Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını dün yaptığı Gebze-Halkalı Banliyö tren istasyonunda seferler bu sabah başladı. Milyonlarca kişinin beklediği müthiş proje hayata geçti ve vatandaşlar akın etti.
Açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün yaptığı Gebze-Halkalı Banliyö Tren Hattı'nda bu sabah ilk seferler başladı.
İstanbullular, 6 yıllık aradan sonra banliyö trenlerine yeniden kavuştu. Gebze-Halkalı arasında hizmet verecek olan yeni hatta, günde 1 milyon 700 bin yolcu taşınacak, iki hat arasındaki mesafe 115 dakikada kat edilebilecek.
İstanbul trafiğinin yükünü önemli ölçüde çeken Gebze-Halkalı Banliyö Treni Hattı 6 yıllık aradan sonra yeniden açıldı ve İstanbullular banliyö trenine kavuştu.
Haydarpaşa-Gebze arasında hizmet veren banliyö treni hattının Pendik-Gebze bölümü 29 Nisan 2012'de, Kazlıçeşme-Halkalı bölümü 1 Mart 2013'te, Haydarpaşa-Pendik arasındaki bölüm de 19 Haziran 2013'te son seferinin ardından kapatılmıştı.
Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren projesi ve Marmaray'la entegre olarak çalışması planlanan hattaki yenilenme çalışmaları nedeniyle, raylar sökülmüş, pek çoğu tarihi eser statüsünde bulunan istasyonların da yenilenmesine karar verilmişti.
Bostancı 37 dakika
Yeniden hizmete açılan Gebze-Halkalı demir yolu hattı, iki hat arasındaki mesafeyi 185 dakikadan 115 dakikaya düşürecek. Hatta Bakırköy'den Bostancı'ya 37 dakikada seyahat edilebilecek. Söğütlüçeşme-Yenikapı'nın seyahat süresi ise 12 dakika olacak. Hat, saatte tek yönde 75 bin, günde ise 1 milyon 700 bin yolcu taşıyacak.
Proje kapsamında tüm altyapı ve istasyonlar yeniden inşa edilirken, hatta 2 viyadük, 27 kara yolu alt geçidi, 29 yaya alt geçidi, 21 kara yolu üst geçidi, 12 yaya üst geçidi, 19 nehir geçiş köprüsü ve 60 menfez bulunuyor. Proje kapsamında altyapı, aynı güzergahta 3 hattın işlemesine uygun olarak inşa edildi.
Yan hatlar YHT için
3 hattan kuzey 2 hattı Marmaray trenleri kullanacak ve 2 dakika aralıklarla metro standardında banliyöişletmesi gerçekleştirilebilecek. Güneydeki 3. hattı ise şehirlerarası yolcu ve yük trenleri ile yüksek hızlı tren kullanacak. Söz konusu hatta, çift yönlü YHT işletmesini temin için 10 adet de siding (yan hat) yapıldı.
43 istasyon bulunuyor
Hatta yer alan istasyonlar şöyle: "Halkalı, Mustafa Kemal, Küçükçekmece, Florya, Florya Akvaryum, Yeşilköy, Yeşilyurt, Ataköy, Bakırköy, Yenimahalle, Zeytinburnu, Kazlıçeşme, Yenikapı, Sirkeci, Üsküdar, Ayrılık Çeşmesi, Söğütlüçeşme, Feneryolu, Göztepe, Erenköy, Suadiye, Bostancı, Küçükyalı, İdealtepe, Süreyya Plajı, Maltepe, Cevizli, Atalar, Başak, Kartal, Yunus, Pendik, Kaynarca, Tersane, Güzelyalı, Aydıntepe, İçmeler, Tuzla, Çayırova, Fatih, Osmangazi, Darıca, Gebze."
Anadolu'da 27, Avrupa yakasında 11 yeni istasyon
Proje kapsamında Anadolu yakasında 27, Avrupa yakasında ise 11 olmak üzere toplam 38 yeni yüzey istasyonu inşa edilirken, bunlardan 7'si (Gebze, Pendik, Maltepe, Bostancı, Söğütlüçeşme, Bakırköy ve Halkalı) şehirlerarası tren-banliyö treni aktarma istasyonu olacak. Ankara'dan gelen YHT'ler sadece bu duraklarda duracak. Diğer 31 istasyon ise banliyö istasyonu olarak sadece Marmaray trenlerine hizmet verecek. Projede, 14 tarihi istasyon ve tüm tarihi yapılar da korunurken, istasyon, alt ve üst geçitlerde engelli vatandaşların erişimi için 155 yürüyen merdiven ve 191 asansör ve rampa yapıldı.