EKONOMİ

EKONOMİ BASINI NİSAN’DA İHRACAT, MB BAŞKANI VE KREDİ NOTUNU KONUŞTU

Medya Takip Merkezi (MTM), Nisan ayında ekonomi dünyasının öne çıkan başlıklarını raporladı. Ekonomi haberlerinin incelenerek hazırlandığı raporda, basına en fazla konu edilen olay ve gelişmelerin başında ihracat yer alırken, Merkez B

8 Mayıs 2014 Saat: 17:48
EKONOMİ BASINI NİSAN’DA İHRACAT, MB BAŞKANI VE KREDİ NOTUNU KONUŞTU
EKONOMİ BASINI NİSAN’DA İHRACAT, MB BAŞKANI VE KREDİ NOTUNU KONUŞTU

Medya Takip Merkezi’nin ekonomik gündeme ilişkin hazırladığı raporda ihracat, Nisan ayında 57 bini aşkın habere konu edilerek, ayın en çok konuşulan ekonomi başlıkları arasında ilk sırada yer aldı. Bir önceki ayın ihracat rakamlarını açıklayan Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) verilerine göre ihracat, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 4,3 artışla 13 milyar 14 milyon dolar oldu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ilk 3 aylık ihracatın ise yüzde 6,2 artarak 38 milyar 607 milyon dolara yükseldiğini belirtti.

 

Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün yılın ilk çeyreğindeki ihracat performansı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artarak 4,7 milyar dolar olmasıyla gündemde yer edindi. İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri verilerinden derlenen bilgiye göre, geçen yılın Ocak - Mart döneminde 4 milyar 292 milyon 7 bin dolar olan sektör ihracatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 9 artarak 4 milyar 680 milyon 225 bin dolara yükseldi.

 

MTM’nin aynı araştırmasına göre, Nisan ayında en çok konuşulan konular arasında Merkez Bankası ikinci sırada yer aldı. TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın, faiz oranlarıyla alakalı olarak "kısa vadeli faizlerin aşırı düşmesine olanak vermeden faiz oranlarını indirerek hem güveni hem istikrarı savunuyoruz. O şekilde bir faiz indirim süreciyle ilerleyebiliyoruz" sözleri gündemde yer aldı. Merkez Bankası, 2014 yılı Ocak -Şubat dönemine ait `Ödemeler Dengesi` verilerini açıkladı. Cari açık, Şubat ayında 3.2 milyar dolar olarak gerçekleşirken, Ocak - Şubat ayında bir önceki yılın ilk iki ayına oranla 2.8 milyar dolar azalarak 8.12 milyar dolara geriledi.

 

TCMB Başkanı Erdem Başçı, istifa edeceği yönünde çıkan haberleri yalanladı. Başçı, "Yapılan resmi açıklamalar dışında söylentilere itibar etmeyin. Biz görevimizin başındayız" dedi. Ayrıca, Merkez Bankası'nda Genel Kurul'undaki oylamalar sonucunda, Banka Meclisi üyeliğine yine Mehmet Vehbi Çıtak ile Doç. Doç. Lokman Gündüz’ün seçilmesiyle gündeme geldi.

 

TOBB BAŞKANI RIFAT HİSARCIKLIOĞLU'NUN AÇIKLAMALARI

 

MTM’nin araştırmasına göre, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da ay boyunca konuşulan isimler arasında öne çıktı.

Rıfat Hisarcıklıoğlu  Kartepe'de bu yıl 10.ncusu düzenlenen EGD Ekonomi Zirvesi'ne katılmasıyla haberlere konu oldu. Hisarcıklıoğlu, yeni ticarî eğilimlere ve küresel gelişmelere dikkat çekerek, Türkiye’nin yenidünya düzenindeki önemini vurgulasıyla gündemde yer edindi. Rıfat Hisarcıklıoğlu, Nisan ayında bankaların aldığı hizmet ve komisyon için aldıkları ücrete dikkat çekerek,  "Eğer bu trend böyle gider, kimse buna 'dur' demezse, 5 sene sonra bankalar verdikleri faizin karşılığını 'hizmet' ve 'komisyon' deyip alacak. Bu müthiş bir vicdansızlık" sözleriyle medyada geniş yer buldu.

 

Kayseri Ekonomi Sempozyumu'nda konuşan Hisarcıklıoğlu, paranın önemine vurgu yaparak, "Önümüzdeki dönemde finansman azalacak, para kıt olacak. Aklınıza bunu yazın. Yatırımlarınızı buna göre düzenleyin; paranın değeri artıyor" açıklamalarıyla gündeme geldi.

 

 

FITCH TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTUNU KORUDU

 

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi notu ve görünümünde değişiklik yapmadı. Ancak kurum Türkiye'deki siyasi risklere dikkat çekti ve 2014 - 2015 büyüme tahminlerini düşürdüğünü açıklamasıyla gündemde yer edindi. Fitch, Türkiye’nin kredi notu ve görünümünde değişiklik yapmayarak,  Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden notunu BBB- olarak onayladı, görünümü de durağanda tuttu. Açıklamada, Türk Lirası'nın dengelendiği ve uluslararası rezervlerin Ocak'taki sert düşüşten sonra Şubat'ta yeniden arttığı dile getirilerek, "Türkiye'de yeniden dengelenme daha yavaş büyümeye neden olacaktır ve biz Türkiye'nin 2014 yılına ilişkin büyüme tahminimizi yüzde 3,2'den yüzde 2,5'e ve 2015 yılına ilişkin büyüme tahminimizi yüzde 3,8'den yüzde 3,2'ye indirdik." denildi.

