Savunma Bakanı Parly, Fransa'da tartışma konusu olan askerlere karşı adım atabileceklerini söyledi.
Fransa'da bazı emekli generallerin Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a karşı imzaladığı e-bildiri, ülke gündeminden düşmüyor.
Aralarında 20 emekli general ile emekli ve muvazzaf subayların bulunduğu askerler, Valeurs Actuelles sitesinde yayınladıkları açık mektupta, ülkede büyüyen bir kaos olduğu iddiasında bulunmuştu.
Cumhurbaşkanı Macron'a, bu kaosu engellemezse iç savaş çıkacağı ve ölümlerden sorumlu olacağı uyarısı yapılmıştı.
Daha önceki açıklamasında e-bildiriyi "sorumsuzluk" olarak nitelendiren Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, metni imzalayanlara cezai yaptırım sinyali verdi.
AFP'nin haberine göre, 25 emekli generalin e-bildirisini imzalayan aktif görevdeki askerler yaptırımlarla karşılaşabilir.
Parly, halihazırda görev yapana askerlerin siyasi açıdan tarafsız kalmalarını gerektiren yasayı çiğnedikleri için cezalandırılacağı konusunda uyardı.
Fransa Savunma Bakanı, yaşananlar karşısında birliklerin "büyük çoğunluğunun" "tarafsız ve sadık" kaldığına inandığını ifade etti.
E-bildirinin arkasındaki emekli Jandarma Komutanı General Jean-Pierre Fabre-Bernabac, konuk olduğu televizyon programındaki açıklamasında, “İnsanlar, siyasetçilere değil, bize güvendiklerini söylüyor.” demişti.
Eski generaller dışında imzacıların kaçının savunma kuvvetlerinden emekli olduğu ve kaçının aktif görevde bulunduğu belli değil.
Macron karşıtı bildiride imzası bulunan askerlerin, orduda bir ağırlığa sahip olmadığı belirtiliyor.
Aralarında 20 emekli general ile emekli ve muvazzaf subayların bulunduğu askerlerin e-bildirisinde, İslamcılık ve banliyölerde yaşayanların Fransa’da toplumsal bölünmeye yol açtığı iddia edilmiş, askerler yöneticilerin bu tehlikeleri yok etmesi gerektiğini savunmuştu.
Aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisinin (RN) lideri Marine Le Pen, e-bildiriye imza atan askerleri saflarına davet etmişti.
Fransa’da muhalefetin sol kanadındaki Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi (LFI) lideri Jean Luc Melenchon, ordunun lideri olan Cumhurbaşkanı'nın, Valeurs Actuelles’teki yazı ve Marine Le Pen’in buna cevabı karşısında sessiz kalmasının kabul edilemez olduğunu ve konuyu yargıya taşıyacaklarını bildirmişti.
Sosyalist Parti'nin 2017'deki cumhurbaşkanı adayı ve Generation.S partisinin lideri Benoit Hamon da Twitter'dan, 1961'deki Algiers darbe girişiminden 60 yıl sonra 20 generalin Cumhuriyet'i açıkça askeri darbeyle tehdit ettiğini yazmıştı.