Türkiye’nin en büyük kitap fuarı olan Kocaeli Kitap Fuarı, 8. kez kapılarını açtı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Kocaeli Kitap Fuarı, bu yıl 8. kez kapılarını açtı. Açılışa Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti İl Başkanı Şemsettin Ceyhan, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri İlyas Şeker, Radiye Sezer Katırcıoğlu, Cemil Yaman, Mehmet Akif Yılmaz, Zeki Aygün, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Tahir Büyükakın, bu yılın onur konuğu olan Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nün sahibi Dr. Mehmet Genç katıldı. Açılış töreni öncesinde Bilgievleri’nin küçük yazarları protokol üyelerine yazdıkları kitabı hediye etti. 8. Kocaeli Kitap Fuarı, 14-22 Mayıs tarihlerinde 10.30-21.00 saatleri arasında açık kalacak.
FUARIN ONUR KONUĞU DR. GENÇ
Kapılarını açtığı andan itibaren kitapseverlerden yoğun ilgi gören 8. Kocaeli Kitap Fuarı’nın açılışında ilk olarak söz alan onur konuğu Genç, burada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Türkiye’de okuma alışkanlığının artması gerektiğine işaret eden Genç, Kocaeli Kitap Fuarı’nın buna çok önemli bir destek vereceğini sözlerine ekledi. Konuşmasının ardından Başkan Karaosmanoğlu tarafından fuarın onur konuğu Genç’e edebiyat dünyamıza olan katkılarından dolayı özel olarak hazırlanan bir anı plaketi takdim edildi.
“DAHA ÇOK KİTAP OKUMALIYIZ”
Kitabın medeniyetimizin enerji kaynağı olduğunu söyleyen Başkan Karaosmanoğlu, ‘’Adem babaya bile Allah bir kitap verdi. İnsanoğlunun beşikten mezara kitaba ihtiyacı var. Biz Müslümanlar için kitapların anası Kur’an-ı Kerim’dir. Daha çok okumamız gerekiyor. Burada gördüğüm tablodan çok mutluyum. Geçtiğimiz günlerde İzmit’te asırlık çınar ağaçları kitap açtı. Ben orada kitaba olan aşk; çınara kitap açtırdı dedim. Anneler, babalar, dedeler ve nineler; herkes kitap okumalı. Ben de okuyorum. Haftada iki gün iki saat boyunca gençlerle bir okuma etkinliğine katılıyorum, bundan büyük zevk duyuyorum’’ dedi.
“KİTAP FUARI DÖNÜŞÜMÜN KİLOMETRE TAŞIDIR”
Bir toplumun gelişmesini sadece maddi eserlerle görmenin en büyük yanlış olduğu değerlendirmesinde bulunarak konuşmasına başlayan Vali Güzeloğlu, ‘’İnsanlık tarihinde değerleri inşa edenler bugün hayatta ve güçlü olanlardır. Kültür de bu anlamda üzerinde durulması gereken bir değerdir. Bu yıl 8.’si düzenlenen bu kitap fuarı bir dönüşümün gelecek hedefleri açısından önemli bir kilometre taşıdır. Bu nedenle Başkan Karaosmanoğlu ve ekibini böyle bir fuarı her yıl artan bir heyecanla düzenledikleri için kutluyorum. Her rengin, her düşüncenin olduğu bütün yayınevlerini katılımları dolayısıyla kutluyorum’’ ifadesini kullandı.
“KOCAELİ KİTAP FUARI, TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜĞÜ”
Son olarak söz alan Bakan Işık, bu yıl 8.’si düzenlenen Kocaeli Kitap Fuarı’nı Türkiye’nİn en büyük kitap fuarı olarak niteledi. Bakan Işık, ‘’Kitap Fuarı bu şehrin kitaba olan sevdasının göstergesidir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bir çok alanda Türkiye’ye örnek olan bir belediyedir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da dün düzenlenen açılış bayramında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ayrı bir yeri olduğunu söyledi. Büyün kalbimle söylüyorum ki; Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetleri içindeki en ayrıcalıklı olanı bu kitap fuarıdır. Kocaeli, bilim ve teknolojinin de başkenti olsun diye çalışıyoruz. Bu etkinlik Kocaeli’ni kültürün merkezi yapıyor. Bu faaliyetle Başkan Karaosmanoğlu, şehre yeni dostlar kazandırıyor. Mehmet Genç hoca burada, Bekir Karlığa hoca burada. Yeni bir kitap yeni bir dosttur. Başta Başkan Karaosmanoğlu ve ekibini tebrik ediyorum’’ şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından fuarın açılış kurdelesi kesildi ve stantlar gezildi. Bakan Işık ile protokol üyeleri, Medeniyetler İttifakı Sempozyumu kapsamında hazırlanan serginin de açılış kurdelesini kesti.
