Çin, 2 bin 298 kilometrelik dünyanın en uzun yüksek hızlı tren hattını hizmete açtı.
Başkent Pekin ile güneydeki ticaret merkezlerinden liman şehri Guangzhou'yu birbirine bağlayan tren hattının açılışıyla ülkedeki yüksek hızlı tren hattı 9 bin 300 kilometreye ulaştı.
Hattın açılışının Mao'nun doğum gününe denk getirilmesi ise dikkat çekti. Yerel saatle 09.00'da Pekin'den hareket ederek ilk seferine başlayan G801 sefer sayılı tren, aralarında Shijiazhuang, Zhengzhou, Wuhan ve Changsha'nın da bulunduğu 35 durakta duracak. Ortalama hızı saatte 300 kilometre olacak trenin, Pekin ile Guangzhou arasındaki ulaşım zamanını 20.5 saatten 8 saate düşürecek. Trenin azami hızı ise saatte 350 kilometre. Tren sayesinde Pekin ile Wuhan arasındaki kargo taşımacılığının 20 milyon ton artması bekleniyor.
EKSİ 40 DERECEDE ÇALIŞAN TREN
Bu arada, Çin'in soğuk bölgelerinden kuzeydoğudaki Heilongjiang eyaletinin merkezi Harbin şehrinde de ilk metro hattı 4 yıllık çalışmanın ardından gelecek yıl açılacak. Bu hat, ülkenin "soğuğa dayanıklı" ilk metrosu olacak. 17.47 kilometre uzunluğundaki hatta 18 istasyon bulunacak ve günlük 215 bin yolcu taşınacak. Her biri 120 metre uzunluğundaki vagonlar saatte 35 kilometre hızla gidecek ve içinde ısıtma sistemi bulunacak.
Harbin'i, Liaoning eyaletinin sahil şehri Dalian'a bağlayan 921 kilometre uzunluğundaki demiryolunda hizmet verecek CRH380B tipi yüksek hızlı tren hattı da gelecek sene açılacak. Hızı saatte 350 kilometre olarak tasarlanan trenin taşıma süresi toplam 4 saat olacak. Eksi 40 dereceye dayanıklı olacak tren, çetin hava şartlarına karşı da dayanıklı olarak geliştirildi.
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin, son yıllarda yavaşlayan ekonomik büyümeyi artırmak için demiryollarına 49 milyar yuan (7.87 milyar dolar) yatırım yapıyor. Hükümet, güneydeki Fuzhou ve Pingtan arasındaki 26 milyar yuanlik (4,2 milyar dolar) bir fizibilite çalışmasını da onaylamıştı. Son 7 çeyrektir yavaşlayan Çin ekonomisi, bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 7.4 büyüme göstermişti.