 

Fitch Ratings, yabancı sahipli olan 4 Türk bankasının, Türk Ekonomi Bankası, Finansbank, Denizbank ve ING Bank'ın kredi notlarını teyit etti. Denizbank ve Finansbank'ın yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notlarını BBB-, TEB ve ING Bank'ın notlarını BBB olarak teyit eden Fitch Ratings, Denizbank'ın uzun vadeli kredi notu görünümünü ise 'durağan'dan 'negatif'e indirdi. Fitch aynı zamanda Denizbank'ın Yaşayabilirlik Notu'nu 'BBB-'den 'BB+'ya düşürdü.

 

S&P’A GÖRE TÜRKİYE’NİN KIRILGANLIĞI DEVAM EDİYOR

Standard and Poor's (S&P) Ülke Derecelendirmeleri Analitik Başkanı Moritz Kraemer, Türkiye'de sert düşüş riskine karşı hükümet ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenen politikaların izleneceğini belirtmesiyle haberlere konu oldu. Türkiye ekonomisine ilişkin soruları yanıtlayan Kraemer, Dolar / TL kurunda güçlü hareketlerin görüldüğünü, bunun da ihracat faaliyetlerine katkı sağlayacağını söylemesiyle ekonomi gündeminde yer edindi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, Türkiye için 2014 ve 2015 makroekonomik öngörülerinin pozitif olduğunu açıklamasıylada ekonomi gündeminde yer aldı.

Standard & Poor's Nisan ayında Türkiye'nin kırılgan olmaya devam ettiğini; ancak ihracat ile büyüme modelini yeniden dengeleyebileceğini belirtti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye ekonomisinin büyük cari işlemler açığı, finansmanda kısa vadeli yabancı fonlara bağımlılığın artması  sebebiyle yabancı sermaye akışlarında bir tersine dönüşe karşı oldukça kırılgan olmaya devam ettiğini bildirmesiyle haberlere konu oldu.    

Dünyanın önde gelen iki büyük yatırım bankası JP Morgan ve Morgan Stanley ile birlikte kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors'tan  Türkiye uyarısı geldi. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye ile ilgili ılımlı analizleriyle dikkat çeken Morgan Stanley ve JP Morgan Türkiye'nin cari açık ve düşük büyüme tehlikesine dikkat çekti. S&P ise Türk bankacılık sektörünün FED'in varlık alımı azaltımına karşı gelişen ülkeler arasında en hassas ülkeler arasında yer aldığı belirtildi.

MOODY’S TÜRKİYE’NİN NOTUNU DÜŞÜRDÜ

 

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin Baa3 olan kredi notunu teyit ederken, kredi notu görünümünü durağandan negatife indirdirmesiyle Nisan ayında gündeme geldi.Moody's karara gerekçe olarak artan siyasi belirsizlik ve küresel likiditenin yatırımcı güvenini azaltmasını ve ekonomide orta vadeli büyümeye dair belirsizliği gösterdi.

 

Türkiye’nin kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e düşüren uluslararası kredi derecelendirme şirketi Moody’s, şirketlerin not görünümünü kırmadı. Moody's, Coca-Cola İçecek, Koç Holding, OYAK ve Anadolu Efes'in uzun vadeli kredi notlarını Baa3 olarak teyit etmesiyle gündemde yer aldı.

AYIN ÖNE ÇIKAN DİĞER EKONOMİK GELİŞMELERİ:

-       Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ocak - Mart döneminde toplam 237 ülke ve gümrük bölgesine ihracat gerçekleştirildiğini belirterek, "AB ülkelerine ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.2 arttı.” dedi.

-       Borsa İstanbul, 14 milyon lira yatırımla birincil veri merkezi ve ekranını hayata geçirdi.

-       Otomotiv Mart ayında 2 milyar 128 milyon dolarlık ihracatla son 6 yılın en yüksek ihracat rakamına ulaştı.

-       Uluslararası Para Fonu (IMF) 'Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu güncelledi. IMF, Türkiye için 2014 büyüme tahminini yüzde 3.5'ten 2.3'e düşürdü.

-       Jolly Tur'a Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 'Tüketici Memnuniyetini İlke Edinen Firma' ödülü verildi.

-       Brand Finance'e göre dünyada en değerli 500 banka arasında Türkiye'den 10 şirket yer alıyor.

-       Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 yılı şubat ayına ilişkin sanayi ciro endeksini açıkladı. Buna göre, takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,3 artış gösterdi.

-       Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 2003-2012 arasında yoksullara 18 milyar 851 milyon 446 bin liralık yardım yapıldığını söyledi.

-       Ray Sigorta Genel Müdürü Levent Şişmanoğlu, 2013 yılını 354 milyon liralık prim üretimi ve 8.5 milyon liralık vergi öncesi kârla kapattıklarını söyledi.

-       Turkcell, ilk üç aylık finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. Turkcell Grup, ilk çeyrekte gelirini, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artırarak 2 milyar 855 milyon liraya çıkardı.

-       Halkbank, 2014 yılının ilk çeyreğinde toplam kredilerini yüzde 3.3 artışla 115 milyar TL'ye yükseltti.

-       Garanti Bankası, Türk bankacılık sektöründe aktif büyüklüğü 200 milyar lirayı geçen üçüncü banka oldu.

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