270 YAZAR, 380 YAYINEVİ, 48 SAHAF, 67 STK
Geçen yıl 664 bin 476 kitapseverin ziyaret ettiği Türkiye’nin en büyük kitap fuarı olan Kocaeli Kitap Fuarı’nda bu yıl yerli ve yabancı 270 yazar; 500’ün üzerinde söyleşi ve panelde okurlarıyla buluşacak. 380 yayınevi, 48 sahaf, 67 STK’nın yer alacağı stantlarda 15 bin yazarın elinden çıkan 1 milyon kitap;
okur severleri bekliyor. Yerli ve yabancı akademisyen, araştırmacı ve yazarların katılımıyla başlayan Medeniyetler İttifakı Sempozyumu’na ev sahipliği yapan Kocaeli Kitap Fuarı, böylece 8. yılından itibaren Kocaeli ve Türkiye sınırlarını aşarak uluslararası bir mahiyet kazandı.
FUARDA YAZARLAR GEÇİDİ YAŞANIYOR
14-22 Mayıs tarihleri arasında 500’ün üzerinde söyleşi, panel ve imza günüyle kitapseverleri buluşturacak olan 8. Kocaeli Kitap Fuarı’na katılacak gazeteci, yazar, tarihçi ve düşünürlerden bazıları ise şöyle; Abdurrahman Dilipak, Hayati İnanç, Muzaffer İzgü, Cem Küçük, M. Engin Noyan, Beşir Ayvazoğlu, M. Fatih Çıtlak, Nurullah Genç, Ahmet Şimşirgil, Kahraman Tazeoğlu, Ayşe Kulin, Kürşat Başar, Ataol Behramoğlu, Sadık Yalsızuçarlar, Bekir Develi, Talha Uğurluel, Zahide Yetiş, Sunay Akın, Ahmet Ümit, Hanefi Avcı, Mustafa Armağan, Mehmet Ali Bulut, Pelin Çift-Erhan Altunay, Yavuz Bahadıroğlu, Kadir Mısıroğlu, Işık Öğütçü, Feridun Andaç, Sevda Türküsev, Sinan Meydan, Zekeriya Efiloğlu, Osman Pamukoğlu, Ali Erkan Kavaklı, Büşra Küçük, Erol Mütercimler, Gürkan Hacır, Mavisel Yener, Saygı Öztürk, Ali Lidar, Bahadır Yenişehirlioğlu, Fatih Murat Arsal, Hikmet Anıl Öztekin, Erdal Demirkıran, Ali Ural, Cansu Canan Özgen-Ramazan Kurtoğlu, Ümit Zileli.
ALANINDA OTORİTE AKADEMİSYENLER KATILIYOR
İki gün sürecek sempozyum kapsamında yurtiçi ve yurt dışından alanında otorite kabul edilen çok önemli yazar ve düşünürler konuk edilecek. Sempozyuma Prof. Dr. Bekir Karlığa, Prof. Dr. Richard Falk, Prof. Dr. Hilal Elver, Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç, Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, Prof. Dr. Hans Kochler, Prof. Dr. İsmail Kara, Prof. Dr. Recep Şentürk, Prof. Dr. Salah Jarrar, Prof. Dr. Ziya Kazıcı, Prof. Dr. Ejder Okumuş, Prof. Dr. Mehmet İşpirli, Prof.Dr.Nazif Gürdoğan, Yusuf Kaplan, Doç. Dr. Coşkun Yılmaz, Doç. Dr. İsmail Kıllıoğlu, Doç. Dr. Yalçın Çetinkaya, Doç. Dr. Tahir Büyükakın(Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri) Ve Dr. Anas Al-Shaikh Ali katılacak.
