Eviçi şiddete maruz kalanların daha hızlı korumasını sağlamak için pilot bölgelerde uygulanan düzenleme bir yıl daha uzatıldı.
Düzenlemenin özellikle eviçi şiddet mağduru kadınları daha etkili şekilde koruduğunu ifade eden Kılıç & Kılıç Avukatlık Bürosu’nun deneyimli Aile Hukuku Avukatı Filiz Kılıç, düzenlemeyle aile içi şiddet olaylarına karşı tedbir (injunction /non-molestation) kararı öncesinde yaşanabilen ciddi sorunların önüne geçilebildiğini vurguladı.
Bir süreden beri İngiltere’nin bazı bögelerinde başarılı şekilde uygulanan Eviçi Şiddetten Koruma Düzenlemesi kapsamında polis ve mahkemeler eviçi şiddete maruz kalanlara daha hızlı ve acil destek sağlayabiliyor. West Mercia, Wiltshire ve Manchester’da pilot uygulama olarak hayata geçirilen düzenleme kapsamında şiddet uygulayan kişi polis ve Magistrates mahkemeleri tarafından ilk etapta 28 gün evden uzaklaştırılyor ve mağdur ile temas kurması hemen engellenmiş oluyor.
Kılıç & Kılıç Avukatlık Bürosu’ndan Aile Avukatı Filiz Kılıç mevcut yasaya göre polisin ciddi kanıt olmadan eviçi şiddet uygulayan saldırganı evden uzaklaştırma konusunda yetkilerinin çok kısıtlı olduğunu belirterek, saldırganı evden uzaklaştırma ve mağdura yaklaştırmamak için sivil mahkemelerce alınan tedbir (injunction/non-molestation) kararının sıkı kurallara bağlı olmasından dolayı çoğu zaman ciddi sorunlar yaşandığını vurguladı.
Kılıç, mevcut uygulamaya göre kalıcı tedbir (injunction/ non-molestation) kararı çıkarmanın kimi zaman haftaları bulabildiğini vurgulayarak, Eviçi Şiddetten Koruma Düzenlemesi’nin bu süreci hızlandırmak ve bu sürede mağduru koruma amacıyla uygulanmak istendiğini dile getirdi.
Şiddet mağdurunu saldırgandan korumak için polise hızlı karar verme olanağı veren düzenlemenin bir yıl daha uygulanacağını ve bu süre zarfında geniş kapsamlı bir rapor hazırlanacağını kaydeden Kılıç, uygulamanın şu ana kadar başarılı bir şekilde sonuç verdiğini ve İçişleri Bakanlığı’nın konu ile ilgili yapılması gereken yasal ihtiyaçları tespit etmeye çalıştığını ifade etti.
Uygulamanın özellikle eviçi şiddete yoğun şekilde maruz kalan kadınlar açısından olumlu olduğunu kaydeden Kılıç, sivil mahkemelerde alınan tedbir (injunction) öncesi 28 günlük evden uzaklaştırma kararını hızlı şekilde çıkarmanın saldırganı caydırıcı bir etkiye de sahip olduğunu söyledi.
Eviçi şiddet mağduru göçmen kadınların süresiz oturuma başvuru hakkı var
Deneyimli Aile Avukatı Kılıç, Britanya’ya evlilik yolu ile gelen göçmen kadınların da ciddi sorunlar yaşadığını dile getirerek, haklarından habersiz bir çok kadının oturumu kocasına ya da partnerine bağlı olduğu için yaşadığı eviçi şiddeti saklama yoluna gittiğini söyledi.
Kılıç, evlilik yolu ile Britanya’ya gelip henüz süresiz oturum hakkı olmayan kadınların bu süre içinde eviçi şiddete uğradığı için evli oldukları kişiden ayrılmaları durumunda doğrudan süresiz oturuma başvurma hakkı olduğunu hatırlatarak birçok göçmen kadının bu haklardan habersiz olduğuna dikkat çekti.
Kılıç, bu durumdaki kadınlara İçişleri Bakanlığı tarafından bazı finansal destekler de sağlandığını dile getirerek, kişinin eviçi şiddet yaşadığını kanıtlaması durumunda, eski yasaya göre iki yıllık 8 Temmuz 2012’de yürürlüğe giren yeni düzenlemeye göre ise 5 yıllık geçici oturum süresinin dolmasını beklemeden de İçişleri Bakanlığı tarafından süresiz oturum verilebildiğini kaydetti.
Hükümetin evlilik yolu ile ülkeye gelen ve süresiz oturuma kadar yardım alma hakkı olmayan göçmen kadınlara yönelik şiddetin önüne geçmek için bu uygulamayı hayata geçirdiğini vurgulayan Kılıç, konu ile ilgili olarak kendilerine başvurmak isteyenlere hukuki anlamda profesyonel bir hizmet sunarak yardımcı olduklarını açıkladı.
Aile Avukatı Filiz Kılıç’a 07903 315 188 ya da 0207 275 8555numaralardan ulaşabilirsiniz.