklaşık 190 bin kişiye istihdam sağlayacak.