ORTAK GEÇMİŞ, ORTAK GELECEK
“Medeniyet Mirası; Ortak Geçmiş Ortak Gelecek” sloganıyla, 14 - 22 Mayıs 2016 tarihleri arasında gerçekleşecek 8. Kocaeli Kitap Fuarı’nda medeniyet kavramının görsel eserlerle zenginleştirilerek bilinçlendirilmesini sağlamak amacıyla 9 gün boyunca “Medeniyet Mirası” içerikli sergi açık kalacak. Küresel insanlık girişimi olarak adlandırılan Medeniyetler İttifakı’nı anlatan serginin ‘’Medeniyet Nehri’’ bölümünde 7 medeniyet havzasını gösteren 7 nehrin görüntüleri yer alacak. Kadim medeniyet eserlerinden seçmelerin yer aldığı bölümde ise dünya medeniyetlerinin 12 bin yıllık seyri kronolojik olarak anlatılacak. Göbeklitepe’den başlayarak Osmanlı’ya kadar dünya medeniyetlerinin göz alıcı örneklerinin Türkçe ve İngilizce sergilendiği bu bölümün yanı sıra ziyaretçiler ‘’Batı’ya Doğru Akan Nehir Medeniyet Belgeseli’’nin son üç bölümünü izleyebilecekler.
TÜRK DÜNYASINDAN GENİŞ KATILIM
Ayrıca fuarda Türk Dünyası Belediyeler Birliği(TDBB)’yle gerçekleştirecek projeyle, Türkî Cumhuriyetlerin ülke stantları yer alacak ve yayınlarını fuar süresince sergileyecekler. Başkanlığını iki yıldır Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun üstlendiği TDBB’nin organizasyon alanında Azerbaycan, KKTC, Bosna Hersek ve Kırgızistan’ın stantları yer alacak. Fuarda ayrıca Büyükşehir, Kocaeli Kent Konseyi, KOTO, KOÜ, Gebze Teknik Üniversitesi, Gençlik Hizmetleri Daire Başkanlığı, DÖSİM, Kütüphaneler Genel Müdürlüğü ile Kartepe, İzmit, Körfez, Çayırova ve Darıca belediyeleri stant açacak.
ÇOCUKLAR HAYALLERİNİ BU KİTAPTA YAZDI
Büyükşehir’in eğitime verdiği en önemli desteklerden biri olan Bilgievleri’nde okuyan çocuklar, hayallerini tek bir kitapta topladı. Çocuk kitapları yazarı Hilal Acar önderliğinde Kasım 2015’ten bu yana İzmit bölgesindeki Akcakoca, Maria Anne ve Serdar Bilgievleri’nden öğrencilere özel Yazarlık Kulübü etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlik sonunda 22 öğrenci; kendi hayal güçleriyle oluşturdukları masalları kaleme aldı. Bu masallar, ‘’Bi'dünya hayal’’ ismiyle kitaplaştırıldı. 15 Mayıs Pazar günü 16.00’da gerçekleşecek masal kitabı lansmanında kitapta masalı bulunan 22 öğrenci, yazar Hilal Acar ve masal kitabına taltif yazan 6 çocuk yazarı da hazır bulunacak.
ÖDÜLLÜ KILAVUZ MODELİ DE KİTAP FUARINDA!
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 7’den 27’ye eğitim anlayışlıyla Kocaeli gençliğinin yanında yer aldığı Kocaeli Kılavuz Gençlik Modeli de, 8. Kocaeli Kitap Fuarı’nda yerini alıyor. AK Parti Yerel Yönetimler Sempozyumu kapsamında düzenlenen ‘’Gençlik ve Belediye’’ temalı yarışmada birinciliğe layık görülen Kocaeli Kılavuz Modeli; Ücretsiz Spor Okulları, Bilgievleri, Akademi Lise, Akademi Üniversite, Uluslararası Öğrenciler ve Gençlik Kampları’’ndan oluşuyor. Fuar alanında oluşturulacak ‘’Kılavuz Gençlik Avlusu’’nda 9 gün boyunca söyleşi, panel, şov ve Uluslararası Öğrencilerin ülke gösterileri yer alacak. Ayrıca muhabirliğe soyunacak olan uluslararası öğrenciler, fuara katılan vatandaşlarla halk röportajları yapacak.
