39 yıldır binlerce öğrenciyi en başarılı üniversitelere yerleştiren okulların başında gelen GEN Koleji eğitim uzmanları, 2024 TYT (Temel Yeterlilik Testi)’yi değerlendirdi.
“2024 TYT’ye genel olarak bakıldığında Türkçe bölümündeki uzun paragraflar adayları yine zorladı. Sözel bölümün orta-zor düzeyde, Sayısal bölümde Matematik’te birkaç eleyici sorunun yer aldığını ve diğer branşlarda ise zorlayıcı olmayan bir sınav olduğu söyleyebiliriz.”
2024 TYT sınavında Matematik sorularında müfredat dışı soru olmayıp, beklediğimiz konulardan soru sorulmuştur. Problem soruları yaklaşık 12 soru olup, metinsel olarak fazla uzun olmayan işleme dayalı sorular içermekte, okuduğunu anlama ve denklem çözebilme yeteneğini ölçen sorulardan oluşmaktadır. Genel olarak sayı temelli konular, fonksiyon, mantık, küme, medyan aritmetik ortalama, kombinasyon ve olasılık soruları yer almaktadır. Sınav içeriği olarak verilen bilgiyi yorumlayabilme, analiz edebilme, mantıksal çıkarımlar yapabilmeyi hedef alan sorulardan oluşmuştur. Ağırlıklı olarak 9. Sınıf müfredatındaki sorulara yer verilmiştir. Kolay seviye olarak kazanım temelli sorulara da yer verilip bunun yanı sıra orta zorlukta soru seviyesi ve birkaç tane de eleyici soru yer almaktadır.
Geometri sorularında ise 10 tane sorulmuş olup, geometrik kavramların beceri temelli uygulamaları kullanılmıştır. Analitik düşünme yöntemlerini kavramış ve soru tipi ezberinin dışında okuduğunu hızlı anlayabilen öğrencilerin başarılı olacağı bir sınav gerçekleşmiştir.
Türkçede eleyici sorular, geçen senelerde olduğu gibi, dil bilgisinden değil paragraftan gelmiştir. Dil bilgisi genel itibariyle kolay, paragrafta ise seçenek arasında bırakan sorular vardır. Dil bilgisinde müfredattaki bazı konulardan soru sorulmamış onun yerine paraf zorlayıcı olmuştur.
Hazırlanan sorular MEB kazanım testlerine uygun olarak hazırlanmıştır. Paragraf soruları her zamanki karmaşık, uzun ve anlamayı gerektiren yapıdaydı. Dil bilgisi soruları ise kolay adayları zorlamayacak bir biçimde hazırlanmıştır. ÖSYM genele baktığımızda okumayı ve anlamayı gerektiren soruları daha ağırlıkta tutmuştur. Düzenli tekrar yapan aynı zamanda paragraf sorularına hakim adayların yapabileceği çok zorlayıcı olmayan orta güçlükte bir sınavdı.
Fizik soruları 9. Sınıf ve 10. Sınıf müfredatına uygun sorulmuştur. 4 sorunun 9.sınıf, 3 sorunun 10.sınıf müfredatından olduğu günlük hayatta kullanılan Fizik bilgilerinden oluşan kolay sorulara ağırlık verilmiştir. Öğrencilerin bilgi düzeyine uygun, çok fazla yorum ya da çok fazla işlem gerektirmeyen eleyici soruların olmadığı, düzenli çalışan öğrencilerin zorlanmadan yapacağı basit düzeyde bir sınav olmuştur.
Kimya soruları MEB müfredatı dahilinde 3 soru 9. Sınıf düzeyinde temel bilgi birikimini ölçücü sorulardan oluşmaktadır. 10. Sınıf düzeyinde 4 soru sorulmuş olup iki tane soru işlem becerisini ölçecek mol kavramı sorusu sıralama yapmalarını gerektiren bir soru olmuştur. Yorum soruları ise bilgi birikimi kullanımını gerektirecek sorulardan oluşmuştur. Genel olarak öğrencilerin zorlanmayacağı, ayrıntı bilgide kaybolmayacağı orta- kolay nitelikte bir sınav olmuştur.
Biyoloji sorularının genel olarak zorlayıcı olmadığı, yıl boyunca üzerinde durduğumuz kazanımlardan olduğu 3 sorunun 9. Sınıf ünitelerinden, 3 sorunun 10.sınıf ünitelerinden sorulduğu görüldü. Kalıtım ünitesinden soyağacı sorusu işlem gerektiren fakat kolaylıkla çözülebilecek bir soruydu. Diğer soruların ise konuya aşina olan öğrencilerin zorlanmadan cevaplayabilecekleri tarzda olduğu, soruların cevaplarının çok yorum gerektirmeyen bilgi düzeyinde sorular olduğu, eleyici soruların olmadığı görüldü.
Tarih soruları MEB müfredatına uygun olarak sorulmuştur. İnkılap tarihinden iki soru geldi ve sorular tarih dersi için belirleyici nitelikteydi. Sorular 12. 10 ve 11. sınıf müfredatındandı. Bilgi birikimini ölçen yorum soruları vardı. Genel olarak orta zorlukta bir sınav olmuştur.
2024 TYT coğrafya soruları MEB müfredatına uygun olmakla birlikte, 3 soru 9. Sınıf, 2 soru 10. Sınıf müfredatına aittir. Zorluk derecelerine göre 2 adet zor, 1 adet orta düzey, 2 adet kolay soru bulunmaktadır. Nüfus piramitleri sorusu tipik grafik yorumlama sorusu olarak rahatlıkla çözülebilirdi. Bitki türlerinin dağılışını konu alan Türkiye haritalı soru zorluk derecesi en fazla olan soru olarak görülebilir. Doğal afetler sorusu yine zorluk derecesi yüksek sorularımızdan biriydi. Bölge sınıflandırma sorusunu kolay, atmosfer ve etkileri sorusunu ise orta zorlukta sorular olarak değerlendirebiliriz. Genel itibariyle dengeli fakat eleyici soruların kalitesinin yüksek olduğu bir coğrafya sınavı gördük.
TYT Felsefe soruları müfredat ile uyumlu olmakla birlikte zorluk derecesi orta olarak görülmüştür. 1 bilgi sorusu, 4 yorum sorusu olmakla birlikte soruların uzunluğu öğrencileri zorlamıştır. Din felsefesi ağırlıklı sorular ön planda olmakla beraber diğer felsefi dallara da yer verilmiştir.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları her yıl olduğu gibi yine paragraf soruları ağırlıklı hazırlanmıştır. Bir-iki paragraf sorusunun çeldiricileri güçlü olduğu için öğrencileri oldukça düşündürmüştür. İki tane soru bilgiye dayalı hazırlanmıştır. Müfredata uygun sorulardır.