Kuzey Kore'nin füzeleri ABD'ye çevrilince, Washington da bölgeye füze savunma sistemi gönderme kararı aldı.
Kuzey Kore'nin nükleer denemesi ile başlayan gerilim tırmanıyor.
Güney Kore Savunma Bakanığı, Pyongyang yönetiminin uzun menzilli bir füzeyi doğu kıyılarına kaydırdığını açıkladı. Bu gelişmeye karşılık ABD yönetimi de Pasifik Okyanusu'ndaki Guam adasında füze savunma sistemi göndereceğini duyurdu.
Daha önce Güney Kore'ye B 52, B 2 ve F 22 uçaklarının yanı sıra savaş gemileri ve yüzen bir radar gönderen ABD yönetimi füze savunma sistemini de birkaç hafta içinnde hazır hale getirileceğini açıkladı.
Askeri uzmanlar, Kuzey Kore'nin elindeki 1000 kadar füze içinden bazılarının menzilinin ABD ana karası dahil, Hawaii ve Guam adalarına ulaştığını belirtiyor. Kuzey Kore'nin bu füzelerin taşıyabileceği nükleer başlık geliştirmiş olması ise şimdilik küçük bir olasılık olarak değerlendiriliyor.
Adım adım tırmanan gerilim
12 Şubat: Kuzey Kore tüm uyarılara rağmen üçüncü nükleer denemesini yaptı.
7 Mart: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Pyongyang yönetimine uygulanacak yeni yaptırım paketini kabul etti.
11 Mart: ABD'ye karşı "önleyici nükleer saldırı" düzenleme hakkını kullanacağını açıklayan Kuzey Kore, Güney Kore ile ABD'nin ortak askeri tatbikata başlaması üzerine Kore Savaşı'nı sona erdirmek için 1953'te imzalanan ateşkes anlaşmasını iptal ettiğini açıkladı.
19 Mart: Kuzey Kore'nin ABD ve Güney Kore'ye tehditlerini sürdürmesi üzerine ABD, B-2 nükleer bombardıman uçaklarını bölgeye gönderdi.
27 Mart: Kuzey Kore, Güney Kore ile askeri kırmızı hattını kesti.
30 Mart: Kuzey Kore Nyongbyon Nükleer Santralı'nı tekrar açacağını açıkladı.
31 Mart: Kuzey Kore, Güney Kore ile "savaş durumuna" girdiğini açıkladı,
4 Nisan: ABD yönetimi Kuzey Kore'nin tehditleri karşısında Guam adasındaki üssüne, karadan havaya füze savunma sistemi sevk edildiğini açıkladı.