GÜNCEL

Düşük puan alanlarda Anadolu liselerine girebilecek!

Bakan Nabi Avcı, liselere yeni yerleştirme sistemi sayesinde Anadolu liselerinde kontenjan açığı kalmayacağını söyledi.

4 Haziran 2014 Saat: 11:22
Düşük puan alanlarda Anadolu liselerine girebilecek!
Düşük puan alanlarda Anadolu liselerine girebilecek!

Bakan Avcı, düşük puan alan öğrencilerin bile Anadolu liselerine yerleşme şansı olduğunu belirtti. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi(TEOG) Anadolu liselerindeki boş kontenjan açığını kapatacak. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bu yıl ilk kez uygulanacak yeni sistem sayesinde Anadolu liselerindeki kontenjan açığının kalmayacağını söyledi. Bakan Avcı düşük puan alan öğrencilerin bile Anadolu liselerine yerleşme şansı olduğunu belirtti.

Anadolu liselerine yapılan yerleştirmeler sonucunda boş kalan kontenjanlara halen herhangi bir okula kayıt yaptırmayan düşük puanlı öğrenciler yerleştirilecek. Bu sayede öğrencilerin evine yakın okula gitmesi ve düşük bir puanla iyi bir Anadolu lisesine yerleşme şansı doğacak. Buna rağmen yerleşemeyen ve meslek lisesine gitmek istemeyen öğrenciler ise Anadolu liseleri veya meslek liseleri bünyesinde açılacak olan düz lise programı uygulayan sınıflara yerleştirilecek.

Gazetelerin eğitim editörleriyle biraraya gelen Bakan Avcı eğitim sitemindeki değişiklikleri anlattı. Avcı, yaklaşık 1,5 milyon aileyi ilgilendiren TEOG'la ilgili tüm merak edilen sorulara da açıklık getirdi.

İşte yeni sistemle ilgili tüm detaylar: 

TABAN PUAN KALKTI 


Tüm okul türlerine yerleştirme işlemleri, 6, 7 ve 8'inci sınıf yılsonu başarı puanlarıyla öğrencilerin 8'inci sınıfta girmiş oldukları merkezi sınav puanının değerlendirmesi sonucu elde edilen Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) ile tek seferde ve tek takvimle yapılacak. Böylece 201 taban puan zorunluluğu da ortadan kalkacak. 

İKİ GRUPTA TERCİH 

Öğrenciler A ve B olmak üzere iki ayrı grupta tercih yapacaklar. A Grubunda, farklı okul türleri arasından, okul adına göre 15 tercih yapılacak. B Grubunda ise Fen, Sosyal Bilimler, Anadolu İmam Hatip, Anadolu, Meslek ve Teknik Anadolu liseleri şeklinde, sadece okul türüne göre tercih yapılabilecek. Puanına göre bir yere yerleşemeyen öğrenci, B Grubu'ndaki tercihleri arasından ikamet ettikleri adrese en yakın boş kontenjanı olan okula, puan üstünlüğü esasına dayalı olarak yerleştirilecek. Yerleştirme sonrasında boş kalan kontenjanlara nakil yoluyla öğrenci kaydedilecek. 25-28 Ağustos tarihleri arasında nakil müracaatları alınacak. 

ÖĞRETMEN LİSELERİ DEĞİŞİYOR 

Bu öğretim yılından itibaren Anadolu Öğretmen Liseleri, Sosyal Bilimler, Anadolu ya da Fen liselerine dönüştürülecek.Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'ne bağlı tüm okullar Anadolu lisesi statüsüne dönüştürülecek. Anadolu lisesine yeni dönüştürülen okullarda şube kontenjanı 34, ihtiyaç olması halinde en fazla 40 olacak. 

ÖZEL OKULLAR NE YAPACAK ? 

Özel okullar burslu öğrencileri Türkiye çapındaki yüzde 5'lik dilim içerisinden alacak. Yüzde 5'lik dilimden öğrenci alamayan özel okullar, boş kalan burslu kontenjanlarını il çapındaki yüzde 5'lik dilimden doldurabilecek. 

NAKİL SİSTEMİ KAYGILANDIRDI

Yeni sistem eğitim uzmanları arasında görüş farklılıklarına neden oldu. Sistemin tercihleri 15 seçenekle sınırlandırdığını vurgulayan bazı uzmanlar taban puanın kaldırılması ve nakil sistemiyle öğrencilerin hak etmedikleri okullarda eğitim görmesinden kaygılanıyor. Ancak, belli bir başarı seviyesini yakalayamayan öğrencileri devletin okula yerleştirdiğini söyleyen eğitimciler ise velilerin endişe duymaması gerektiğini ifade ediyor. 

İşte eğitimcilerin yeni sistemle ilgili değerlendirmeleri: 

Alpaslan Dartan (Terakki Vakfı Okulları ve Türk PDR Derneği İstanbul Şube Başkanı) 


Bütün devlet okullarının tür ayrımı gözetmeksizin A listesinden tercih edilebilmesi doğru olduğu gibi özel okul terchlerinin de ayrı yapılması bir o kadar doğru bir karar. Ancak sistemin en zayıf halkası istediği okula yerleşemeyen öğrencinin B listesinden istemediği bir okul türüne kaydının otomotikman yapılması ve buna mecbur bırakılması. Bu okullar Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri olmayacağına göre büyük olasılıkla ya bir meslek lisesi ya da bir imam hatip liseleri olacaktır. Bu da başarısı düşük olan ya da tercih hatası yapan çocukların eğitim haklarının kendi rızaları dışında kullanımı anlamına gelir. Tercih sayısı 30'a kadar çıkarılabilirdi, bu da olası mağduriyetleri önleyebilirdi. 

Cem Gülan (Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı) 

Öğrenci, tabii ki istemediği bir okula yerleşebilir. Ama bu geçmişte de söz konusuydu. Yeni sistemde ise öğrenci belli bir başarı seviyesini yakalayamamışsa, öğrenciyi devlet bir okula yerleştiriyor. Ancak öğrenciler, tercih ettiği 15 okuldan birine büyük ihtimalle yerleşiyor. Tercih listesinin altına düşük puanlı okulları yazarsa 15 tercihinden birini büyük ihtimalle kazanmış olur. Bu konuda da çok fazla bir şey değişmedi. Sistemin tek farkı, öğrenci boşta kalmayacak, devlet bir yere yerleştirmiş olacak. Özel okullara verilmeyecek notları ise e-okul sisteminden alacağız. Velilerimiz endişe etmesin. 

Prof. Dr. Ali Baykal (Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi) 

Olumlu yönleri var ama olumsuz yönleri eğitimi gençler için kabusa çevirebilir. Bütün devlet liselerinin sınavdan sonra tercih kapsamında olması ve özel okullara kayıtların ayrı tutulması son derece olumlu. A ve B listeleri yerine tek ama daha geniş bir tercih kotası olmalı. Öğrenciler resmi okullardan karma olarak 30 lise tercihi yapabilmeli. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