BEN OKUDUM SEN DE OKU!
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kursları(KO-MEK) tarafından düzenlenen "Ben okudum sen de oku!" kampanyasında "Büyük kitap değişim" projesi gerçekleşecek. KO-MEK kursiyerlerinin yanı sıra fuarı ziyaret eden vatandaşlar, 8. Kocaeli Kitap Fuarı’nda kurulacak özel bir stantta yapılacak kura çekilişiyle "en beğendikleri 3 kitabı" karşılıklı değiştirecek. KO-MEK kursiyerlerin ve fuar ziyaretçilerinin kendi okudukları ve beğendikleri 3 kitabı, başka bir katılımcı ile değiştirmesiyle; farklı kitapların okunması, kitap okuma bilincinin geliştirilmesi, farklı dünyaların keşfedilmesi amaçlanıyor.
İŞİTME ENGELLİLER DE UNUTULMADI
İşitme engelli katılımcılar için ve engellilere daha çok farkındalık oluşturmak amacıyla 8. Kocaeli Kitap Fuarı’ndaki bazı yazarların söyleşi ve etkinliklerinde KO-MEK’in işaret dili öğretmenleri de görevlendirildi. İşitme engelli vatandaşlar, fuarın açılış günü olan 14 Mayıs’ta Ayşe Kulin söyleşisinde, ‘’Ataol Behramoğlu-Haluk Çetin Şiir Ve Şarkılar" etkinliğinde ve Sadık Yalsızuçanlar, Hayati İnanç, Abdurrahman Dilipak, Ahmet Maranki, Sema Maraşlı, Engin Noyan, Ahmet Taşgetiren, Banu Avar, Zahide Yetiş, Ahmet Ümit, Hanefi Avcı, Mustafa Armağan söyleşilerinde işitme engelli vatandaşlar için işaret dili öğretmenleri görev yapacak.
BU FUARDA HERKES DÜŞÜNCESİNİ YAZIYOR
8 yıldan bu yana her düşünceye ve her fikre kapılarını açan Kocaeli Kitap Fuarı, bu yıl da ziyaretçilerine düşüncelerin özgürce paylaşılacağı bir ortam hazırladı. Düşünce panosuna, fuarın son günü olan 24 Mayıs Pazar’a kadar herkes düşüncelerini yazabilecek.
KİTAP FUARINDA ZAMAN MAKİNESİ
Kocaeli Kitap Fuarı tarihe tanıklık etmiş kitap ve objelerin yer aldığı sahaf stantlarıyla ziyaretçilerine adeta zaman makinesinin içindeymiş hissi veriyor. Bu yıl 48 sahafın stant açacağı fuarda yeni baskısını bulmanın imkansız olduğu tek kitaplar, eski baskılar, fotoğraflar, plaklar, posterler, kasetler, dergiler, gazeteler fuar ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkarıyor.
BU FUAR ÇOK SATIYOR
Kocaeli Kitap Fuarı, sadece ziyaretçi sayısıyla değil, dokuz günde yapılan kitap satışıyla da rekor kırıyor. Büyük stantlarda günde yaklaşık 1.100 kitabın satılıyor. Her ziyaretçinin en az bir kitap alarak çıktığı fuarda 9 günde yaklaşık 1 milyon kitabın satıldığı tahmin ediliyor.
KENTİN DİNAMİKLERİYLE BİRLİKTE
Kocaeli’nin kültür ve sanat hayatına katkı sunmak için çalışan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi; bu yıl 8.’sini düzenlediği Kocaeli Kitap Fuarı ile okuyan, okuduğunu anlayan ve dünyayla entegre olan yeni bir nesil yetişmesi için her kesimden ve her görüşten yazarı okur severlerle buluşturuyor. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı ile Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı ile Büyükşehir’in tüm birimlerinin yanı sıra kent dinamiklerinin katkılarıyla hayata geçirdiği 8. Kocaeli Kitap Fuarı; ziyaretçi sayısı, etkinlik zenginliği, yayınevleri, sahaflar ve destek veren STK’larla bu yıl da zirvedeki yerini korumakta kararlı gözüküyor.