Üretimde atılacak çevreci adımlarla su kaynaklarını korumak ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak mümkün.
Dünyanın bugün ve gelecekteki en büyük sorunlarından biri kuraklık. Su kaynaklarının günden güne hızla tükenmesinin önümüzdeki dönemde kıtlık, erozyon ve doğal dengenin bozulması gibi birçok soruna sebep olacağı belirtiliyor. Bu durumun ayrıca birçok canlı türünün soyunun tükenmesine de neden olacağı ön görülüyor.
Temizlik-hijyen sektörü, üretim ve tüketimde suyun en çok kullanıldığı sektörlerden biri olarak öne çıkıyor. Saruhan Kimya ve Temizlik Ürünleri A.Ş. Pazarlama Müdürü Başak Erdoğan, konuyla ilgili şunları söyledi: “Yaşam kaynağımız su, insanların bilinçsiz kullanımıyla gelecek yıllarda bizi zor durumda bırakacak diyebilirim. 2025 yılına kadar dünya nüfusunun yarısından fazlasının susuzluk riskiyle karşılaşabileceği öngörülüyor. Son 20 yıllık süreçte Türkiye’de kişi başına düşen su miktarı yılda yüzde 18 azalarak, 1700 metreküpten 1400 metreküpe düştü ve nüfusun artışıyla birlikte bu rakamın daha da düşeceği belirtiliyor. Ülkemizde başta bilinçsiz tarımsal sulama olmak üzere, birçok sebeple yılda 20 milyar metreküp su israf ediliyor. Önlemler alınmadığı takdirde susuz bir gelecek bizleri bekliyor.”
Geç Kalmadan Önlemler Alınmalı
Özellikle bir takım sektörlerde yer alan firmaların, sürdürülebilirlik politikaları çerçevesinde bu konuda acil önlemler alması gerektiğine vurgu Başak Erdoğan, “Şirketlerin üretimde kullandıkları teknolojilerle, kullandıkları su oranını minimize ederek büyük tasarruf sağlamaları mümkün. Biz, Saruhan Kimya olarak çevre ve tüketici bilincine sahip, insan odaklı bir yaklaşımla ürettiğimiz ürünlerimizle, doğanın sürdürülebilirliğine katkı sağlayarak dünyanın daha yaşanılabilir bir yer olması için yoğun çaba sarf ediyoruz. Aldığımız mirası gelecek nesillere daha da iyileştirerek bırakma felsefesiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çıkardığımız ekolojik ve vegan Life by Fakir serisinde yer alan konsantre ürünlerimizin üretiminde, konsantre olmayan ürünlere oranla ortalama yüzde 75 daha az su kullanarak, totalde tonlarca litre su tasarrufu sağlıyoruz.
Su tüketimi yüksek olan markalar, tükettikleri suyu doğaya geri kazandırma bilinciyle de bu konuda fark yaratabilirler. Örneğin, tükettikleri su kadar, doğaya su kaynağı kazandırarak büyük katkı sağlamaları mümkün olabilir. Bizim gibi temizlik - hijyen sektöründe yer alan markalar ise ürün içeriklerinde nitelikli, titiz Ar-Ge çalışmaları yaparak bu konuda önemli adımlar atabilirler” dedi.