YEME & İÇME

En iyi döner nasıl yapılır?

Türk toplumunda misafirperverliğin simgesi olan ve tarihi eskilere dayanan döner, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde övgü ile anlatılır.

14 Mart 2015 Saat: 10:07
En iyi döner nasıl yapılır?
En iyi döner nasıl yapılır?

Türk toplumunda misafirperverliğin simgesi olan ve tarihi eskilere dayanan döner, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi'nde övgü ile anlatılır. Hayatımızın her noktasında yer alan döner, aslında Osmanlı’nın ihtişamını ve özel lezzetlerini yansıtıyor.

Türkiye’de ise dünyanın en büyük döner restoranı olan Saraylı Döner bu lezzetin, günümüzdeki en iyi temsilcileri arasında yer alıyor. Osmanlı’dan gelen tarifi ve yöntemleri ile kaliteli dönerin adresi olarak bilinen, aynı zamanda da Osmanlı’nın ihtişamını yansıtarak misafirlerini ağırlayan Saraylı Döner, geleneksel yöntemlere bağlı kalarak bu temsiliyeti devam ettiriyor.

Lezzetli Bir Döner İçin Osmanlı Yöntemleri

Dönerin kaliteli olmasındaki etkenlerin ince ve bekletilmeden kesilmesini, bunu da etin pembeliğini kaybettiği zaman yapılması gerektiğini vurgulayan Saraylı Döner’in Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Narinç, sadece meşe odunu ile pişirildiğinde gerçek lezzetine kavuştuğunu aktarıyor. Etin terbiye edilmesinde Osmanlı’dan miras kalan bir yöntemi kullanan Saraylı Döner’de, 48 saat marinede bekletildikten sonra etler dizilmeye başlıyor. Vazgeçilmez yemeğimiz döner.

Peki kalitelisini nasıl anlarız? Ne kadar pişmiş olmalı? Döner için yalnızca dana eti mi kullanılır? Hayvanın neresinden etler kullanılır? Etler nasıl terbiye edilir? Dizilene kadar nasıl bekletilir? Döner üretiminde helal kesim et kullandıklarını söyleyen Saraylı Döner’in Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Narinç, iyi ve kaliteli bir dönerin nasıl olması gerektiğini şu şekilde sıralıyor:

- Dönerin kaliteli olması  için %100 yaprak olması ince kesilmesi  gerekir.

- Dönerin sert olmaması için etin  pembeliğini kaybettiği  zaman  kesilmesi  gerekir.

- Dönerde %75 dana but,  %20 kuzu  eti, %5 kuyruk yağı  kullanılır.

- Bizdeki terbiye bize özel  olup Osmanlı saraylarında kullanılan şekliyle  eti marine ediyoruz. Sadece süt  ve meyve  kuruları kullanıyoruz, onun  haricinde asla Soya bulyon MSG (çin tozu) vs katkı malzemeleri kullanmıyoruz.

- Etlerimiz terbiye de 48 saat marinede bekletildikten sonra dizilmeye  başlıyor.

- Dönerlerimiz sadece meşe odunu  ile  pişiyor. Ayrıca restoranımızda özel  sadece  bizde  olan saraylı  döner  pidemiz var

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